Vesti
Religija

Vladika Teodosije u Orahovcu: Istrajete u nemogućim uslovima

U crkvi Uspenja presvete Bogorodice u Orahovcu danas je služena sveta arhijerejska liturgija, a u čin prote rukopoložen je Velja Stojković orahovački paroh.
Vladika Teodosije u Orahovcu: Istrajete u nemogućim uslovima
Službi u crkvi u Orahovcu (Foto Olivera Radić)

Liturgiju su služili vladika raško prizrenski Teodosije uz sasluženje igumana manastira Zočište Stefana, igumana manastira Svetih Arhangela kod Prizrena Mihaila, paroha orahovačkog jereja Velje Stojkovića, paroha velikohočanskog protojereja stavrofora Milenka Dragićevića, paroha prizrenskog jereja Jovana Radića, paroha dizeldorfskog oca Danila i đakona Milana Stanojevića iz Orahovca.
U čin protojereja vladika je rukopoložio orahovačkog paroha Velju Stojkovića.

“Njegova istrajnost i služenje Gospodu i rodu svome u ovom gradu kako bi mnogi rekli po svemu posebnom, ali ono po čemu je ovaj grad poseban je ta ljubav prema Bogu, prema Crkvi, prema Kosovu i Metohiji. Vi istrajate u ovim, rekli bi, prosto nemogućim uslovima za život”, kazao je vladika.

Kazao je da Srbe u Orahovcu drži ljubav prema Bogu i Kosovu i Metohiji. “Nije lako napustiti svoj dom i otići u svet iako nam nude možda nešto više i lepše, ono što je nama od rođenja dato, ono što nam je Gospod dodelio toga se držimo, želeći baš na ovom mestu da proslavljamo Gospoda”, kazao je vladika.
Crkva je u Orahovcu bila ispunjena narodom i decom koja su see pričestila.

Po završetku liturgije vladika je podelio ikonice Svete novomučenice Bosiljke deci i okupljenom narodu.

Episkop raškoprizrenski osveštao je danas novu salu pri parohijskom domu koja je obnovljena i opremljena zahvaljujući Pravoslavnom udruženju Sveti Sava iz Novog Sada i njihovim članovima iz Užica, Vrbasa, Beograda, i drugih mesta kao i Srbima iz Čikaga koju opremili kuhinju pri sali, ali i prijateljima iz iz Štutgarta koji su pomogli svojim prilozima.Ostale vesti

SPC: Stariji do 65 godina da se uzdrže od dolaska u hramove
Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopšto je da Crkva neće prekidati služenje liturgije, niti prestati da pričešćuje vernike, "jer je to stvar oko koje se ne može raspravljati" i najavio da će se u hramovima u toku bogosluženja nalaziti sveštenik sa đakonom, pojcima i crkvenjakom.
  • 28.03.2020
Patrijarh Irinej pozvao sveštenike da poštuju odluku o okupljanju
Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej naložio je sveštenstvu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke "da se sav bogoslužbeni i parohijski život saobrazi odlukama Vlade Srbije o zabrani okupljanja više od petoro lica na jednom mestu".
  • 21.03.2020
Gračanica: Hristos je u litijama u Crnoj Gori
U prepunoj crkvi novoosnovanog Manastira Svetog Dimitrija u Sušici proslavljena je Nedelja pravoslavlja. Besedići na liturgiji sveštenik Savo Šmigić je naglasio da se Crkva Hristova vekovima borila za čistotu vere da bi ljudi, kroz čistu veru, koja ih je učila čistoti obraza i čistoj duši našli i lično spasenje.
  • 08.03.2020
Danas počinje Veliki post
Veliki ili Uskršnji post počinje danas i završava se na Uskrs koji ove godine pada 19. aprila.
  • 02.03.2020
Amfilohije: Nek Vučić da svaki dinar za Kosovo
Komentarišući predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da će Srbija pomoći da se plati poreski dug koji vlasti Crne Gore traže od SPC, da je od srca zahvalan, ali da ga moli da svaki dinar koji Srbija može da odvoji ode na Kosovo.
  • 24.02.2020
Sveti Trifun i Dan zaljubljenih
Sveti Trifun, praznik pravoslavnih vernika, i praznik zapadne tradicije Sveti Valentin obeležavaju se istovremeno. Ta dva sveca su, iako svetkovani u različitim crkvama, zaštitnici iskrene ljubavi svih hrišćana.
  • 14.02.2020