Vesti
Religija

Vaskršnja liturgija u manastiru Gračanica

U manastiru Gračanica služeno je jutrenje sa liturgijom povodom najvećeg Hrišćanskog praznika Vasrksa. Služba je prenošena putem Fejsbuk stranice Eparhije raško-prizrenske.

Vaskršnja liturgija u manastiru Gračanica
Gračanica (Foto Živojin Rakočević)

Zbog pandemije koronavirusa, u hramovima SPC na Kosovu se ne okupljaju vernici, pa je u Vaskršnjoj službi učestvovalo samo sveštenstvo i monaštvo Eparhije.

U manastiru Gračanice je tokom prošle noći, episkop raško-prizrenski Teodosije sa gračaničkim sestrinstvom služio ponoćnu liturgiju. Ipak, tokom prošle noći u ovom srednjovekovnom manastiru bio i mali broj vernika.

Na službama se čita poslanica patrijarha Irineja koji ove godine podseća da se Vasrks slavi u teškim uslovim izazvanim pandemijom virusa Kovid 19.

"Ovogodišnji najveći hrišćanski praznik Vaskrs dočekujemo i slavimo u teškim uslovima, u nevoljama u kakvima smo ga retko kad u prošlosti dočekivali i slavili i da upravo zbog toga moramo učiniti sve da sebi i drugima pomognemo, da razumemo i podržimo odluke i programe nadležnih zdravstvenih, sanitarnih i državnih institucija koje ulažu napore kako bi nas zaštitile od zaraze", naveo je partrijarh u Vaskršnjoj poslanici.

Jutros je u manastiru Svetog Dimitrija u Sušici služena praznična liturgija. Umesto vernika, u dvorištu ovog hrama čuje se pojanje ptica. Ostale vesti

Počeo Božićni post
Božićni post tradicionalno počinje 28. novembra. Međutim, vernici koji redovno poste sredom i petkom, ove godine praktično su započeli post juče.
  • 28.11.2020
Danas je Mratindan, praznik posvećen Svetom Stefanu Dečanskom
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2020
Protojerej stavrofor Stojadin Pavlović, prvi urednik TV Hram, urednik monogarafije od 10 tomova i autor filma o pokojnom patrijarhu Irineju rekao je za RTV Кim da su patrijarh Irinej i mitropolit Amfilohijem sa svima svetima danas za trpezom Svetog kralja Stefana Dečanskog.
  • 22.11.2020
Sahranjen Patrijarh srpski Irinej
Patrijarh srpski Irinej sahranjen je danas u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.
  • 22.11.2020
Preminuo vladika Artemije
Nekadašnji episkop raško-prizrenski Artemije (1935) preminuo je danas od posledica koronvariusa u bolnici u Valjevu, saznaje RTV Kim.
  • 21.11.2020
Danas je Aranđelovdan, praznik neba i zemlje
Srpska pravoslavna crkva danas slavi Sabor svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznat kao Aranđelovdan, što je vrlo česta slava. Umirovljeni vladika Atanasije služio je liturgiju u manastiru Svetih Arhangela.
  • 21.11.2020