Vesti
Religija

Vladika Teodosije razgovarao sa Hovenijerom o problemima SPC

Manastir Gračanicu danas je posetio američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer. Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski upoznao ga je sa problemima sa kojima se suočava SPC na Kosovu.
Vladika Teodosije razgovarao sa Hovenijerom o problemima SPC
Vladike Teodosije i Ilarion sa američkim ambasadorom Hovenijerom (Foto Manastir Visoki Dečani)

"Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer posetio je danas manastir Gračanicu. Episkop Teodosije je upoznao ambasadora sa brojnim problemima Srpske pravoslavne crkve sa kojima se suočava usred kontinuiranog nepoštovanja zakona, sudskih odluka, verskih prava i sloboda od strane Vlade Kosova", objavljeno je na Tviter nalogu manastira Visoki Dečani.

Kako je navedeno ambasador SAD Džefri Hovenijer je istakao da treba obezbediti da svaki građanin Kosova može da vrši bogosluženje bez diskriminacije i da je poštovanje raznovrsnog verskog i kulturnog nasleđa ideal u svakoj modernoj, multietničkoj demokratiji.

Razgovoru sa američkim ambasadorom prisustvovao je i vikarni vladika novobrdski Ilarion.Ostale vesti

Peć: Konferencija o verskoj toleranciji među mladima

Konferenciju pod nazivom “Kulturni i verski pluralizam i miran suživot na Kosovu”, organizovala je NVO Human uz podršku Američke ambasade u Prištini u okviru projekta “Međuverski angažman mladih na Kosovu.

  • 28.09.2022
Danas je jesenji Krstovdan - dan strogog posta
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, proslavljaju jesenji Krstovdan, uspomenu na dan kada je carica Jelena, majka cara Konstantina, pronašla Časni krst na kome je raspet Isus Hristos na Golgoti. Vernici se tokom današnjeg dana pridržavaju posta, a bere se i posvećuje bosiljak.
  • 27.09.2022
Obeležena Mala Gospojina u Goraždevcu i Planjanu
U crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Goraždevcu je povodom praznika Male Gospojine služena sveta liturgija, na kojoj je bilo prisutno oko stotinak vernika. I selo Planjane, nedaleko od Prizrena, proslavlja svoju hramovnu i seosku slavu.
  • 21.09.2022
SPC i vernici obeležavaju Malu Gospojinu
Mala Gospojina se slavi kao uspomena na dan kada je rođena Presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu.
  • 21.09.2022
SPC: Molitva za svetinju braka
"S obzirom na izazove i iskušenja sa kojima se naša crkva i njen verni narod suočavaju, patrijarh Porfirije doneo je odluku da se, počevši od danas, u svim hramovima i manastirima Srpske pravoslavne crkve (SPC) na svim bogosluženjima proiznosi molitva za svetinju braka i porodice, slogu i mir u našem narodu", saopštila je informativna služba SPC.
  • 12.09.2022
Služen moleban za blagosloven početak školske godine
Moleban za blagosloven početak nove školske godine, služen je danas u Hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici. Ujedno je obeležen praznik - Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja.
  • 11.09.2022