Vesti
Religija

Vladika Ilarion u Koretištu: Muku možemo da preobrazimo u večnu radost

U selu Koretište u Kosovskom Pomoravlju danas je proslavljena hramovna slava Svetih cara Konstantina i carice Jelene. Liturgiju je, uz prisustvo više stotina vernika, služio novoimenovani vikarni vladika novobrdski Ilarion uz sasluženje lokalnih sveštenika.
Vladika Ilarion u Koretištu: Muku možemo da preobrazimo u večnu radost
Sa današnje liturgije u Koretištu (Foto Manastir Draganac)

Vladika Ilarion je pozvao narod da nastavi da neguje ovu tradiciju proslave seoske slave i da se okuplja na praznik. Poručio im je da čuvaju ovu crkvu i ne prodaju imovinu.

„Naše prisustvo ovde je svedočanstvo da nas je blagodat Svetoga Duha sabrala. Zbog toga što su naši stari ostavili ovu veru i ovo sveto predanje i ovaj događaj zbog koga se Bog spušta na zemlju“, kazao je novoimenovani vladika novobrdski.

Vladika Ilarion je poručio da sa verom u Boga i crkvu svaku muku možemo da preobrazimo u večnu radost.

„Kada god budemo u nekoj teskobi, kada su neki složeni odnosi, kada nas neko ogovara, kada nas neko kleveće, kada smo bolesni, kada doživimo razočarenje, kada nam ne ide u školi, kada ne ide na poslu, kada činiš dobro čoveku a on ti zlim vraća ili priča protiv tebe, to su sve zapravo ispiti kojima nas Gospod Bog priprema za carstvo nebesko i sve to možemo da prihvatimo kao duhovnu vežbu, kao nošenje krsta kojim naša duša ojačava i priprema se za carstvo. Treba da se udostojimo carstva nebeskog. I zato znajte, svaka tuga, svaka teskoba, svaka beda, svaka nevolja, svako nezadovoljstvo, svaka čamotinja, kako sada kažu depresija, je proizvod nas samih, naše prirode“, istakao je u besedi.

Nakon službe u crkvi priređen je kulturno umetnički program koji su prpremili učenici OŠ „Bora Stanković“ iz Koretišta, KUD „Stojan Stošić Miško“ iz Koretišta, KUD „Radomir Popović“ iz Kosovske Kamenice, glumci Amaterskog pozorišta iz Gnjilana i Etno grupa „Kos“.

 Ostale vesti

Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022
SPC i vernici slave Aranđelovdan
Danas je Sabor Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. Praznik je ustanovljen još u četvrtom veku nove ere.
  • 21.11.2022
Arhimandrit Ilarion hirotonisan za episkopa novobrdskog
Iguman Draganca arhimandrit Ilarion (Lupulović) hirotonisan je danas za vikara Patrijarha srpskog sa titulom episkopa novobrdskog.
  • 20.11.2022
SPC i vernici obeležavaju Đurđic
Danas je Đurđic, jedna od najčešćih slava srpskih porodica. Po hrišćanskom učenju, Sveti Georgije prvi je u redu svetih ratnika sa štitom i krstastim mačem.
  • 16.11.2022