Vesti
Religija

Vaskršnja liturgija u manastiru Gračanica

U manastiru Gračanica služeno je jutrenje sa liturgijom povodom najvećeg Hrišćanskog praznika Vasrksa. Služba je prenošena putem Fejsbuk stranice Eparhije raško-prizrenske.

Vaskršnja liturgija u manastiru Gračanica
Gračanica (Foto Živojin Rakočević)

Zbog pandemije koronavirusa, u hramovima SPC na Kosovu se ne okupljaju vernici, pa je u Vaskršnjoj službi učestvovalo samo sveštenstvo i monaštvo Eparhije.

U manastiru Gračanice je tokom prošle noći, episkop raško-prizrenski Teodosije sa gračaničkim sestrinstvom služio ponoćnu liturgiju. Ipak, tokom prošle noći u ovom srednjovekovnom manastiru bio i mali broj vernika.

Na službama se čita poslanica patrijarha Irineja koji ove godine podseća da se Vasrks slavi u teškim uslovim izazvanim pandemijom virusa Kovid 19.

"Ovogodišnji najveći hrišćanski praznik Vaskrs dočekujemo i slavimo u teškim uslovima, u nevoljama u kakvima smo ga retko kad u prošlosti dočekivali i slavili i da upravo zbog toga moramo učiniti sve da sebi i drugima pomognemo, da razumemo i podržimo odluke i programe nadležnih zdravstvenih, sanitarnih i državnih institucija koje ulažu napore kako bi nas zaštitile od zaraze", naveo je partrijarh u Vaskršnjoj poslanici.

Jutros je u manastiru Svetog Dimitrija u Sušici služena praznična liturgija. Umesto vernika, u dvorištu ovog hrama čuje se pojanje ptica. Ostale vesti

U Sigi i Brestoviku proslavljen Spasovdan
Povratnici u selima Brestovik i Siga kod Peći, ove godine skromno ali u skladu sa tradicijom obeležili su Spasovdan, seosku slavu, javlja Radio Goraždevac.
  • 28.05.2020
Kamenica: Neistinite informacije o pravoslavnim svetinjama
Posle emisije TV Кlan Кosova, u kojoj su manastir Ubožac u selu Močare i crkva Vavedenje Presvete Bogorodice u selu Vaganeš u blizini Кamenice, predstavljeni kao albanski verski objekti, potpredsednik Opštine Кamenica Bojan Stamenković, uputio je pismo Nezavisnoj komisiji za medije u Prištini, u kome traži da ova organizacija reaguje na, kako je rekao “neistinite informacije”, koje ne doprinose međunacionalnoj i međuverskoj saradnji.
  • 28.05.2020
Livađe: Obeležana hramovna slava
Liturgijom u crkvi Svetog Grigorija u Livađu obeležen je Spasovdan, slava crkve. Crkveni sabor okupio je i ove godine veliki broj meštana Livađa, ali i okolnih sela.
  • 28.05.2020
Danas je Spasovdan
Spasovdan, Vaznesenje Gospodnje ili “Dan spasa” je jedan je od deset praznika posvećenih Hristu.
  • 28.05.2020
Slava bogoslovije i kraj školske godine obeleženi u Prizrenu
Slava bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu proslavljena je ove godine skromno, bez prisustva đaka, koji spomen svojih zaštitnika proslavljaju u domaćim crkvama. Ujedno je obeležen i kraj petogodišnjeg školovanja za maturante Prizrenske bogoslovije.
  • 24.05.2020
Danas je Ramazanski Bajram
Muslimani širom sveta danas slave Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Ove godine zbog epidemije koronavirusa i zabrane okupljanja džamije na Kosovu su prazne. Takođe, Nacionalni institut za javno zdravlje je apelovao na građane da se uzdrže od tradicionalnih poseta.
  • 24.05.2020