Vladika Teodosije: Spremni da u hramu služimo

Danas je nastavljeno čišćenje dvorišta i unutrašnjosti hrama Hrista Spasa u Prištini. Pored monaha i sveštenika, akciji su se pridružili vernici SPC i zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović.

Podeli ovaj članak sa:
 • (Foto printscreen)

Oko hrama je počupan korov i pošišana trava, a unutar hrama je očišćen i oriban pod. U današnjoj akciji, drugoj po redu od požara, pridružilo se oko četrdeset monaha, monahinja, sveštenika i vernika.

Vladika raško-prizrenski Teodosije je rekao da su došli da detaljno očiste plac i hram kako bi u njemu počela bogosluženja.

“Sledeće je, ako Bog da, da služimo u hramu Hrista Spasa, da mi činimo ono što je do nas. Isto tako da svi koji nas danas posmatraju i prolaze ovde, malo sa čuđenjem, da vide da ovaj hram pripada našoj crkvi i da smo mi spremni ne samo da ga čistimo i čuvamo nego da ga stavimo u bogoslužbenu funkciju”, rekao je vladika.

U akciji čišćenja, po drugi put, učestvovao je i zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović. On je kazao da svi koji su danas bili prisutni ne žele da se bavi time ko je i zbog čega palio u hramu, već da taj odgovor očekuju od nadležnih institucija.

“Ovde nismo došli sa bilo kakvom namerom da bilo koga provociramo, da bilo koga izazivamo, došli smo kao vernici i kao ljudi da ostvarimo svoje ljudsko pravo i da ovaj hram dovedemo u minimum stanja u kakvom bi morao da bude, da očistimo nečistote koje su tu nečijom krivicom napravljene”, kazao je Stojanović.

Stojanović je istakao da će nastaviti da podržava nameru vladike Teodosija da se ovaj hram očisti i završi.

Hram koji je poslednjih godina više puta na meti napada, prošlog petka je ponovo skrnavljen, tada su u njemu zapaljene gume.

Čišćenje hrama i dvorišta danas su, za razliku od prošlog puta, obezbeđivali pripadnici Policije Kosova.

Ostale vesti

 • Božić u Gračanici: Srbima na Kosovu najpotrebniji mir

  Božić u Gračanici: Srbima na Kosovu najpotrebniji mir

  Vernici sa centralnog Kosova najradosniji hrišćanski praznik dočekali su uz liturgiju u svojoj svetinji, manastiru Gračanica. Tokom liturgije pročitana je i poslanica patrijarha Irineja u kojoj je poručeno da „pravoslavnu veru treba čuvati i sačuvati po svaku cenu“.

 • Hristos se rodi!

  Hristos se rodi!

  Pravoslavni vernici koji poštuju julijanski kalendar danas slave Božić, najradosniji hrišćanski praznik. Radio televizija Kim želi srećan Božić svim gledaocima, slušaocima i posetiocima sajta.

 • KM:

  KM: "Neka je blagosloveno Badnje veče"

  U hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, večeras je, na Badnje veče, večernjoj liturgiji, a potom i osvećenju i paljenju badnjaka prisustvovalo više stotina vernika.

 • Badnje veče u Gračanici

  Badnje veče u Gračanici

  Večernje bogosluženje sa osvećenjem i paljenjem Badnjaka okupilo je veliki broj vernika u porti manastira Gračanica.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane