Vesti
Religija

Vladika Ilarion u Koretištu: Muku možemo da preobrazimo u večnu radost

U selu Koretište u Kosovskom Pomoravlju danas je proslavljena hramovna slava Svetih cara Konstantina i carice Jelene. Liturgiju je, uz prisustvo više stotina vernika, služio novoimenovani vikarni vladika novobrdski Ilarion uz sasluženje lokalnih sveštenika.
Vladika Ilarion u Koretištu: Muku možemo da preobrazimo u večnu radost
Sa današnje liturgije u Koretištu (Foto Manastir Draganac)

Vladika Ilarion je pozvao narod da nastavi da neguje ovu tradiciju proslave seoske slave i da se okuplja na praznik. Poručio im je da čuvaju ovu crkvu i ne prodaju imovinu.

„Naše prisustvo ovde je svedočanstvo da nas je blagodat Svetoga Duha sabrala. Zbog toga što su naši stari ostavili ovu veru i ovo sveto predanje i ovaj događaj zbog koga se Bog spušta na zemlju“, kazao je novoimenovani vladika novobrdski.

Vladika Ilarion je poručio da sa verom u Boga i crkvu svaku muku možemo da preobrazimo u večnu radost.

„Kada god budemo u nekoj teskobi, kada su neki složeni odnosi, kada nas neko ogovara, kada nas neko kleveće, kada smo bolesni, kada doživimo razočarenje, kada nam ne ide u školi, kada ne ide na poslu, kada činiš dobro čoveku a on ti zlim vraća ili priča protiv tebe, to su sve zapravo ispiti kojima nas Gospod Bog priprema za carstvo nebesko i sve to možemo da prihvatimo kao duhovnu vežbu, kao nošenje krsta kojim naša duša ojačava i priprema se za carstvo. Treba da se udostojimo carstva nebeskog. I zato znajte, svaka tuga, svaka teskoba, svaka beda, svaka nevolja, svako nezadovoljstvo, svaka čamotinja, kako sada kažu depresija, je proizvod nas samih, naše prirode“, istakao je u besedi.

Nakon službe u crkvi priređen je kulturno umetnički program koji su prpremili učenici OŠ „Bora Stanković“ iz Koretišta, KUD „Stojan Stošić Miško“ iz Koretišta, KUD „Radomir Popović“ iz Kosovske Kamenice, glumci Amaterskog pozorišta iz Gnjilana i Etno grupa „Kos“.

 Ostale vesti

Otvorena šesta Svetoarhangelska letnja škola u Prizrenu
Danas je u manastiru Svetih Arhangela u Prizrenu počela šesta  Svetoarhangelska letnja škola kaligrafije i istorije.
  • 30.06.2022
Parastos na Gazimestanu:
Par hiljada ljudi okupilo se na Gazimestanu, na parastosu stadalim Kosovskim junacima. Opelo je na 633. godišnjicu Kosovske bitke služio patrijarh srpski Porfirije uz sasluženje vladika i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve. Nakon službe okupljeni su pevali patriotske pesme i skandirali "Kosovo je srce Srbije". Skup na Gazimestanu obezbeđivao je veliki broj pripadnika Kosovske policije, a na ulazu u kompleks vršena je provera.
  • 28.06.2022
Okupljanje na Gazimestanu
Vernici polako pristižu na Gazimestan gde će biti služen parastos kosovskim junacima, javlja novinarka RTV Kim sa lica mesta.
  • 28.06.2022
Patrijarh Porfirije: Vidovdan je naše oko
"Bez Gračanice, bez Vidovdana, bez svih svetinja na Kosovu i Metohiji,  mi naprosto nismo ono što jesmo, nismo ono na šta nas je Gospod pozvao. U Gračanici, u Dečanima, u Prizrenu, u Bogorodici Ljeviškoj, u Pećkoj patrijaršiji mi jasno vidimo ko smo. To su naše oči, Vidovdan je naše oko, sveti Lazar je naše uho, svetinje kosovsko-metohijske su naš um. Ovde vidimo, ovde čujemo, ovde razumemo, ne samo našu prošlost, ne samo naše poreklo, nego razumemo i to šta je naš cilj, zašto smo pozvani u ovaj svet", rekao je patrijarh srpski Porfirije pred oko hiljadu vernika koji prisustvuju Vidovdanskoj liturgiji u manastiru Gračanici.
  • 28.06.2022
SPC i vernici obeležavaju Vidovdan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju jedan od najznačajnijih praznika, Vidovdan.

  • 28.06.2022
Patrijarh na Vidovdan na Gazimestanu
Patrijarh Porfirije boraviće na Vidovdan, 28. juna, na Kosovu, gde će na Gazimestanu služiti parastos kosovskim junacima i svim novostradalim mučenicima, rečeno je Tanjugu u Beogradskoj patrijaršiji.
  • 23.06.2022