Vesti
Religija

Velika Gospojina u Gračanici, došli smo da čujemo reč Božiju

Liturgijom i rezanjem slavskog kolača pred više stotina vernika u manastiru Gračanica svečano je obeležena hramovna slava Velika Gospojina.
Velika Gospojina u Gračanici, došli smo da čujemo reč Božiju
Proslavljanje praznika Velike Gospojine (Foto Km)

Velika Gospojina ili Uspenje Presvete Bogorodice je uspomena na smrt Majke Božije, dan kada se ona vinula na nebo i "predala svoj duh u ruke Spasitelja".

Svetu liturgiju je pred okupljenim vernicima služio episkop raško-prizrenski Teodosije. „Mnogo je važnije da posvetimo pažnju duši, nego telu“, poručio je u besedi vladika.

„Vršenje zapovesti Božijih, slušanje reči Božije je na prvom mestu braćo i sestre. Zato, mi danas okupljeni ovde na ovoj svetoj liturgiji, došli smo da čujemo reč božiju, reč spasenja i da se ovde sjedinimo sa Gospodom na svetom pričešću. To Gospod traži od nas. Mnogi od nas se trude da donesu prilog u novcu, namirnicama, mnogi se trude da podignu veleletne hramove i da učine mnoga dela milosrđa, Gospod je to zapovedio da činimo, jer time pokazujemo ljubav prema Bogu i prema bližnjima. A najviše što Gospod od nas traži je da dođemo, sednemo kraj nogu njegovih i da slušamo reč njegovu, a to činimo na službi Božijoj“, kazao je vladika Teodosije.

Meštani Gračanice u čast ovog velikog praznika, za koga se veruje da je posvećen prvenstveno ženama i majkama, dočekuju goste.

„Duhovni praznik, slavimo ga, postimo. Imamo goste, ranije ih je bilo više, ali sada manje, otišli su po Srbiji. Slavimo praznik kod kuće, postili smo petnaest dana“, kazala je Ružica Vasić iz Gračanice.

„Lepo je, svi se okupimo ovde. Obavezno dolazimo svake godine. Skoro smo bili, pre nekih mesec dana, za Vidovdan i došli smo ponovo“, rekao je Novak Ilić iz Suvog Dola.

„Praznik je za srpsku veru, zdravlje, za svakog ko veruje u Boga“, rekla je Branska Spasić iz Plemetine.

Slavski kolač je ove godine bio u rukama porodice Nenada Popovića iz Gračanice. Sledeće godine doneće ga Boban Popović i Zoran Aritonović.

Nakon Velike Gospojine, pravoslavni hrišćani 21. septembra proslavljaju Malu Gospojinu. Vreme između dva praznika naziva se međudnevica, a u narodu se veruje da je to najbolji period za branje plodova i lekovitih trava.Ostale vesti

Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo sa Makedonskom pravoslavnom crkvom

Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo Srpske pravoslavne crkve s Makedonskom pravoslavnom crkvom, odnosno Ohridskom arhiepiskopijom.

  • 16.05.2022
’’Srpska Patrijaršija je bila i ostala simbol narodnog jedinstva’’
Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski, sa svim arhijerejima sabranim na redovnom godišnjem zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora, uputili su poslanicu sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima povodom proslavljanja stogodišnjice vaspostavljanja kanonskog jedinstva Srpske Patrijaršije.
  • 15.05.2022
Proslava jubileja Srpske patrijaršije u Sremskim Karlovcima
U Sremskim Karlovcima danas je centralni događaji povodom obeležavanja stogodišnjice uspostavljanja Srpske patrijaršije. Zaseda Sveti Arhijerejski sabor, a u podne će na trgu biti održana svečana akademija. Proslava značajnog jubileja počela je sinoć dočekom srpskog patrijarha Porfirija.
  • 15.05.2022
Litijama i kupanjem u reci obeležena još jedna slava Goraždevca
Litijom koja je i ove godine prošetala ulicama Goraždevca i tradicionalnim kupanjem krstonoše i ove godine obeležena je slava ovog sela.
  • 14.05.2022
Žitelji Goraždevca obeležiće Jeremijindan
Goraždevac sutra slavi krsnu slavu Svetog proroka Jeremiju i po verovanju stavnovnika ovoga kraja, zaštitnika ovog sela.
  • 13.05.2022
U Leposaviću proslavljena gradska slava
U Leposaviću je povodom Svetog Vasilija, gradske slave, služena sveta arhijerejska liturgija.
  • 12.05.2022