Vesti
Religija

Visoki Dečani: Svečano proslavljena hramovna slava

U manastiru Visoki Dečani svečano je proslavljen praznik Vaznesenja Gospodnjeg u prisustvu velikog broja vernika.

Visoki Dečani: Svečano proslavljena hramovna slava
U manastiru Visoki Dečani proslavljen praznik Vaznesenja Gospodnjeg (Foto Tviter @DecaniMonastery)

"U prisustvu velikog broja vernika iz raznih krajeva Srbije, posebno sa Kosova, ali i Crne Gore i Bosne i Hercegovine proslavljen je praznik Vaznesenja Gospodnjeg. Svetu Liturgiju služio je Episkop raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje g. protonamesnik o. Slavko Zorica, đakon Nikola Rakićević iz Pariza i sveštenici-monasi Dečanskog manastira. Liturgiju su pojali prizrenski bogoslovi uz dečansko monaštvo", napisano je na Tviter nalogu manastira Visoki Dečani.

Nakon litija oko hrama, Episkop Teodosije je blagoslovio slavski hleb i žito i čestitao monaškom bratstvu i svima prisutnima veliki praznik.

"Proslava je nastavljena u velikoj manastirskoj trpezariji uz pesmu i muziku prizrenskih bogoslovaca. Iguman manastira arhimandrit Sava je u ime bratstva izrazio zahvalnost Episkopu, prisutnom sveštenstvu i narodu sa željom da se i dalje u radosti i jedinstvu okupljamo u manastiru Visoki Dečani", navodi se u objavi.Ostale vesti

Patrijarhu Porfiriju uručeno najviše odlikovanje Makedonske pravoslavne crkve
Arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan uručio je patrijarhu srpskom Porfiriju najviše odlikovanje Makedonske pravoslavne crkve (MPC), orden Svetog Klimenta Ohridskog prvog reda, posle liturgije u hramu Svete Sofije u Ohridu, kojom je obeležena prva godišnjica od uručenja dokumenta o autokefalnosti MPC - Ohridske arhiepiskopije.
  • 05.06.2023
Dan Svete Trojice
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici praznuju jedan od najznačajnijih hrišćanskih praznika – dan Svete Trojice, koji se još zove Duhovi i Silazak Svetog duha na apostole. Slavi se tri dana, a crkve su okićene zelenim grančicama i posute travom.
  • 04.06.2023
U toku freskopisanje hrama Svetih Flora i Lavra u Lipljanu

U crkvi Svetih Flora i Lavra u Lipljanu u toku su radovi na freskopisanju ovog hrama.

  • 01.06.2023
Patrijarh će svakog dana služiti molitve za mir
Patrijarh srpski Porfirije služiće svakog dana do nedelje (4. juna), kada Crkva slavi Silazak Svetog Duha na apostole, moleban za blagosloveni mir među ljudima.
  • 30.05.2023
Spasovdanska litija u Orahovcu

Predvođeni sveštenikom Milanom Stanojevićem, oko stotinak vernika iz Orahovca je posle svete Liturgije pošlo u Spasovdansku litiju kroz glavnu ulicu gornjeg dela Orahovca.

  • 25.05.2023
Spasovdan u Livađu: Da nas ima što više
Spasovdan, praznik posvećen Hristovom vaznesenju, obeležen je litugijom, litijom i rezanjem slavskog kolača pred stotinak vernika u crkvi Svetog Grigorija u Livađu.
  • 25.05.2023