Vesti
Religija

Velika Gospojina u Gračanici, došli smo da čujemo reč Božiju

Liturgijom i rezanjem slavskog kolača pred više stotina vernika u manastiru Gračanica svečano je obeležena hramovna slava Velika Gospojina.
Velika Gospojina u Gračanici, došli smo da čujemo reč Božiju
Proslavljanje praznika Velike Gospojine (Foto Km)

Velika Gospojina ili Uspenje Presvete Bogorodice je uspomena na smrt Majke Božije, dan kada se ona vinula na nebo i "predala svoj duh u ruke Spasitelja".

Svetu liturgiju je pred okupljenim vernicima služio episkop raško-prizrenski Teodosije. „Mnogo je važnije da posvetimo pažnju duši, nego telu“, poručio je u besedi vladika.

„Vršenje zapovesti Božijih, slušanje reči Božije je na prvom mestu braćo i sestre. Zato, mi danas okupljeni ovde na ovoj svetoj liturgiji, došli smo da čujemo reč božiju, reč spasenja i da se ovde sjedinimo sa Gospodom na svetom pričešću. To Gospod traži od nas. Mnogi od nas se trude da donesu prilog u novcu, namirnicama, mnogi se trude da podignu veleletne hramove i da učine mnoga dela milosrđa, Gospod je to zapovedio da činimo, jer time pokazujemo ljubav prema Bogu i prema bližnjima. A najviše što Gospod od nas traži je da dođemo, sednemo kraj nogu njegovih i da slušamo reč njegovu, a to činimo na službi Božijoj“, kazao je vladika Teodosije.

Meštani Gračanice u čast ovog velikog praznika, za koga se veruje da je posvećen prvenstveno ženama i majkama, dočekuju goste.

„Duhovni praznik, slavimo ga, postimo. Imamo goste, ranije ih je bilo više, ali sada manje, otišli su po Srbiji. Slavimo praznik kod kuće, postili smo petnaest dana“, kazala je Ružica Vasić iz Gračanice.

„Lepo je, svi se okupimo ovde. Obavezno dolazimo svake godine. Skoro smo bili, pre nekih mesec dana, za Vidovdan i došli smo ponovo“, rekao je Novak Ilić iz Suvog Dola.

„Praznik je za srpsku veru, zdravlje, za svakog ko veruje u Boga“, rekla je Branska Spasić iz Plemetine.

Slavski kolač je ove godine bio u rukama porodice Nenada Popovića iz Gračanice. Sledeće godine doneće ga Boban Popović i Zoran Aritonović.

Nakon Velike Gospojine, pravoslavni hrišćani 21. septembra proslavljaju Malu Gospojinu. Vreme između dva praznika naziva se međudnevica, a u narodu se veruje da je to najbolji period za branje plodova i lekovitih trava.Ostale vesti

Danas je Bogojavljenje, kući se nosi osvećena voda i ne posti se
Obeležava se Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, ustanovljen na spomen Hristovog krštenja i objavljivanje Bogočoveka. Na Bogojavljenje se pliva za Časni krst – ove godine, svedeno, zbog pandemije.
  • 19.01.2021
Danas je zimski Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave zimski Krstovdan. Po predanju, danas se ukrštaju vetrovi.
  • 18.01.2021
SPC i vernici slave drugi dan Božića
Pravoslavni vernici Božić slave puna tri dana, a svaki ima svoje ime. Po običajnom kalendaru, ta tri dana kuća se ne čisti, pogotovo ne metlom. Drugi dan Božića posvećen je presvetoj Bogorodici u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja ljudskog roda.
  • 08.01.2021
Gračanica: Božić je praznik mira i radosti
U manastiru Gračanica održana je Božićna liturgija. Bogosluženju je prisustvovalo sveštenstvo manastira, manji broj građana kao i direktor Kancelarije za Kim Petar Petković sa saradnicima.
  • 07.01.2021
Zvaničnici čestitali Božić
Predstavnici srpskih i kosovskih vlasti uputili su čestitke građanima povodom praznika, poželevši im da Božić dočekaju u miru i krugu svojih najbližih.
  • 07.01.2021
Božić po Julijanskom kalendaru - Hristos se rodi!
Srpska pravoslavna crkva i vernici koji poštuju Julijanski kalendar danas slave najradosnihi hrišćanski praznik Božić - praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista. RTV Kim čestita Božić svima koji slave.
  • 07.01.2021