Vladika Teodosije najavio obnovu crkve u Arhangelima

Episkop raškoprizrenski Teodosije najavio je danas na slavi u manastiru Svetih Arhagela kod Prizrena, početak obnove porušene crkve Svetog Nikole koja se nalazi u manastirskom komleksu.

Podeli ovaj članak sa:
 • Vladika Teodosije (Foto Kim)

Ovu crkvu, pored glavnog manastirskog hrama u kom je bio sahranjen, podigao je srpski car Dušan.

“Današnja slava i praznik neka budu kamen temeljac za obnovu crkve Svetog Nikole koja čeka obnovu i, ako Bog da, ovog trenutka započnemo sa obnovom”, rekao je vladika Teodosije u besedi nakon liturgije i zahvalio se svima koji pomažu opstanak i obnovu crkava na Kosovu.

Teodosije je istakao da je potrebno sačuvati svetinje i obnoviti ono što smo primili i ono što su drugi ljudi popalili i porušili.

“Našom ljubavlju i voljom, a Božjom silom da obnovimo i ovu svetinju, da se u njoj sabiramo, na temelju na kom ćemo graditi sve što je dobro, časno i pošteno, i što su naši preci držali i sačuvali i nama predali”, rekao je vladika Teodosije.

Crkva je uništavana nakon dolaska Turaka i od nje su sačuvani visoki zidovi. Među njima su, nakon pogroma 17. marta 2004. monasi držali bogosluženja, a deo hrama je bio pokriven šatorskim krilom.

Sada se u obnovljenom delu manastira služi u kapeli koja ima dvadeset kvadratnih metara i ona može da primi mali broj vernika i posetilaca.

"Ovo mesto je izvor svetlosti i nade, velika je privilegija biti tu", rekao je Željko Jović zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

On je dodao da "ovo mesto govori ko smo bili i šta bi mogli da budemo", kao i da se ono "može sačuvati ljubavlju, čašću, dostojanstvom i moralom koji smo svi pomalo zaboravili".

Manastirskoj slavi u Sv. Arhangelima prisustvovao je veliki broj vernika, raseljenih Prizrenaca, gostiju iz Grčke, Crne Gore, Republike Srpske i iz gradova centralne Srbije.

Ostale vesti

 • Obeležena hramovna slava u manastiru Banjska

  Obeležena hramovna slava u manastiru Banjska

  Svetom arhijerejskom liturgijom, koju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije, obeležena je hramovna slava Prenos moštiju svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana. U porti manastira održana je kulturna manifestacija "Staro-srpski izvori Kosova i Metohije".

 • Svečano u Arhangelima kod Prizrena

  Svečano u Arhangelima kod Prizrena

  U Manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena svečano je proslavljena manastirska slava i praznik posvećen Saboru Svetog Arhangela Gavrila. Oko 350 vernika i gostiju iz Crne Gore, Novog Sada, Beograda, Kragujevca i drugih krajeva naše zemlje okupilo se u zadužbini cara Dušana u kojoj je on i bio sahranjen.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane