Vesti
Religija

Vaskršnja liturgija u Gračanici

U prepunoj crkvi u Gračanici u ponoć je služena Vaskršnja liturgija.
Vaskršnja liturgija u Gračanici
Ponoćna liturgija u manastiru Gračanica (Foto Kim)

Okupljanje vernika i litija oko manastira počela je nešto pre ponoći da bi kasnje u pratnji sveštenstva raško prizrenske eparhije vernici sa svećanma u rukama ušli u hram gde je služena praznična liturgija.

Pravoslavni vernici iz Gračanice i okoline molili su se za blagostanje, zdravlje i mir.

Nakon svečane liturgije pročitana i je vaskršnja poslanica srpskog patrijarha Irineja.

U manastiru Gračanica Vasrks su zajedno sa ovdašnjim vernicima dočekali i dirketor Kancelarije za Kosovo i Metohiju sa svojim saradnicima, te predstavnici kosovske vlade – zamenik premijera Branimir Stojanović i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.

Vaskršnjoj liturgiji prisustvovao je i francuski humanitarac Arno Gujon, predsednik fondacije „Solidarnost za Kosovo“.

Danas će se u Gračanici održati manifestacija „Najjače Vaskršnje jaje“. Okupljanje takmičara počeće u porti manastira, a samo takmičenje ispred Doma kulture Gračanica.Ostale vesti

Umirovljeni episkop Atanasije sahranjen u manastiru Tvrdoš
Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije sahranjen je u paraklisu Vaskrsenja Gospodnjeg na groblju manastira Tvrdoš.
  • 06.03.2021
Na zadušnice groblje u Prištini obišlo oko desetak Srba
Na gradskom groblju u Prištini desetak raseljenih Srba iz tog grada obišlo je grobove svojih preminulih za zadušnice. Organizovanog dolaska raseljenih nije bilo.
  • 06.03.2021
SPC i vernici obeležavaju Zimske zadušnice
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Velike ili Zimske zadušnice, koje najavljuju pripreme za početak Vaskršnjeg posta.
  • 06.03.2021
„Ličnost koja se ne može sagledati“
"Ličnost vladike Atanasija je toliko velika i jaka, da je ne možete sagledati“, naveo je, govoreći o upokojenom episkopu zahumsko-hercegovačkom, pesnik Žarko Milenković sa kojim se slaže i novinar Neđeljko Zejak. „Sveštenstvo, monaštvo, verni narod, posebno od vladike toliko voljena deca Кosova, Metohije i stare Raške uvek će pamtiti blaženopočivšeg Vladiku Atanasija kao našeg istinskog oca“, navodi se u saopštenju vladike Teodosija.
  • 05.03.2021
Sahrana vladike Atanasija u subotu
Penzionisani episkop zahumsko-hercegovački Atanasije, koji je preminuo od posledica zaraze koronavirusom, biće sahranjen u subotu, 6. marta na groblju manastira Tvrdoš u Trebinju, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.
  • 05.03.2021
Upokojio se episkop Atanasije
Umirovljeni episkop Atanasije (Jevtić) upokojio se večeras u trebinjskoj bolnici usled bolesti izazvane virusom SARS-CoV-2.
  • 04.03.2021