Vesti
Religija

Vaskršnja liturgija u manastiru Gračanica

Ponoćna liturgija povodom najvećeg hrišćanskog praznika održana je u prisustvu velikog broja vernika u manastiru Gračanica.

Vaskršnja liturgija u manastiru Gračanica
Manastir Gračanica (Foto Kim)

Ponoćnu liturgiju je služio episkop raško – prizrenski i kosovskometohijski Teodosije, uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije raško – prizrenske. Tokom službe pročitana je Vaskršnja poslanica partrijarha Porfirija.

Vernici koji su prisustvovali liturgiji i sa kojima smo razgovarali istakli su da Vaskrs ima posebnu jačinu i "da nam naša vera pruža mogućnost da svakodnevno napredujemo".

„Kao i svim ostalim hrišćanima, meni je ovaj praznik jako bitan. Posebnu jačinu ima ovaj praznik i uvek se trudim da ga praznujem onako kako treba, u trenutku kada je sveta liturgija“ , rekla je Kristina Popović, student Srpskog jezika i književnosti.

Kristina je istakla da smatra da narodni običaji koje svi mi poštujemo su jako značajni. Farbanje jaja za Veliki petak.

„Početak pripreme zapravo počinje u onom trenutku kada počinje post. Smatram da sve ono što sam pogrešno činila u prethodnom periodu, želim da na neki način ispravim i da uvidim svoje greške“, dodala je ona.

„Meni je Vaskrs najznačajniji praznik u godini. Što se samog Vaskrsa tiče i moje pripreme za praznik, ona je manje više svake godine ista. Ja postim već jako dugo, od malena. Svake godine prisustvujem liturgiji, jedno 15 godina sigurno“, kazala je Milica Rajković, student Medicinskog fakulteta.

Ona je poželela da poruči svim vernicima puno zdravlja, mira i mirne savesti. Da veruju, da rade na sebi i da sve što mi iskreno u srcu ištemo i radimo na tome, bez sumnje ćemo dobiti.

„Ovaj praznik znači da postoji život večni, da je smrt samo jedna tanka linija između ovog zemaljskog života i prelaska u novi večni život. To je upravo nama dokazao sam Isus Hristos koji je bio mučen na Golgoti. On je Vaskrso danas, on je pobedio smrt“,istakla je Olivera Kostić.

Ona je dodala da smrt ne postoji, to je samo jedna nit koja nas odvaja od zemaljskog do večnog života.

„Ovaj praznik je praznik gde treba da se praštaju dela koji su ti učinili bliži, prijatelji. Hristos je stradao za naše grehe, njegov sledeći dolazak znači da će suditi i živima i mrtvima. Na nama nije da mi sudimo, mi treba da praštamo, da bi nama bili oprošteni gresi“, zaključila je ona.

Vaskršnjoj liturgiji prisustvovala je i ministarka zdravlja Srbije Danica Grujičić koja boravi u trodnevnoj poseti Kosovu.Ostale vesti

Patrijarhu Porfiriju uručeno najviše odlikovanje Makedonske pravoslavne crkve
Arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan uručio je patrijarhu srpskom Porfiriju najviše odlikovanje Makedonske pravoslavne crkve (MPC), orden Svetog Klimenta Ohridskog prvog reda, posle liturgije u hramu Svete Sofije u Ohridu, kojom je obeležena prva godišnjica od uručenja dokumenta o autokefalnosti MPC - Ohridske arhiepiskopije.
  • 05.06.2023
Dan Svete Trojice
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici praznuju jedan od najznačajnijih hrišćanskih praznika – dan Svete Trojice, koji se još zove Duhovi i Silazak Svetog duha na apostole. Slavi se tri dana, a crkve su okićene zelenim grančicama i posute travom.
  • 04.06.2023
U toku freskopisanje hrama Svetih Flora i Lavra u Lipljanu

U crkvi Svetih Flora i Lavra u Lipljanu u toku su radovi na freskopisanju ovog hrama.

  • 01.06.2023
Patrijarh će svakog dana služiti molitve za mir
Patrijarh srpski Porfirije služiće svakog dana do nedelje (4. juna), kada Crkva slavi Silazak Svetog Duha na apostole, moleban za blagosloveni mir među ljudima.
  • 30.05.2023
Visoki Dečani: Svečano proslavljena hramovna slava

U manastiru Visoki Dečani svečano je proslavljen praznik Vaznesenja Gospodnjeg u prisustvu velikog broja vernika.

  • 26.05.2023
Spasovdanska litija u Orahovcu

Predvođeni sveštenikom Milanom Stanojevićem, oko stotinak vernika iz Orahovca je posle svete Liturgije pošlo u Spasovdansku litiju kroz glavnu ulicu gornjeg dela Orahovca.

  • 25.05.2023