Vesti
Religija

Vladika Teodosije: Post i molitva su temelj našeg duhovnog života

Na duhovnoj tribini u Gračanici koju su organizovali Eparhija raško-prizrenska i Dom kulture "Gračanica", vladika Teodosije govorio je o molitvi.
Vladika Teodosije: Post i molitva su temelj našeg duhovnog života
Vladika Teodosije na tribini "O molitvi" (Foto Radio Goraždevac)

Na početku besede, vladika je govorio o podvizima hrišćana tokom posta.

„Svaki hrišćanin u toku posta želi da uradi nešto dodatno, nešto posebno, neki podvig. Ali najbitnije je da je taj podvig za dobrobit zajednice“, rekao je vladika Teodosije.

Takođe je govorio o nerazdvojivosti posta i molitve.

„Post i molitva su nerazdvojni, nemoguće je samo jedno upražnjavati. Molitva je naš razgovor sa Bogom, razgovor naše duše sa Bogom, nevidljivim, stojeći ispred Njega, i iz duše, iz srca svog“, dodao je.

Tokom svoje besede, vladika je istakao da je “Molitva mati svih vrlina”.

„Molitva je uzdizanje našeg uma i našeg srca ka Bogu. Za molitvu može da se kaže da je mati svih vrlina, koja treba da krasi svakog čoveka. Molitva je bedem, ograda, zid koji nas štiti od našeg neprijatelja i naše duše“, kazao je episkop raško-prizrenski.

Vladika Teodosije je na tribini naglasio važnost jedne molitve koja se tokom ovog Velikog posta često čuje u Božijim hramovima, a to je molita svetog Jefrema Sirina.

„Gospode i vladaru života moga, duh lenjosti, mrzovolje, vlastoljublja i praznoslavlja ne daj mi. Duh celomudrenosti, smirenoumlja, trpljenja i ljubavi, daruj meni, slugi Tvome. O, Gospode Care, daruj mi da sagledam svoje grehove i da ne osuđujem brata svoga, jer si blagosloven u vekove vekova. Amin“.

Duhovne tribine u Domu kulture „Gračanica“ održavaju se svakog utorka tokom trajanja vaskršnjeg posta uz blagoslov Eparhije raško-prizrenske.Ostale vesti

Otac Andrej o značaju posta u hrišćanskom životu

U prostorijama Doma kulture u Gračanici, otac Andrej iguman manastira Crna Reka govorio je o značaju posta kao nezaobilaznog puta ljudskog spasenja.

  • 07.03.2023
Tribina ’’Značaj posta u hrišćanskom životu’’ sutra u Gračanici

Eparhija raško–prizrenska i Dom kulture „Gračanica“ povodom vaskršnjeg posta u utorak 07. marta s početkom u 19 časova organizuju duhovnu tribinu „Značaj posta u hrišćanskom životu“.

  • 06.03.2023
Litija Za Kosovo i Metohiju od Patrijaršije do Hrama Svetog Save

Litija za Kosovo i Metohiju krenula je danas ispred Patrijaršije i nastavila do Hrama Svetog Save.

  • 05.03.2023
Povodom nedelje pravoslavlja vladika Ilarion služio u Pećkoj patrijaršiji
Povodom nedelje pravoslavlja, vikarni episkop patrijarha srpskog Porfirija, vladika Ilarion služio je svetu liturgiju u manastiru Pećka Patrijaršija. Vladiki su sasluživali monasi manastira Visoki Dečani i sestrinstvo Pećke patrijaršije u prisustvu vernika iz Goraždevca, Osojana i ostalih povratničkih sredina u Metohiji.
  • 05.03.2023
Patrijarh Porfirije: Kosovo i Metohija su srce naše otadžbine
Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije rekao je da Crkva zajedno sa vernim narodom odlično zna posebnu važnost kosovsko-metohijske srpske teritorije, samog srca otadžbine.
  • 03.03.2023
U Hramu Svetog Save služen moleban za Srbe na KiM

Patrijarh Porfirije služio je moleban u Hramu Svetog Save za Srbe i srpske svetinje na Kosovu i Metohiju, koji je takođe služen i u još četiri hrama Srpske pravoslavne crkve u Beogradu.

  • 03.03.2023