Vesti
Religija

Vladika Teodosije: Da niču hramovi, da se rađaju deca

U selu Grabovac na području opštine Zvečan, u okviru svete arhijerejske liturgije koju je služio vladika raško - prizrenski i kosovsko - metohijski Teodosije, osveštan je novosagrađeni hram posvećen Svetom apostolu i jevanđelisti Luki.
Vladika Teodosije: Da niču hramovi, da se rađaju deca
Vladika Teodosije sa sveštenstvom u Grabovcu (Foto Radio Mitrovica sever)

Obraćajući se vernicima okupljenim ovim svečanim povodom, vladika Teodosije je podsetio na prvi jerusalimski hram, koji je u slavu Bogu Svedržitelju, podigao Solomon, sin Davidov. Dodao je da je veliki dar Božji i blagoslov, da i mi, u ovo naše vreme, možemo da podižemo hramove u kojima će, kako je rekao, "obitavati Gospod" koji se ne može smestiti ni u celu vaseljenu.

"Ali, Gospod snishodi ljudima, Gospod sve čini što je za naše spasenje, i prima naš dar, naš žrtvenik. Čini ga svetim mestom, gde obitava slava njegova", poručio je vladika Teodosije.

Govoreći o Svetom Luki kome je posećena ova svetinja, vladika je napomenuo da je on bio umetnik – pisac i slikar pun ljubavi prema Bogu, pa je tako on bio taj koji je opisao život Hristov u Jevanđelju i izradio prvu ikonu Majke Božje.

"Ovaj hram jeste delo ruku majstora i svih onih koji su priložili od sebe, odvojili, da bi se on završio. Bog zna njihova imena i nećemo ih poimenice pominjati. To i vi dobro znate, na čelu sa ocem Bogomirom (Stevićem) koga smo već odlikovali naprsnim krstom i nemamo čime više da ga odlikujemo… Ali nije ni dobro da primimo sve ovde, na zemlji. Treba nešto ostaviti i da bude nagrada na nebu", rekao je vladika.

Na kraju je istakao da je ovo dan koji je Gospod dao da se radujemo, da niču hramovi, da se rađaju deca, a mi da budemo verni našem predanju i svetoj kosovsko-metohijskoj zemlji.

Vladika Teodosije odlikovao je Vitomira Jokića i Dragana Milićevića iz Grabovca gramatama za kako se kaže u obrazloženju "postojanu ljubav prema svetoj veri pravoslavnoj i za revnost prema hramu božjem i njegovom blagoljepiju".

Pored velikog broja vernika, liturgiji su prisustvovali i pomoćnici direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušica Nikolić i Borislav Tajić, kao i predstavnici lokalnih samouprava.Ostale vesti

Peć: Konferencija o verskoj toleranciji među mladima

Konferenciju pod nazivom “Kulturni i verski pluralizam i miran suživot na Kosovu”, organizovala je NVO Human uz podršku Američke ambasade u Prištini u okviru projekta “Međuverski angažman mladih na Kosovu.

  • 28.09.2022
Danas je jesenji Krstovdan - dan strogog posta
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, proslavljaju jesenji Krstovdan, uspomenu na dan kada je carica Jelena, majka cara Konstantina, pronašla Časni krst na kome je raspet Isus Hristos na Golgoti. Vernici se tokom današnjeg dana pridržavaju posta, a bere se i posvećuje bosiljak.
  • 27.09.2022
Obeležena Mala Gospojina u Goraždevcu i Planjanu
U crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Goraždevcu je povodom praznika Male Gospojine služena sveta liturgija, na kojoj je bilo prisutno oko stotinak vernika. I selo Planjane, nedaleko od Prizrena, proslavlja svoju hramovnu i seosku slavu.
  • 21.09.2022
SPC i vernici obeležavaju Malu Gospojinu
Mala Gospojina se slavi kao uspomena na dan kada je rođena Presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu.
  • 21.09.2022
SPC: Molitva za svetinju braka
"S obzirom na izazove i iskušenja sa kojima se naša crkva i njen verni narod suočavaju, patrijarh Porfirije doneo je odluku da se, počevši od danas, u svim hramovima i manastirima Srpske pravoslavne crkve (SPC) na svim bogosluženjima proiznosi molitva za svetinju braka i porodice, slogu i mir u našem narodu", saopštila je informativna služba SPC.
  • 12.09.2022
Služen moleban za blagosloven početak školske godine
Moleban za blagosloven početak nove školske godine, služen je danas u Hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici. Ujedno je obeležen praznik - Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja.
  • 11.09.2022