Vesti
Religija

Veliki broj vernika u crkvi Svetog Nikole u Gnjilanu

Svečana vaskršnja liturgija služena je danas u sabornom hramu Svetog Nikole u Gnjilanu. Osim malobrojnih Srba koji su ostali da žive u gradu, liturgiji je prisustvovao veliki broj vernika iz okolnih sela u Kosovskom Pomoravlju.
Veliki broj vernika u crkvi Svetog Nikole u Gnjilanu
Vaskrs u Gnjilanu (Foto Puls)

Vaskršnju liturgiju služio je protojerej Zoran Kovačević, paroh gnjilanski, uz sasluženje đakona Aleksandra Markovića.

Protojerej Kovačević je u svojoj besedi pročitao i poruke patrijarha srpskog Irineja iz Vaskršnje poslanice.

“Sa posebnim usrđem se danas molimo Vaskrslome Hristu Bogu da se, zastupništvom Svetoga Save, svetoga cara Lazara i svih svetih iz roda našega, vrate mir i sloboda na naše raspeto Kosovo i Metohiju, našu duhovnu kolevku i naš Jerusalim, tamo gde su najveće srpske svetinje, biseri pravoslavne duhovnosti, srpske kulture i sveukupne hrišćanske i svetske duhovne baštine”, navodi se u poslanici.

Da ne postoje reči: oprosti mi i neka ti je prosto, ljudski život bi bio potpuno nepodnošljiv”, istakao je partijarh.

“Oprostimo, dakle, jedni drugima! Pomirimo se jedni s drugima. Zagrlimo jedni druge i hodimo svetim putem božanske ljubavi”, naveo je patrijarh Irinej.

Posle liturgije, vernici koji su se pridržavali posta, kao i deca, pristupili su pričešću koje se smatra svetom tajnom u kojoj vernici sa hlebom i vinom jedu i piju telo i krv Hristovu za život večni.

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik. Slavi se tri dana, pa su u kalendaru Srpske pravoslavne crkve crvenim slovom obeleženi i vaskršnji ponedeljak i vaskršnji utorak.

Tokom praznika vernici razmenjuju pozdrave: Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse!Ostale vesti

Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022
SPC i vernici slave Aranđelovdan
Danas je Sabor Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. Praznik je ustanovljen još u četvrtom veku nove ere.
  • 21.11.2022
Arhimandrit Ilarion hirotonisan za episkopa novobrdskog
Iguman Draganca arhimandrit Ilarion (Lupulović) hirotonisan je danas za vikara Patrijarha srpskog sa titulom episkopa novobrdskog.
  • 20.11.2022