Vesti
Religija

Vladika Teodosije u Lipljanu: Ima nešto što se ne može prodati

Svečanom liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača u crkvi Svetih Flora i Lavra u Lipljanu je obeležena slava ovog pravoslavnog hrama. “Ima nešto što se ne može prodati i moramo drugima pokazati da to nema zemaljsku cenu”, kazao je u besedi nakon službe vladika Teodosije.

Vladika Teodosije u Lipljanu: Ima nešto što se ne može prodati
Litije oko crkve Svetih Flora i Lavra u Lipljanu (Foto Kim)

Svetu liturgiju je pred oko 40 okupljenih vernika služio episkop raško-prizrenski Teodosije.

“Sveti mučenici Flor i Lavr su svojim životom, a onda i svojim stradanjem mučeničkom gorčinom osveštali prostore na kojima mi živimo, kao i mnogi mučenici, ispovednici, prepodobni koji su živeli ovde. Naši preci, naši dedovi, očevi zalili su ovu zemlju svojim znojem, majke naše suzama, sve je ovo osveštano. Zato je važno da to znamo da vrednujemo i cenimo, da ne budemo kao mnogi naši sugrađani koji za šaku evra ili dolara prodaju sve ono što su nasledili. Ne može se to prodati, tu su i grobovi naših predaka, tu su kosti njihove. Ima nešto što se ne može prodati i moramo drugima pokazati da to nema zemaljsku cenu”, kazao je u besedi vladika Teodosije.

Hram Svetih Flora i Lavra u Lipljanu sagrađen je 1934. godine kao poklon Aleksandra I Karađorđevića. Nalazi se u porti pored hrama Vavedenja Presvete Bogorodice. Za dve godine biće obeleženo devet decenija od njegove izgradnje, a ovih dana počinje freskopisanje crkve koje će biti završeno do 2024. godine.

“Nama je velika radost i veliki uspeh da uskoro krenemo i završimo, konačno posle 90 godina, da hram blista svojim sjajem i svojom monumentalnošću. U zadnje vreme stalno isti broj ljudi dolazi, ne samo iz Lipljana, već i iz okoline. Svečano se slava obeležava, održava se liturgija, litije. Ne možemo da kažemo da je toliko naroda kao ranije, sada nas manje ima u Lipljanu i okolini, ali mi tradiciju nećemo izgubiti”, kazao je za RTV Kim Zoran Simijonović, predsednik crkvene opštine Lipljan.

Slavski kolač se tradicionalno preuzima iz godine u godinu. Ovogodišnji kolačar Miloš Žorić iz Lipljana navodi da mu je veliko zadovoljstvo što je imao priliku da bude domaćin.

“Hvala Gospodu Bogu da u ovim teškim vremenima ipak uspevamo da očuvamo našu tradiciju i da obeležavamo ovaj veliki naš praznik, uz nadu da je ove godine verovatno poslednji put u ovom izdanju ovde bila liturgija. Već od sutra krećemo sa ikonopisanjem, godinu dana se spremamo, prikupili smo određena sredstva uz pomoć vernog naroda Lipljana, Kosova i Metohije, Srbije”, rekao je Žorić.

Domaćin slave naredne godine biće porodica Čepkenović iz Lipljana.

Crkva Svetih Flora i Lavra nalazi se u samom centru mesta. U njenoj blizini živi najveći broj preostalih Srba kojih u Lipljanu trenutno ima oko 300.Ostale vesti

Peć: Konferencija o verskoj toleranciji među mladima

Konferenciju pod nazivom “Kulturni i verski pluralizam i miran suživot na Kosovu”, organizovala je NVO Human uz podršku Američke ambasade u Prištini u okviru projekta “Međuverski angažman mladih na Kosovu.

  • 28.09.2022
Danas je jesenji Krstovdan - dan strogog posta
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, proslavljaju jesenji Krstovdan, uspomenu na dan kada je carica Jelena, majka cara Konstantina, pronašla Časni krst na kome je raspet Isus Hristos na Golgoti. Vernici se tokom današnjeg dana pridržavaju posta, a bere se i posvećuje bosiljak.
  • 27.09.2022
Obeležena Mala Gospojina u Goraždevcu i Planjanu
U crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Goraždevcu je povodom praznika Male Gospojine služena sveta liturgija, na kojoj je bilo prisutno oko stotinak vernika. I selo Planjane, nedaleko od Prizrena, proslavlja svoju hramovnu i seosku slavu.
  • 21.09.2022
SPC i vernici obeležavaju Malu Gospojinu
Mala Gospojina se slavi kao uspomena na dan kada je rođena Presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu.
  • 21.09.2022
SPC: Molitva za svetinju braka
"S obzirom na izazove i iskušenja sa kojima se naša crkva i njen verni narod suočavaju, patrijarh Porfirije doneo je odluku da se, počevši od danas, u svim hramovima i manastirima Srpske pravoslavne crkve (SPC) na svim bogosluženjima proiznosi molitva za svetinju braka i porodice, slogu i mir u našem narodu", saopštila je informativna služba SPC.
  • 12.09.2022
Služen moleban za blagosloven početak školske godine
Moleban za blagosloven početak nove školske godine, služen je danas u Hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici. Ujedno je obeležen praznik - Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja.
  • 11.09.2022