Vesti
Religija

Velika Hoča: Proslava Svetog Ilije

U crkvi posvećenoj Svetom proroku Iliji u Velikoj Hoči danas je služena sveta liturgija povodom obeležavanja praznika posvećenog ovom svetitelju.
Velika Hoča: Proslava Svetog Ilije
Detalj sa liturgije (Foto Radio Goraždevac)

Liturgiju je služio paroh velikohočanski jerej Milan Stojković uz prisustvo vernog naroda iz Orahovca i Velike Hoče. Nakon liturgije prerezani su slavski kolači a ovogodišnji kolačar bio je Dragoljub Čukarić iz Velike Hoče sa porodicom.

U besedi nakon liturgije otac Milan je rekao da je Bog ostavio crkvu svoju na zemlji kako bi se ljudi kroz nju spasavili.

”U starom zavetu je živeo jedan divni i slavni prorok Ilija, bio je iz grada Tesve zato je i bio prozvan Tesvićanin. Od malih nogu on je pokazivao čudesne znake i veliku revnost pred Bogom. Kasnije je zaista velika čudesa činio i nemoguće je izbrojati sva njegova čuda. Bezbrojna su čudesa ovog velikog svetitelja kojima pokazuje da Bog ne ostavlja onoga ko veruje u Njega. Zato i mi draga braćo i sestre kao i svi ugodnici božiji kao i Sveti prorok Ilija i svi Sveti dužni smo jer smo kršteni u ime Svete Trojice da se držimo Božijih zapovesti, ako se držimo toga zaista nema čega da se bojimo, nema čega da se plašimo" rekao je otac Milan u besedi.

Za sledeću godinu je od ovogodišnjeg domaćina kolač preuzeo Dimitrije Radić iz Orahovca.

Crkva svetog Ilije je jedna od 13 crkava u Velikoj Hoči i nalazi se na dnu sela, u mahali Đuričića. Stara crkva iz 14-og veka koju su Turci srušili u 17-om veku je bila na brdašcu pored sadašnje crkve. Ona je ležala u ruševinama sve do 1987. godine kada je sagrađena sadašnja crkva zaslugom ktitora Ljubomira Čukarića i zalaganjem vernika Velike Hoče i okoline. U njoj se liturgija služi samo na ovaj praznik, a večerna služba na vaskršnji ponedeljak.Ostale vesti

Goraždevac: Obeležena hramovna slava Mala Gospojina

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije obeležen je u hramu u Goraždevcu. Litrugiju su pred oko stotinak vernika služili paroh Goraždevački otac Nenad Našpalić i paroh Dalibor Kojić iz Osojana, uz sasluženje monaha iz Visokih Dečana.

  • 21.09.2023
Gračanica: Liturgija i litija povodom Male Gospojine

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije (Mala Gospojina) koji Opština Gračanica proslavlja kao svoju slavu, okupio je na svetoj liturigiji u manastiru Gračanica stotinak vernika. Prisutni su nakon liturgije u litiji došli do zgrade lokalne samouprave gde su prisustvovali rezanju slavskog kolača.

  • 21.09.2023
Mala Gospojina, slava Opštine Gračanica
Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Malu Gospojinu ili Rođenje Presvete Bogorodice. Lokalna samouprava u Gračanici ovaj dan praznuje kao opštinsku slavu.
  • 21.09.2023
Devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu: I sreća i tuga
Posle više od dve decenije u dvorištu hrama Svetog cara Uroša u Uroševcu igralo se srpsko kolo. Na praznik Usekovanje glave Svetog Jovana, inače gradske slave, obeleženo je i 90 godina od osvećenja ove crkve. 
  • 11.09.2023
U Peći proslavljena hramovna slava
U hramu Usekovanja glave Svetog Jovana Preteče u Peći svečano je proslavljena hramovna slava.
  • 11.09.2023
Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja

Pravoslavni hrišćani i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju uspomenu na smrt proroka, preteče i krstitelja Svetog Jovana.

  • 11.09.2023