Vesti
Religija

Vladika Teodosije osveštao crkvu Usekovanje Sv. Jovana Preteče u Velikom Rudaru

Vladika reško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije osveštao je hram posvećen Usekovanju Svetog Jovana Krstitelja u Velikom Rudaru uz sasluženje monaštva i sveštenstva Eparhije u prisustvu velikog broja vernika.
Vladika Teodosije osveštao crkvu Usekovanje Sv. Jovana Preteče u Velikom Rudaru
Vladika Teodosije (Foto Radio Mitrovica sever)

“Nema radosnijeg dana nego da se Gospod udostojio da osvetimo hram njemu u slavu podignut i njegovim svetim, i da osveštamo žrtvenik na kome ćemo prinositi prečasne darove. Evo nas malo stado Hristovo, napaćeno, namučeno i od mnogih u svetu ugnjetavano, zaista Gospod nas je obdario velikim darom, a to sve žrtvom i ljubavlju dobrih ljudi, koji su nesebično prineli od sebe Bogu i svetima”, rekao je vladika Teodosije.

“Svaki detalj na ovom hramu jeste izraz ljubavi, onih koji su okrenuti Duhom Svetim počeli obnovu ovog hrama, a sve da bi se ovde sabirali, Bogu molitvu prinosili i sebe osvećivali”, dodao je vladika.

"Da ne budemo malodušni, da ne budemo strašljivi, već da se ugledamo na naše svete pretke koji su do krvi, do mučenja, do smrti bili odanu Bogu, svojoj veri i onome što su primili i nasledili i održali”, rekao je u besedi vladika.

Ivanu Todosijeviću, predsedniku Privremenog organa Opštine Zvečan, Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve dodelio je visoko odlikovanje “Orden Svetog Kralja MIlutina” za delatnu ljubav prema svetoj majci crkvi, naročito pokazanoj tokom izgradnje crkve Svetog apostola Luke u selu Grabovac i crkve Usekovanje glave Svetoga Jovana Preteče u selu Veliko Rudare, kao i tokom freskopisanja crkve Svetog velikomučenika Georgija. Odlikovanje je potpisao patrijarh Porfirije.

Vladika Teodosije dodelio je dve gramate Milanu Vitkoviću i Nebojši Nedeljkoviću “za postojanu ljubav prema svetoj crkvi pravoslavnoj i za revnost prema hramu božijem i njegovom blagoljepiju”.

Predsednik Privremenog organa Opštine Zvečan Ivan Todosijević rekao je da u “Rudaru ponovo zvone zvona, posle vekova tišine”.

“I ja se nadam da će od sada pa zanavek tako biti i da će ovo biti mesto našeg saborovanja.”

Todosijević je rekao da ovaj čin mnogo znači za pravoslavni narod ovde na Kosovu i Metohiji “pogotovo danas u ovim teškim vremenima” kada se srpski narod suočava sa mnogobrojnim izazovima koji su svakodevni”.

“I kada je najteže bilo srpskom narodu, naša crkva pravoslavna je bila tu da nas sakupi, sabere, da nam da snage, da nas nauči kako da budemo strpljivi, jedinstveni i složni, jer upravo to strpljenje u vremenu koje je pred nama će nam biti najpotrebnije”, rekao je Todosijević.

Nakon osvećenja hramova u Grabovcu i Velikom Rudaru,Todosijević je izrazio nadu da će se u skorije vreme osveštati i crkva u Srbovcu.

“To je još jedan pokazatelj da je srpski narod čvrsto opredeljen da ostane i opstane na ovoj svetoj srpskoj zemlji, a ako budemo u svakoj srpskoj sredini sagradili po jedan hram, to će biti temelj našeg opstanka i ostanka ovde na ovoj svetoj srpskoj zemlji”, istakao je Todosijević.

Zahvalnice su dobili i zaslužni pojedinci.Ostale vesti

Patrijarh Porfirije apeluje na mir
Patrijarh Porfirije služio je danas svetu arhijerejsku Liturgiju u hramu Svetog Save na Vračaru. Tom prilikom, patrijarh je u svojoj besedi istakao da je “danas više nego ikad potrebno da se molimo za mir, za našu braću i sestre na Kosvu i Metohiji”.
  • 01.10.2023
Vladika Ilarion o snazi krsta: Od prokletstva do blagoslova
Vikarni episkop patrijarha srpskog Ilarion služio je liturgiju u Pećkoj patrijaršiji povodom današnjem praznika Krstovdana. U svom obraćanju, on je istakao duboke duhovne poruke o snazi krsta i njegovom simbolizmu koji podseća na paradokse i duboke istine hrišćanske vere.
  • 27.09.2023
Jesenji Krstovdan - dobro je srediti kuću pred zimu

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, proslavljaju jesenji Krstovdan, uspomenu na dan kada je carica Jelena, majka cara Konstantina, pronašla Časni krst na kome je raspet Isus Hristos na Golgoti. Vernici se tokom današnjeg dana pridržavaju posta, a bere se i posvećuje bosiljak.

  • 27.09.2023
Goraždevac: Obeležena hramovna slava Mala Gospojina

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije obeležen je u hramu u Goraždevcu. Litrugiju su pred oko stotinak vernika služili paroh Goraždevački otac Nenad Našpalić i paroh Dalibor Kojić iz Osojana, uz sasluženje monaha iz Visokih Dečana.

  • 21.09.2023
Gračanica: Liturgija i litija povodom Male Gospojine

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije (Mala Gospojina) koji Opština Gračanica proslavlja kao svoju slavu, okupio je na svetoj liturigiji u manastiru Gračanica stotinak vernika. Prisutni su nakon liturgije u litiji došli do zgrade lokalne samouprave gde su prisustvovali rezanju slavskog kolača.

  • 21.09.2023
Mala Gospojina, slava Opštine Gračanica
Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Malu Gospojinu ili Rođenje Presvete Bogorodice. Lokalna samouprava u Gračanici ovaj dan praznuje kao opštinsku slavu.
  • 21.09.2023