Vesti
Religija

Vladika Teodosije osveštao crkvu Usekovanje Sv. Jovana Preteče u Velikom Rudaru

Vladika reško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije osveštao je hram posvećen Usekovanju Svetog Jovana Krstitelja u Velikom Rudaru uz sasluženje monaštva i sveštenstva Eparhije u prisustvu velikog broja vernika.
Vladika Teodosije osveštao crkvu Usekovanje Sv. Jovana Preteče u Velikom Rudaru
Vladika Teodosije (Foto Radio Mitrovica sever)

“Nema radosnijeg dana nego da se Gospod udostojio da osvetimo hram njemu u slavu podignut i njegovim svetim, i da osveštamo žrtvenik na kome ćemo prinositi prečasne darove. Evo nas malo stado Hristovo, napaćeno, namučeno i od mnogih u svetu ugnjetavano, zaista Gospod nas je obdario velikim darom, a to sve žrtvom i ljubavlju dobrih ljudi, koji su nesebično prineli od sebe Bogu i svetima”, rekao je vladika Teodosije.

“Svaki detalj na ovom hramu jeste izraz ljubavi, onih koji su okrenuti Duhom Svetim počeli obnovu ovog hrama, a sve da bi se ovde sabirali, Bogu molitvu prinosili i sebe osvećivali”, dodao je vladika.

"Da ne budemo malodušni, da ne budemo strašljivi, već da se ugledamo na naše svete pretke koji su do krvi, do mučenja, do smrti bili odanu Bogu, svojoj veri i onome što su primili i nasledili i održali”, rekao je u besedi vladika.

Ivanu Todosijeviću, predsedniku Privremenog organa Opštine Zvečan, Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve dodelio je visoko odlikovanje “Orden Svetog Kralja MIlutina” za delatnu ljubav prema svetoj majci crkvi, naročito pokazanoj tokom izgradnje crkve Svetog apostola Luke u selu Grabovac i crkve Usekovanje glave Svetoga Jovana Preteče u selu Veliko Rudare, kao i tokom freskopisanja crkve Svetog velikomučenika Georgija. Odlikovanje je potpisao patrijarh Porfirije.

Vladika Teodosije dodelio je dve gramate Milanu Vitkoviću i Nebojši Nedeljkoviću “za postojanu ljubav prema svetoj crkvi pravoslavnoj i za revnost prema hramu božijem i njegovom blagoljepiju”.

Predsednik Privremenog organa Opštine Zvečan Ivan Todosijević rekao je da u “Rudaru ponovo zvone zvona, posle vekova tišine”.

“I ja se nadam da će od sada pa zanavek tako biti i da će ovo biti mesto našeg saborovanja.”

Todosijević je rekao da ovaj čin mnogo znači za pravoslavni narod ovde na Kosovu i Metohiji “pogotovo danas u ovim teškim vremenima” kada se srpski narod suočava sa mnogobrojnim izazovima koji su svakodevni”.

“I kada je najteže bilo srpskom narodu, naša crkva pravoslavna je bila tu da nas sakupi, sabere, da nam da snage, da nas nauči kako da budemo strpljivi, jedinstveni i složni, jer upravo to strpljenje u vremenu koje je pred nama će nam biti najpotrebnije”, rekao je Todosijević.

Nakon osvećenja hramova u Grabovcu i Velikom Rudaru,Todosijević je izrazio nadu da će se u skorije vreme osveštati i crkva u Srbovcu.

“To je još jedan pokazatelj da je srpski narod čvrsto opredeljen da ostane i opstane na ovoj svetoj srpskoj zemlji, a ako budemo u svakoj srpskoj sredini sagradili po jedan hram, to će biti temelj našeg opstanka i ostanka ovde na ovoj svetoj srpskoj zemlji”, istakao je Todosijević.

Zahvalnice su dobili i zaslužni pojedinci.Ostale vesti

Peć: Konferencija o verskoj toleranciji među mladima

Konferenciju pod nazivom “Kulturni i verski pluralizam i miran suživot na Kosovu”, organizovala je NVO Human uz podršku Američke ambasade u Prištini u okviru projekta “Međuverski angažman mladih na Kosovu.

  • 28.09.2022
Danas je jesenji Krstovdan - dan strogog posta
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, proslavljaju jesenji Krstovdan, uspomenu na dan kada je carica Jelena, majka cara Konstantina, pronašla Časni krst na kome je raspet Isus Hristos na Golgoti. Vernici se tokom današnjeg dana pridržavaju posta, a bere se i posvećuje bosiljak.
  • 27.09.2022
Obeležena Mala Gospojina u Goraždevcu i Planjanu
U crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Goraždevcu je povodom praznika Male Gospojine služena sveta liturgija, na kojoj je bilo prisutno oko stotinak vernika. I selo Planjane, nedaleko od Prizrena, proslavlja svoju hramovnu i seosku slavu.
  • 21.09.2022
SPC i vernici obeležavaju Malu Gospojinu
Mala Gospojina se slavi kao uspomena na dan kada je rođena Presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu.
  • 21.09.2022
SPC: Molitva za svetinju braka
"S obzirom na izazove i iskušenja sa kojima se naša crkva i njen verni narod suočavaju, patrijarh Porfirije doneo je odluku da se, počevši od danas, u svim hramovima i manastirima Srpske pravoslavne crkve (SPC) na svim bogosluženjima proiznosi molitva za svetinju braka i porodice, slogu i mir u našem narodu", saopštila je informativna služba SPC.
  • 12.09.2022
Služen moleban za blagosloven početak školske godine
Moleban za blagosloven početak nove školske godine, služen je danas u Hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici. Ujedno je obeležen praznik - Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja.
  • 11.09.2022