Vesti
Religija

Velika Hoča: Proslavljena slava crkve Svetog Luke

U crkvi Svetog Luke u Velikoj Hoči proslavljena je hramovna slava Sveti apostol i jevanđelista Luka. Prazničnu Liturgiju su služili jeromonah Kirilo Dečanac i paroh velikohočanski jerej Milan Stojković. Deca su se, po običaju pričestila, a bilo je i odraslih koji su primili Svetu pričest. Domaćin slave je bio otac Milan Stanojević paroh orahovački, a za sledeću godinu da kolač umesi i slavu pripremi javio se Slaviša Grković iz Orahovca.

Velika Hoča: Proslavljena slava crkve Svetog Luke
Osvećenje slavskog kolača u crkvi Sv. Luke u Velikoj Hoči (Foto Radio Goraždevac)

U prazničnoj besedi otac Milan Stojković je poučio prisutne jevanđeljskom propovedi i govoreći o apostolu i jevanđelistu Luki.

"Gospod koji je došao radi nas ljudi i radi našega spasenja ostavio nam je nauku svoju, ostavio nam je Jevanđelje svoje koje znači radosna vest, a najradosnija vest za čoveka je to da je Gospod došao i postao čovek. Jevanđelje koje je celo spasonosno nam govori šta je najbolje za nas. Gospod koji je naš tvorac zna šta je najbolje za čoveka. On kao najbolji lekar duša i tela naših postavio nam je spasonosne reči svoje. I tako današnje Jevanđelje po Luki počinje rečima: `Ono što ne želite da drugi čine vama, ne činite ni vi njima`. Današnji svetitelj Sveti apostol i jevanđelist Luka koji je čuo spasonosnu nauku Hristovu bio je jedan od sedamdesetorice apostola i njemu se Gospod sa Kleopom javio treći dan (to je bilo Gospodnje treće javljanje). I kada je Gospod išao sa njima za Emaus onda je Kleopa rekao Luki: `Ne goreše li srca naša dok nam objašnjavaše pisma`. Zaista neophodno je da gore srca naša za Gospodom kako bismo razumeli reči Njegove i Hristos je rekao Bez mene ne možete ništa činiti", rekao je u besedi otac Milan Stojković.

U Velikoj Hoči se Sveti Luka slavi i kao zaštitnik, odnosno krsna slava u porodicama Manitašević i Pavlović, ali i kao imendan svih koji nose ime ovog svetitelja, pa su u crkvi posle osvećenja vodice rezani i kolači koje su slavari prineli.

U Velikoj Hoči se crkva posvećena ovom svetitelju nalazi u centru sela, nedaleko od saborne crkve Sv. arhiđakona Stefana. Po starim zapisima crkva Svetog Luke je zidana na starim temeljima u 16. veku. Ne zna se kada je razorena. Današnja crkva je podignuta na razvalinama stare crkve 1983. godine kada je i osvećena. U porti ove crkve nalazi se staro hočansko groblje, što nam svedoči i dvadesetak starih nadgrobnih spomenika.

Sveti Luka je autor jednog od četiri Jevanđelja, a smatra se i osnivačem hrišćanskog ikonopisa pošto je živopisao tri ikone Presvete Bogorodice i ikone Sv. apostola Petra i Pavla. Za života je upoznao Isusa Hrista, upoznao nauku Hristovu i bio svedok dela Njegovih. Stradao je od idolopoklonika u 84-oj godini. Obesili su ga o maslinu u Tebi Beotijskoj. Njegove mošti počivaju u Carigradu. Ubraja se u sedamdesetoricu apostola.Ostale vesti

Božićni post, priprema za doček Bogomladenca
Za vernike Srpske pravoslavne crkve danas počinje četrdesetodnevni Božićni post. Kroz uzdržanje od loših misli, reči i dela, ali i od mrsne hrane, vernici se pripremaju za doček najradosnijeg hrišćanskog praznika, rođenje Bogomladenca Hrista.
  • 28.11.2021
SPC i vernici obeležavaju Jovana Zlatoustog
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave danas dan rođenje svetog Jovana Zlatoustog, nekadašnjeg carigradskog patrijarha, velikog svetitelja i reformatora koji je poznat i kao najčuveniji propovednik u istoriji crkve.
  • 26.11.2021
Ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom Liturgijom i sinoćnim bdenijem svečano je proslavljena ktitorska slava – Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2021
Uoči slave Visokih Dečana zamonašena četiri iskušenika

Manastir Visoki Dečani danas obeležava svoju slavu svetog kralja Stefana Dečanskog. U toku je praznična liturgija, kojoj prisustvuje manji broj vernika usled primene protivepidemioloških mera. Uoči slave u ovom manastiru su zamonašena četiri iskušenika.

  • 24.11.2021
SPC i vernici proslavljaju svetog Stefana Dečanskog

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas i sutra slave svetog mučenika Stefana Dečanskog, koji je ujedno manastirska slava Visokih Dečana. 

  • 23.11.2021
SPC i vernici slave Aranđelovdan
Danas je Sabor Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. Praznik je ustanovljen još u četvrtom veku nove ere.
  • 21.11.2021