Vesti
Religija

Vladika Teodosije: Samo ujedinjeni možemo postići ono što je za sve nas dobro

"Mnogo je važno da u ovim danima budemo složni i jedinstveni, a imamo oko čega da se složimo. Današnji praznik nas je okupio i složio i on je pokazatelj da samo ujedinjeni i složni možemo postići ono što je za sve nas dobro i korisno", poručio je u Kosovskoj Mitrovici vladika raško-prizrenski Teodosije.
Vladika Teodosije: Samo ujedinjeni možemo postići ono što je za sve nas dobro
Slavska litija u Kosovskoj Mitrovici (Foto Radio Kontakt Plus)

Svetom arhijerejskom liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača, danas je u Kosovskoj Mitrovici obeležena hramovna i gradska slava Mitrovdan.

Praznik je okupio veliki broj građana i gostiju, od najmlađih do najstarijih, kao i monaštvo i sveštenstvo Eparhije raško-prizrenske.

Vladika Teodosije, koji je jutros u hramu Svetog Dimitrija služio liturgiju, čestitao je Mitrovčanima i ovdašnjem sveštenstvu praznik i naveo da "nam Sveti Velikomučenik Dimitrije u ove neizvesne dane poručuje da sačuvamo svoju veru, svoje ime i svoje postojanje i opstanak kako u ovom gradu, tako i na Kosovu i Metohiji".

"Sveti Dimitrije nam na prvom mestu poručuje da imamo veru i poverenje u Boga, svedržitelja, promislitelja, u Boga sudiju koji će doći da sudi svakome ovde na zemlji. Da imamo poverenja u Njega, da držimo zapovesti božje, da slušamo reč božju i da po njoj živimo. Da slavimo Boga i da blagodarimo Bogu na svemu što nam daje u ovom životu. A onda kad budemo sve to činili, onda će Gospod dati ono što je nama potrebno. On će nam dati sve što želimo, a što je na dobro, ne pojedincu, nego zajednici, svima nama skupa", naveo je vladika Teodosije u besedi.

Gospod je došao na ovaj svet i prineo sebe na žrtvu za nas ljude, a sveti mučenici, među njima i Sveti Dimitrije, oni su uzvratili na božju ljubav, oni su sebe prineli na žrtvu Bogu i onda zadobili večan spomen, večno ime i večan život, dodao je vladika.

"To je nama primer, braćo i sestre kako da budemo nesebični i da se najpre u Boga uzdamo, a onda da činimo sve kako bi bili božji. Mnogo je važno da u ovim danima budemo složni i jedinstveni, a imamo oko čega da se složimo. Ovaj današnji praznik nas je okupio i složio i današnji praznik je pokazatelj da samo ujedinjeni i složni možemo postići ono što je za sve nas dobro i korisno", poručio je vladika Teodosije.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić je rekao da je današnji dan potvrda da "smo čvrsto vezani za naš opstanak, a današnja litija pokazala da su mir, radost, a pre svega dostojanstvo, ono što ovdašnjem narodu treba".

"Siguran sam da je međunarodna zajednica videla i shvatila da odavde ljudi nemaju nameru da se sele, već da upravo taj plamen vere i radosti neguju u ljubavi sa svima, i upravo mi smo ti koji su opredeljeni za mir", istakao je Spirić.

Prema njegovim rečima, potvrda svega svakodnevno dolazi iz Beograda, jer, kako je dodao, "to je garant da svi zajedno, u ovom turbulentnom periodu, možemo biti ujedinjeni i složni".

"I zato, slavimo sa radošću, radujmo se, svakog Mitrovdana, ali i svakom narednom danu i svakoj slavi", podvukao je Spirić.

Andrija Slavić iz Kosovske Mitrovice, danas je imao najviše sreće. Izvukao je zlatnik, koji je za ovaj Mitrovdan obezbedio Radule Stević.

"Danas sam baš srećan što sam pronašao zlatnik. Srećna slava svima", poručio je Andrija.Ostale vesti

Obeležena hramovna slava u Belom Polju kod Peći
U Belom Polju kod Peći obeležena je hramovna slava Vavedenje Presvete Bogorodice. Liturgiju su, uz prisustvo pred oko 50 vernika iz Metohije i gostiju iz Crne Gore, služili paroh budvanski Petar Cerović, paroh Dragan Radovanović iz Pećke Mitropolije i paroh kolašinski Nenad Tomović iz Crne Gore.
  • 04.12.2022
Danas je Vavedenje
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci. Slavi se kao uspomena na dan kada je Bogorodica prvi put uvedena u hram Božji i postala prva zavetovana devica u istoriji hrišćanstva.
  • 04.12.2022
Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022