Vesti
Religija

Večeras počinje Ramazanski post

Za vernike islamske veroispovesti večeras počinje Ramazanski post koji će trajati do 4. juna.
Večeras počinje Ramazanski post
Vernici tokom molitve za vreme Ramazana (Foto Profimedia)

Večeras za vernike islamske veroispovesti počinje mesec posta i trajaće 29 dana.

Đurić čestitao vernicima početak Ramazana

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić čestitao je vernicima islamske veroispovesti početak Ramazana i poželeo im da simbolika ovog praznika bude podsticaj poštovanju temeljnih ljudish vrednosti.

"Povodom nastupajućeg blagoslovenog meseca Ramazana, starešinstvu i svim vernicima islamske veroispovesti na Кosovu i Metohiji i u drugim delovima Srbije, želim da plemenita simbolika uzvišenog praznika bude podsticaj poštovanju temeljnih ljudskih vrednosti, oličenih u praštanju, toleranciji i zajedništvu", navodi se u čestitki Đurića.

Đurić ističe da se suština Ramazana nalazi "u odricanju i žrtvi, ali i u dobročinstvu i jačanju međusobnog poštovanja i razumevanja među svim građanima, koji vekovima žive jedni pored drugih na ovim prostorima".

Direktor Knacelarije za KiM Marko Đurić je poželeo da svim vernicima post donese mir, blagostanje i dobro zdravlje, "neka vam je Mubarek Olsun mesec Ramazana!".

Jevtić čestitao početak Ramazana

Potpredsednik Vlade i ministar za zajedenice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić, čestitao je sveti mesec Ramazana svim građanima islamske veroispoveti.

”Neka vam u ovom svetom ramazanskom mesecu post prođe u iskrenoj i dubokoj pobožnosti a dobra dela budu putokazi u činjenju dobra prema komšijama i prijateljima. Želim da vam ovi ramazanski dani donesu istinske duhovne vrednosti i da podstaknu sve vernike na razumevanje, toleranciju, međusobno uvažavanje i solidarnost. Plemenita simbolika koju donose uzvišeni dani meseca Ramazana neka bude podsitacaj za poštovanje osnovnih ljudskih vrednosti i verskih različitosti-Ramazan Mubarek Olsun”, navodi se u čestitki ministra Jevtića.

 Ostale vesti

Muslimani slave Ramazanski bajram
Muslimani širom sveta danas slave praznik Ramazanski bajram, praznik koji dolazi nakon posta meseca Ramazana.
  • 13.05.2021
Stejt department: Promeniti Zakon o verskim slobodama
U godišnjem Izveštaju Stejt departmenta o stanju verskih sloboda u svetu za 2020. godinu u delu koji se odnosi na Kosovo ukazuje se na potrebnu promenu Zakona o verskim slobodama.
  • 12.05.2021
SPC i pravoslavni vernici obeležavaju Svetog Vasilija Ostroškog
Današnji dan posvećen je čudotvorcu Srpske pravoslavne crkve, Svetom Vasiliju Ostroškom. Njegove mošti čuvaju se u manastiru Ostrog, u Crnoj Gori, kao velika svetinja, više od 300 godina. To je mesto hodočašća i za vernike drugih religija.
  • 12.05.2021
Visoki Dečani i Pećka Patrijaršija od danas otvoreni za posetioce

Od danas u Visokim Dečanima i Pećkoj Patrijaršiji dozvoljene su posete do pet osoba, navedeno je na Fejsbuk stranici manastira Visoki Dečani.

  • 10.05.2021
Đurđevdan u Prizrenu
U gradu na Bistrici obeležena je slava Prizrena, slava vladike raško-prizrenskog Teodosija i slava Sabornog hrama Svetog Đorđa.
  • 06.05.2021
Đurđevdan, praznik radosti i proleća
Đurđevdan, praznik posvećen Svetom velikomučeniku Georgiju na Kosovu slave pravoslavni Srbi, Romi i Goranci. Iako praznuju na isti dan, 6. maja, običaji su različiti.
  • 06.05.2021