Vesti
Religija

Vladika Teodosije u Lipljanu: Ima nešto što se ne može prodati

Svečanom liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača u crkvi Svetih Flora i Lavra u Lipljanu je obeležena slava ovog pravoslavnog hrama. “Ima nešto što se ne može prodati i moramo drugima pokazati da to nema zemaljsku cenu”, kazao je u besedi nakon službe vladika Teodosije.

Vladika Teodosije u Lipljanu: Ima nešto što se ne može prodati
Litije oko crkve Svetih Flora i Lavra u Lipljanu (Foto Kim)

Svetu liturgiju je pred oko 40 okupljenih vernika služio episkop raško-prizrenski Teodosije.

“Sveti mučenici Flor i Lavr su svojim životom, a onda i svojim stradanjem mučeničkom gorčinom osveštali prostore na kojima mi živimo, kao i mnogi mučenici, ispovednici, prepodobni koji su živeli ovde. Naši preci, naši dedovi, očevi zalili su ovu zemlju svojim znojem, majke naše suzama, sve je ovo osveštano. Zato je važno da to znamo da vrednujemo i cenimo, da ne budemo kao mnogi naši sugrađani koji za šaku evra ili dolara prodaju sve ono što su nasledili. Ne može se to prodati, tu su i grobovi naših predaka, tu su kosti njihove. Ima nešto što se ne može prodati i moramo drugima pokazati da to nema zemaljsku cenu”, kazao je u besedi vladika Teodosije.

Hram Svetih Flora i Lavra u Lipljanu sagrađen je 1934. godine kao poklon Aleksandra I Karađorđevića. Nalazi se u porti pored hrama Vavedenja Presvete Bogorodice. Za dve godine biće obeleženo devet decenija od njegove izgradnje, a ovih dana počinje freskopisanje crkve koje će biti završeno do 2024. godine.

“Nama je velika radost i veliki uspeh da uskoro krenemo i završimo, konačno posle 90 godina, da hram blista svojim sjajem i svojom monumentalnošću. U zadnje vreme stalno isti broj ljudi dolazi, ne samo iz Lipljana, već i iz okoline. Svečano se slava obeležava, održava se liturgija, litije. Ne možemo da kažemo da je toliko naroda kao ranije, sada nas manje ima u Lipljanu i okolini, ali mi tradiciju nećemo izgubiti”, kazao je za RTV Kim Zoran Simijonović, predsednik crkvene opštine Lipljan.

Slavski kolač se tradicionalno preuzima iz godine u godinu. Ovogodišnji kolačar Miloš Žorić iz Lipljana navodi da mu je veliko zadovoljstvo što je imao priliku da bude domaćin.

“Hvala Gospodu Bogu da u ovim teškim vremenima ipak uspevamo da očuvamo našu tradiciju i da obeležavamo ovaj veliki naš praznik, uz nadu da je ove godine verovatno poslednji put u ovom izdanju ovde bila liturgija. Već od sutra krećemo sa ikonopisanjem, godinu dana se spremamo, prikupili smo određena sredstva uz pomoć vernog naroda Lipljana, Kosova i Metohije, Srbije”, rekao je Žorić.

Domaćin slave naredne godine biće porodica Čepkenović iz Lipljana.

Crkva Svetih Flora i Lavra nalazi se u samom centru mesta. U njenoj blizini živi najveći broj preostalih Srba kojih u Lipljanu trenutno ima oko 300.Ostale vesti

Goraždevac: Obeležena hramovna slava Mala Gospojina

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije obeležen je u hramu u Goraždevcu. Litrugiju su pred oko stotinak vernika služili paroh Goraždevački otac Nenad Našpalić i paroh Dalibor Kojić iz Osojana, uz sasluženje monaha iz Visokih Dečana.

  • 21.09.2023
Gračanica: Liturgija i litija povodom Male Gospojine

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije (Mala Gospojina) koji Opština Gračanica proslavlja kao svoju slavu, okupio je na svetoj liturigiji u manastiru Gračanica stotinak vernika. Prisutni su nakon liturgije u litiji došli do zgrade lokalne samouprave gde su prisustvovali rezanju slavskog kolača.

  • 21.09.2023
Mala Gospojina, slava Opštine Gračanica
Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Malu Gospojinu ili Rođenje Presvete Bogorodice. Lokalna samouprava u Gračanici ovaj dan praznuje kao opštinsku slavu.
  • 21.09.2023
Devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu: I sreća i tuga
Posle više od dve decenije u dvorištu hrama Svetog cara Uroša u Uroševcu igralo se srpsko kolo. Na praznik Usekovanje glave Svetog Jovana, inače gradske slave, obeleženo je i 90 godina od osvećenja ove crkve. 
  • 11.09.2023
U Peći proslavljena hramovna slava
U hramu Usekovanja glave Svetog Jovana Preteče u Peći svečano je proslavljena hramovna slava.
  • 11.09.2023
Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja

Pravoslavni hrišćani i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju uspomenu na smrt proroka, preteče i krstitelja Svetog Jovana.

  • 11.09.2023