Vesti
Religija

Vladika Teodosije: Spremni da u hramu služimo

Danas je nastavljeno čišćenje dvorišta i unutrašnjosti hrama Hrista Spasa u Prištini. Pored monaha i sveštenika, akciji su se pridružili vernici SPC i zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović.
Vladika Teodosije: Spremni da u hramu služimo
(Foto printscreen)

Oko hrama je počupan korov i pošišana trava, a unutar hrama je očišćen i oriban pod. U današnjoj akciji, drugoj po redu od požara, pridružilo se oko četrdeset monaha, monahinja, sveštenika i vernika.

Vladika raško-prizrenski Teodosije je rekao da su došli da detaljno očiste plac i hram kako bi u njemu počela bogosluženja.

“Sledeće je, ako Bog da, da služimo u hramu Hrista Spasa, da mi činimo ono što je do nas. Isto tako da svi koji nas danas posmatraju i prolaze ovde, malo sa čuđenjem, da vide da ovaj hram pripada našoj crkvi i da smo mi spremni ne samo da ga čistimo i čuvamo nego da ga stavimo u bogoslužbenu funkciju”, rekao je vladika.

U akciji čišćenja, po drugi put, učestvovao je i zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović. On je kazao da svi koji su danas bili prisutni ne žele da se bavi time ko je i zbog čega palio u hramu, već da taj odgovor očekuju od nadležnih institucija.

“Ovde nismo došli sa bilo kakvom namerom da bilo koga provociramo, da bilo koga izazivamo, došli smo kao vernici i kao ljudi da ostvarimo svoje ljudsko pravo i da ovaj hram dovedemo u minimum stanja u kakvom bi morao da bude, da očistimo nečistote koje su tu nečijom krivicom napravljene”, kazao je Stojanović.

Stojanović je istakao da će nastaviti da podržava nameru vladike Teodosija da se ovaj hram očisti i završi.

Hram koji je poslednjih godina više puta na meti napada, prošlog petka je ponovo skrnavljen, tada su u njemu zapaljene gume.

Čišćenje hrama i dvorišta danas su, za razliku od prošlog puta, obezbeđivali pripadnici Policije Kosova.Ostale vesti

SPC: Stariji do 65 godina da se uzdrže od dolaska u hramove
Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopšto je da Crkva neće prekidati služenje liturgije, niti prestati da pričešćuje vernike, "jer je to stvar oko koje se ne može raspravljati" i najavio da će se u hramovima u toku bogosluženja nalaziti sveštenik sa đakonom, pojcima i crkvenjakom.
  • 28.03.2020
Patrijarh Irinej pozvao sveštenike da poštuju odluku o okupljanju
Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej naložio je sveštenstvu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke "da se sav bogoslužbeni i parohijski život saobrazi odlukama Vlade Srbije o zabrani okupljanja više od petoro lica na jednom mestu".
  • 21.03.2020
Gračanica: Hristos je u litijama u Crnoj Gori
U prepunoj crkvi novoosnovanog Manastira Svetog Dimitrija u Sušici proslavljena je Nedelja pravoslavlja. Besedići na liturgiji sveštenik Savo Šmigić je naglasio da se Crkva Hristova vekovima borila za čistotu vere da bi ljudi, kroz čistu veru, koja ih je učila čistoti obraza i čistoj duši našli i lično spasenje.
  • 08.03.2020
Danas počinje Veliki post
Veliki ili Uskršnji post počinje danas i završava se na Uskrs koji ove godine pada 19. aprila.
  • 02.03.2020
Amfilohije: Nek Vučić da svaki dinar za Kosovo
Komentarišući predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da će Srbija pomoći da se plati poreski dug koji vlasti Crne Gore traže od SPC, da je od srca zahvalan, ali da ga moli da svaki dinar koji Srbija može da odvoji ode na Kosovo.
  • 24.02.2020
Sveti Trifun i Dan zaljubljenih
Sveti Trifun, praznik pravoslavnih vernika, i praznik zapadne tradicije Sveti Valentin obeležavaju se istovremeno. Ta dva sveca su, iako svetkovani u različitim crkvama, zaštitnici iskrene ljubavi svih hrišćana.
  • 14.02.2020