Vesti
Religija

Večeras počinje Ramazanski post

Za vernike islamske veroispovesti večeras počinje Ramazanski post koji će trajati do 4. juna.
Večeras počinje Ramazanski post
Vernici tokom molitve za vreme Ramazana (Foto Profimedia)

Večeras za vernike islamske veroispovesti počinje mesec posta i trajaće 29 dana.

Đurić čestitao vernicima početak Ramazana

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić čestitao je vernicima islamske veroispovesti početak Ramazana i poželeo im da simbolika ovog praznika bude podsticaj poštovanju temeljnih ljudish vrednosti.

"Povodom nastupajućeg blagoslovenog meseca Ramazana, starešinstvu i svim vernicima islamske veroispovesti na Кosovu i Metohiji i u drugim delovima Srbije, želim da plemenita simbolika uzvišenog praznika bude podsticaj poštovanju temeljnih ljudskih vrednosti, oličenih u praštanju, toleranciji i zajedništvu", navodi se u čestitki Đurića.

Đurić ističe da se suština Ramazana nalazi "u odricanju i žrtvi, ali i u dobročinstvu i jačanju međusobnog poštovanja i razumevanja među svim građanima, koji vekovima žive jedni pored drugih na ovim prostorima".

Direktor Knacelarije za KiM Marko Đurić je poželeo da svim vernicima post donese mir, blagostanje i dobro zdravlje, "neka vam je Mubarek Olsun mesec Ramazana!".

Jevtić čestitao početak Ramazana

Potpredsednik Vlade i ministar za zajedenice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić, čestitao je sveti mesec Ramazana svim građanima islamske veroispoveti.

”Neka vam u ovom svetom ramazanskom mesecu post prođe u iskrenoj i dubokoj pobožnosti a dobra dela budu putokazi u činjenju dobra prema komšijama i prijateljima. Želim da vam ovi ramazanski dani donesu istinske duhovne vrednosti i da podstaknu sve vernike na razumevanje, toleranciju, međusobno uvažavanje i solidarnost. Plemenita simbolika koju donose uzvišeni dani meseca Ramazana neka bude podsitacaj za poštovanje osnovnih ljudskih vrednosti i verskih različitosti-Ramazan Mubarek Olsun”, navodi se u čestitki ministra Jevtića.

 Ostale vesti

Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022
SPC i vernici slave Aranđelovdan
Danas je Sabor Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. Praznik je ustanovljen još u četvrtom veku nove ere.
  • 21.11.2022
Arhimandrit Ilarion hirotonisan za episkopa novobrdskog
Iguman Draganca arhimandrit Ilarion (Lupulović) hirotonisan je danas za vikara Patrijarha srpskog sa titulom episkopa novobrdskog.
  • 20.11.2022