Vesti
Religija

Vaskršnja liturgija u Gračanici

U prepunoj crkvi u Gračanici u ponoć je služena Vaskršnja liturgija.
Vaskršnja liturgija u Gračanici
Ponoćna liturgija u manastiru Gračanica (Foto Kim)

Okupljanje vernika i litija oko manastira počela je nešto pre ponoći da bi kasnje u pratnji sveštenstva raško prizrenske eparhije vernici sa svećanma u rukama ušli u hram gde je služena praznična liturgija.

Pravoslavni vernici iz Gračanice i okoline molili su se za blagostanje, zdravlje i mir.

Nakon svečane liturgije pročitana i je vaskršnja poslanica srpskog patrijarha Irineja.

U manastiru Gračanica Vasrks su zajedno sa ovdašnjim vernicima dočekali i dirketor Kancelarije za Kosovo i Metohiju sa svojim saradnicima, te predstavnici kosovske vlade – zamenik premijera Branimir Stojanović i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.

Vaskršnjoj liturgiji prisustvovao je i francuski humanitarac Arno Gujon, predsednik fondacije „Solidarnost za Kosovo“.

Danas će se u Gračanici održati manifestacija „Najjače Vaskršnje jaje“. Okupljanje takmičara počeće u porti manastira, a samo takmičenje ispred Doma kulture Gračanica.Ostale vesti

Obeležena hramovna slava u Belom Polju kod Peći
U Belom Polju kod Peći obeležena je hramovna slava Vavedenje Presvete Bogorodice. Liturgiju su, uz prisustvo pred oko 50 vernika iz Metohije i gostiju iz Crne Gore, služili paroh budvanski Petar Cerović, paroh Dragan Radovanović iz Pećke Mitropolije i paroh kolašinski Nenad Tomović iz Crne Gore.
  • 04.12.2022
Danas je Vavedenje
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci. Slavi se kao uspomena na dan kada je Bogorodica prvi put uvedena u hram Božji i postala prva zavetovana devica u istoriji hrišćanstva.
  • 04.12.2022
Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022