Vesti
Religija

Vladika Teodosije: Sabor u Zočištu jedan od najlepših

U manastiru Svetih Vrača, Kozme i Damjana u Zočištu danas je obeležena slava. Luturgiju je pred više od hiljadu vernika služio vladika raško prizrenski Teodosije uz sasluženje devetnaest sveštenoslužitelja iz više eparhija SPC.

Vladika Teodosije: Sabor u Zočištu jedan od najlepših
Obeležavanje praznika Svetih Kozme i Damjana u Zočištu (Foto Radio Goraždevac)

Obeležavanju slave Svetih Vrača u Zočištu prisustvovali su vernici sa Kosova, iz centralne Srbije, Crne Gore i Makedonije. Autobusom na slavu Svetih Vrača došli su i raseljeni meštani Zočista.

Vladika Teodosije je u besedi kazao da je sabor u Zočištu jedan od najlepših sabora SPC. Dodao je da je današnja slava naša nada da ćemo ovde postojati i u buduće.

„Neće Gospod moći da nam pomogne ako mi to ne budemo želeli, ako se ne budemo potrudili svojim životom da i mi pomognemo Bogu. Da bi bili u savezu sa Bogom, da ima Gospod kome da pomogne, i ovi svetitelji. Zato današnji sabor, današnja slava jeste naša nada, da ne samo sad postojimo ovde na ovim prostorima, nego da će to tako biti i u buduće“, rekao je on. 

Ovogodišnji domaćini bili su Dusan Borisavljević iz Gračanice, Nikola Barać iz Prištine, Goran Stević iz Gračanice, Biljana Gavrovska i Ljiljana Sandenska iz Skoplja. Za sledeću godine takođe se javio veći broj svečara.Ostale vesti

Goraždevac: Obeležena hramovna slava Mala Gospojina

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije obeležen je u hramu u Goraždevcu. Litrugiju su pred oko stotinak vernika služili paroh Goraždevački otac Nenad Našpalić i paroh Dalibor Kojić iz Osojana, uz sasluženje monaha iz Visokih Dečana.

  • 21.09.2023
Gračanica: Liturgija i litija povodom Male Gospojine

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije (Mala Gospojina) koji Opština Gračanica proslavlja kao svoju slavu, okupio je na svetoj liturigiji u manastiru Gračanica stotinak vernika. Prisutni su nakon liturgije u litiji došli do zgrade lokalne samouprave gde su prisustvovali rezanju slavskog kolača.

  • 21.09.2023
Mala Gospojina, slava Opštine Gračanica
Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Malu Gospojinu ili Rođenje Presvete Bogorodice. Lokalna samouprava u Gračanici ovaj dan praznuje kao opštinsku slavu.
  • 21.09.2023
Devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu: I sreća i tuga
Posle više od dve decenije u dvorištu hrama Svetog cara Uroša u Uroševcu igralo se srpsko kolo. Na praznik Usekovanje glave Svetog Jovana, inače gradske slave, obeleženo je i 90 godina od osvećenja ove crkve. 
  • 11.09.2023
U Peći proslavljena hramovna slava
U hramu Usekovanja glave Svetog Jovana Preteče u Peći svečano je proslavljena hramovna slava.
  • 11.09.2023
Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja

Pravoslavni hrišćani i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju uspomenu na smrt proroka, preteče i krstitelja Svetog Jovana.

  • 11.09.2023