Vesti
Religija

“Veći je greh omrsiti slavsku trpezu, nego li ne slaviti”

Sutra, 6. maja, pravoslavni vernici praznovaće Svetog Pobedonosca Georgija – Đurđevdan. Vaskrs smo proslavili u nedelju 24. aprila, nakon čega dolazi takozvana Svetla sedmica. Ta nedelja spada u red trapavih sedmica u kojima se ne posti sredom i petkom. Ali nakon nje, u svim ostalim nedeljama koje slede, prema crkvenim propisima, sreda i petak su posni dani.
“Veći je greh omrsiti slavsku trpezu, nego li ne slaviti”
Slavski kolač (Foto Pinterest)

Krsna slava je praznik koji porodica obeležava sa jakim verskim osećanjem. Versko osećanje, neodvojivo je od Crkve. Dan krsne slave počinje crkvenim obredom – rezanjem slavskog kolača i osveštavanjem slavskog žita. Ipak, iako je ova praksa veoma živa u našem narodu, domaćini i danas imaju nedoumica oko pripremanja trpeze. Ako slava pada u mrsne dane, van sva četiri redovna posta, a opet se zadesi da je sreda ili petak, moraju li da pripremaju posnu trpezu ili je uredu da slavski ručak bude mrsan?

Branislav Dikić protojerej pri Hramu Svetog Velikomučenika Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici rekao nam je u razgovoru za Radio Kosovska Mitrovica da su tzv. Trapave sedmice, jedine u kojima crkva razrešava posta vernike sredom i petkom, ali samo tada.

„Mrsi se od Božića do Bogojavljenja (Krstovdana) i u Svetloj sedmici ( sedmica po Vaskrsu) kao i u pripremnim nedeljama pred Vaskršnji post (Siropusna nedelja). Veći je greh omrsiti slavsku trpezu, nego li ne slaviti“, kaže otac Dikić. On ovom poslednjom rečenicom objašnjava da li porodica ima koristi od proslave svetitelja ako se pritom ne vodi računa o crkvenoj zapovesti o postu.

Odgovor Crkve je i više nego jednostavan: ako je crkvenim propisima taj dan označen kao posan, trpeza mora biti posna. Petak pred nama je posan prema crkvenim pravilima i đurđevdanska trpeza treba da bude posna. U suprotnom, to neće biti slavski ručak, niti će biti na duhovnu korist porodici. Biće to najobičnija gozba, sa ciljem da se zadive gosti, da se ugodi stomaku, a ne da se kako dolikuje, ono što imamo podeli sa bližnjima u slavu Boga, a posredstvom svetitelja ili događaja koji praznujemo.Ostale vesti

Otvorena šesta Svetoarhangelska letnja škola u Prizrenu
Danas je u manastiru Svetih Arhangela u Prizrenu počela šesta  Svetoarhangelska letnja škola kaligrafije i istorije.
  • 30.06.2022
Parastos na Gazimestanu:
Par hiljada ljudi okupilo se na Gazimestanu, na parastosu stadalim Kosovskim junacima. Opelo je na 633. godišnjicu Kosovske bitke služio patrijarh srpski Porfirije uz sasluženje vladika i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve. Nakon službe okupljeni su pevali patriotske pesme i skandirali "Kosovo je srce Srbije". Skup na Gazimestanu obezbeđivao je veliki broj pripadnika Kosovske policije, a na ulazu u kompleks vršena je provera.
  • 28.06.2022
Okupljanje na Gazimestanu
Vernici polako pristižu na Gazimestan gde će biti služen parastos kosovskim junacima, javlja novinarka RTV Kim sa lica mesta.
  • 28.06.2022
Patrijarh Porfirije: Vidovdan je naše oko
"Bez Gračanice, bez Vidovdana, bez svih svetinja na Kosovu i Metohiji,  mi naprosto nismo ono što jesmo, nismo ono na šta nas je Gospod pozvao. U Gračanici, u Dečanima, u Prizrenu, u Bogorodici Ljeviškoj, u Pećkoj patrijaršiji mi jasno vidimo ko smo. To su naše oči, Vidovdan je naše oko, sveti Lazar je naše uho, svetinje kosovsko-metohijske su naš um. Ovde vidimo, ovde čujemo, ovde razumemo, ne samo našu prošlost, ne samo naše poreklo, nego razumemo i to šta je naš cilj, zašto smo pozvani u ovaj svet", rekao je patrijarh srpski Porfirije pred oko hiljadu vernika koji prisustvuju Vidovdanskoj liturgiji u manastiru Gračanici.
  • 28.06.2022
SPC i vernici obeležavaju Vidovdan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju jedan od najznačajnijih praznika, Vidovdan.

  • 28.06.2022
Patrijarh na Vidovdan na Gazimestanu
Patrijarh Porfirije boraviće na Vidovdan, 28. juna, na Kosovu, gde će na Gazimestanu služiti parastos kosovskim junacima i svim novostradalim mučenicima, rečeno je Tanjugu u Beogradskoj patrijaršiji.
  • 23.06.2022