Vesti
Religija

Vladika Teodosije: Spremni da u hramu služimo

Danas je nastavljeno čišćenje dvorišta i unutrašnjosti hrama Hrista Spasa u Prištini. Pored monaha i sveštenika, akciji su se pridružili vernici SPC i zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović.
Vladika Teodosije: Spremni da u hramu služimo
(Foto printscreen)

Oko hrama je počupan korov i pošišana trava, a unutar hrama je očišćen i oriban pod. U današnjoj akciji, drugoj po redu od požara, pridružilo se oko četrdeset monaha, monahinja, sveštenika i vernika.

Vladika raško-prizrenski Teodosije je rekao da su došli da detaljno očiste plac i hram kako bi u njemu počela bogosluženja.

“Sledeće je, ako Bog da, da služimo u hramu Hrista Spasa, da mi činimo ono što je do nas. Isto tako da svi koji nas danas posmatraju i prolaze ovde, malo sa čuđenjem, da vide da ovaj hram pripada našoj crkvi i da smo mi spremni ne samo da ga čistimo i čuvamo nego da ga stavimo u bogoslužbenu funkciju”, rekao je vladika.

U akciji čišćenja, po drugi put, učestvovao je i zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović. On je kazao da svi koji su danas bili prisutni ne žele da se bavi time ko je i zbog čega palio u hramu, već da taj odgovor očekuju od nadležnih institucija.

“Ovde nismo došli sa bilo kakvom namerom da bilo koga provociramo, da bilo koga izazivamo, došli smo kao vernici i kao ljudi da ostvarimo svoje ljudsko pravo i da ovaj hram dovedemo u minimum stanja u kakvom bi morao da bude, da očistimo nečistote koje su tu nečijom krivicom napravljene”, kazao je Stojanović.

Stojanović je istakao da će nastaviti da podržava nameru vladike Teodosija da se ovaj hram očisti i završi.

Hram koji je poslednjih godina više puta na meti napada, prošlog petka je ponovo skrnavljen, tada su u njemu zapaljene gume.

Čišćenje hrama i dvorišta danas su, za razliku od prošlog puta, obezbeđivali pripadnici Policije Kosova.Ostale vesti

Obeležen Savindan na centralnom Kosovu
Liturgijom i rezanjem slavskih kolača u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu svečano je obeležen praznik posvećen prvom srpskom arhiepiskopu, prosvetitelju i tvorcu zakonodavstva Svetom Savi. Kulturno-umetničkim programom koji su pripremili učenici, Savindan je obeležen i u Osnovnoj školi "Kralj Milutin" u Gračanici.
  • 27.01.2023
Danas je Savindan, školska slava

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Svetog Savu, koji se smatra jednom od najznačajnijih ličnosti srpske istorije. Savindan se obeležava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Osnovne i srednje škole na centralnom Kosovu sečenjem slavskog kolača i priredbama učenika obeležavaju školsku slavu.

  • 27.01.2023
Danas je Sveti Jovan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Sabor Svetog Jovana, Preteče i Krstitelja, praznik u čast onome koji je poslužio tajni božanskog krštenja. Jovanjdan je česta krsna slava.
  • 20.01.2023
Praznik Bogojavljenje obeležen u Ranilugu

Šestorica mladića iz Raniluga i okoline, po hladnom i kišovitom vremenu, plivala su sa časnim krstom u Binačkoj Moravi. Na mostu, na ulasku u ovo mesto, i ove godine okupilo se pedesetak građana koji su podržali hrabre momke da nastave tradiciju i očuvaju običaje svojih predaka.

  • 19.01.2023
Danas je Bogojavljenje
Srpska pravoslavna crkva obeležava Bogojavljenje, praznik ustanovljen kao spomen Hristovog krštenja.
  • 19.01.2023
Danas je zimski Krstovdan

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave zimski Krstovdan, praznik uoči Bogojavljenja, koji se slavi kao uspomena na prve Hrišćane i kada se strogo posti. Po predanju, danas se ukrštaju vetrovi.

  • 18.01.2023