Vesti
Religija

Vladika Teodosije služio liturgiju u Mitrovici: Bez zajednice ne možemo ništa postići

Na praznik Svetog Spiridona Čudotvorca, kada SPC proslavlja i dan majki, u narodu poznat kao Materice, Episkop raško-prizrenski Teodosije služio je liturgiju u Kosovskoj Mitrovici, uz sasluženje sveštenstva i u prisustvu velikog broja građana.
Vladika Teodosije služio liturgiju u Mitrovici: Bez zajednice ne možemo ništa postići
Vladika Teodosije služio liturgiju u Mitrovici (FOTO: Eparhija raško-prizrenska)

Nakon pročitanog Jevanđelja, episkop Teodosije se obratio vernicima besedom.

“Priča iz današnjeg Jevanđelja nam neprestano ukazuje na značaj Svete Liturgije na koju nas Gospod poziva. Crkvena zvona za sve zvone, i sve podjednako pozivaju na liturgiju, ali se ne odazivaju svi. U ove dane kada se suočavamo sa raznim problemima, ne smemo da zaboravimo da nas ovim životom vodi Gospodnja ruka i Njegova milost“, poručio je Episkop.

Kaže i da jedino u zajednici sa Bogom i drugima mogu da se prebrode sva iskušenja.

„A tu zajednicu možemo ostvariti u Crkvi. Mi živimo u ovom prolaznom životu u kome treba da se trudimo, ali da budemo svesni njegove prolaznosti. Ništa neće večno trajati ovde na zemlji. Ničija sreća, ničije bogatstvo, ničija tuga i stradanje. Ma koliko se mi svojim snagama trudili, bez zajednice ne možemo ništa postići“, poručio je Episkop.

Obeležavanju praznika prisustvovao je veliki broj građana, a posebno majki i dece koji su pristupili pričešću.Ostale vesti

Vladika Teodosije: Post i molitva su temelj našeg duhovnog života
Na duhovnoj tribini u Gračanici koju su organizovali Eparhija raško-prizrenska i Dom kulture "Gračanica", vladika Teodosije govorio je o molitvi.
  • 15.03.2023
Otac Andrej o značaju posta u hrišćanskom životu

U prostorijama Doma kulture u Gračanici, otac Andrej iguman manastira Crna Reka govorio je o značaju posta kao nezaobilaznog puta ljudskog spasenja.

  • 07.03.2023
Tribina ’’Značaj posta u hrišćanskom životu’’ sutra u Gračanici

Eparhija raško–prizrenska i Dom kulture „Gračanica“ povodom vaskršnjeg posta u utorak 07. marta s početkom u 19 časova organizuju duhovnu tribinu „Značaj posta u hrišćanskom životu“.

  • 06.03.2023
Litija Za Kosovo i Metohiju od Patrijaršije do Hrama Svetog Save

Litija za Kosovo i Metohiju krenula je danas ispred Patrijaršije i nastavila do Hrama Svetog Save.

  • 05.03.2023
Povodom nedelje pravoslavlja vladika Ilarion služio u Pećkoj patrijaršiji
Povodom nedelje pravoslavlja, vikarni episkop patrijarha srpskog Porfirija, vladika Ilarion služio je svetu liturgiju u manastiru Pećka Patrijaršija. Vladiki su sasluživali monasi manastira Visoki Dečani i sestrinstvo Pećke patrijaršije u prisustvu vernika iz Goraždevca, Osojana i ostalih povratničkih sredina u Metohiji.
  • 05.03.2023
Patrijarh Porfirije: Kosovo i Metohija su srce naše otadžbine
Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije rekao je da Crkva zajedno sa vernim narodom odlično zna posebnu važnost kosovsko-metohijske srpske teritorije, samog srca otadžbine.
  • 03.03.2023