Vesti
Religija

Vladika Ilarion služio liturgiju u Pećkoj Patrijaršiji

Vikarni episkop njegove svetosti partijarha srpskog Porfirija, Vladika Ilarion služio je liturgiju na Petrovdan u manastiru Pećka Patrijaršija. Sasluživali su paroh pećki Dragan Radovanović i monahinje Pećke Patrijaršije.

Vladika Ilarion služio liturgiju u Pećkoj Patrijaršiji
Vladika Ilarion u Pećkoj Patrijaršiji (Foto Radio Goraždevac)

Vladika Ilarion je besedi kazao da mi danas na svetom kamenu stojimo kao jedna sveta, saborna i apostolska Crkva, a da to glasno svedoči i Pećka Patrijaršija.

“Evo i nas na ovom kamenu, stojimo kao jedna sveta, saborna i apostolska Crkva do dana današnjeg, zato što crkvu Božiju vrata adova neće nadvaladti, ona postojano stoji. A posebno to glasno svedoči ova sveta Crkva. Tiho se poje, umilno se poje, tiho se uznose molitve, pali se kandilo, ali to svedočanstvo ove svete obitelji, svetitelja koji pod ovim svodovima leže, sestra koje ovde služe, gromoglasno svedoče o tome da vrata adova ovo mesto neće nadvladati. Neka bi nam Gospod Bog dao da zaista uđemo u to kolo Svetih apostola, one dvanaestorice, u ono kolo koje se otvorilo da bi primilo jednoga velikog grešnika pokajnika, a to je Sveti apostol Pavle, koga danas proslavljamo”, rekao je on.

Liturgiji su prisustvovali vernici iz Goraždevca i povratničkog sela Brestovik.Ostale vesti

Goraždevac: Obeležena hramovna slava Mala Gospojina

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije obeležen je u hramu u Goraždevcu. Litrugiju su pred oko stotinak vernika služili paroh Goraždevački otac Nenad Našpalić i paroh Dalibor Kojić iz Osojana, uz sasluženje monaha iz Visokih Dečana.

  • 21.09.2023
Gračanica: Liturgija i litija povodom Male Gospojine

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije (Mala Gospojina) koji Opština Gračanica proslavlja kao svoju slavu, okupio je na svetoj liturigiji u manastiru Gračanica stotinak vernika. Prisutni su nakon liturgije u litiji došli do zgrade lokalne samouprave gde su prisustvovali rezanju slavskog kolača.

  • 21.09.2023
Mala Gospojina, slava Opštine Gračanica
Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Malu Gospojinu ili Rođenje Presvete Bogorodice. Lokalna samouprava u Gračanici ovaj dan praznuje kao opštinsku slavu.
  • 21.09.2023
Devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu: I sreća i tuga
Posle više od dve decenije u dvorištu hrama Svetog cara Uroša u Uroševcu igralo se srpsko kolo. Na praznik Usekovanje glave Svetog Jovana, inače gradske slave, obeleženo je i 90 godina od osvećenja ove crkve. 
  • 11.09.2023
U Peći proslavljena hramovna slava
U hramu Usekovanja glave Svetog Jovana Preteče u Peći svečano je proslavljena hramovna slava.
  • 11.09.2023
Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja

Pravoslavni hrišćani i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju uspomenu na smrt proroka, preteče i krstitelja Svetog Jovana.

  • 11.09.2023