Vesti
Religija

Veliki broj vernika u crkvi Svetog Nikole u Gnjilanu

Svečana vaskršnja liturgija služena je danas u sabornom hramu Svetog Nikole u Gnjilanu. Osim malobrojnih Srba koji su ostali da žive u gradu, liturgiji je prisustvovao veliki broj vernika iz okolnih sela u Kosovskom Pomoravlju.
Veliki broj vernika u crkvi Svetog Nikole u Gnjilanu
Vaskrs u Gnjilanu (Foto Puls)

Vaskršnju liturgiju služio je protojerej Zoran Kovačević, paroh gnjilanski, uz sasluženje đakona Aleksandra Markovića.

Protojerej Kovačević je u svojoj besedi pročitao i poruke patrijarha srpskog Irineja iz Vaskršnje poslanice.

“Sa posebnim usrđem se danas molimo Vaskrslome Hristu Bogu da se, zastupništvom Svetoga Save, svetoga cara Lazara i svih svetih iz roda našega, vrate mir i sloboda na naše raspeto Kosovo i Metohiju, našu duhovnu kolevku i naš Jerusalim, tamo gde su najveće srpske svetinje, biseri pravoslavne duhovnosti, srpske kulture i sveukupne hrišćanske i svetske duhovne baštine”, navodi se u poslanici.

Da ne postoje reči: oprosti mi i neka ti je prosto, ljudski život bi bio potpuno nepodnošljiv”, istakao je partijarh.

“Oprostimo, dakle, jedni drugima! Pomirimo se jedni s drugima. Zagrlimo jedni druge i hodimo svetim putem božanske ljubavi”, naveo je patrijarh Irinej.

Posle liturgije, vernici koji su se pridržavali posta, kao i deca, pristupili su pričešću koje se smatra svetom tajnom u kojoj vernici sa hlebom i vinom jedu i piju telo i krv Hristovu za život večni.

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik. Slavi se tri dana, pa su u kalendaru Srpske pravoslavne crkve crvenim slovom obeleženi i vaskršnji ponedeljak i vaskršnji utorak.

Tokom praznika vernici razmenjuju pozdrave: Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse!Ostale vesti

U Sigi i Brestoviku proslavljen Spasovdan
Povratnici u selima Brestovik i Siga kod Peći, ove godine skromno ali u skladu sa tradicijom obeležili su Spasovdan, seosku slavu, javlja Radio Goraždevac.
  • 28.05.2020
Kamenica: Neistinite informacije o pravoslavnim svetinjama
Posle emisije TV Кlan Кosova, u kojoj su manastir Ubožac u selu Močare i crkva Vavedenje Presvete Bogorodice u selu Vaganeš u blizini Кamenice, predstavljeni kao albanski verski objekti, potpredsednik Opštine Кamenica Bojan Stamenković, uputio je pismo Nezavisnoj komisiji za medije u Prištini, u kome traži da ova organizacija reaguje na, kako je rekao “neistinite informacije”, koje ne doprinose međunacionalnoj i međuverskoj saradnji.
  • 28.05.2020
Livađe: Obeležana hramovna slava
Liturgijom u crkvi Svetog Grigorija u Livađu obeležen je Spasovdan, slava crkve. Crkveni sabor okupio je i ove godine veliki broj meštana Livađa, ali i okolnih sela.
  • 28.05.2020
Danas je Spasovdan
Spasovdan, Vaznesenje Gospodnje ili “Dan spasa” je jedan je od deset praznika posvećenih Hristu.
  • 28.05.2020
Slava bogoslovije i kraj školske godine obeleženi u Prizrenu
Slava bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu proslavljena je ove godine skromno, bez prisustva đaka, koji spomen svojih zaštitnika proslavljaju u domaćim crkvama. Ujedno je obeležen i kraj petogodišnjeg školovanja za maturante Prizrenske bogoslovije.
  • 24.05.2020
Danas je Ramazanski Bajram
Muslimani širom sveta danas slave Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Ove godine zbog epidemije koronavirusa i zabrane okupljanja džamije na Kosovu su prazne. Takođe, Nacionalni institut za javno zdravlje je apelovao na građane da se uzdrže od tradicionalnih poseta.
  • 24.05.2020