Vesti
Religija

Vaskršnja liturgija u Gračanici

U prepunoj crkvi u Gračanici u ponoć je služena Vaskršnja liturgija.
Vaskršnja liturgija u Gračanici
Ponoćna liturgija u manastiru Gračanica (Foto Kim)

Okupljanje vernika i litija oko manastira počela je nešto pre ponoći da bi kasnje u pratnji sveštenstva raško prizrenske eparhije vernici sa svećanma u rukama ušli u hram gde je služena praznična liturgija.

Pravoslavni vernici iz Gračanice i okoline molili su se za blagostanje, zdravlje i mir.

Nakon svečane liturgije pročitana i je vaskršnja poslanica srpskog patrijarha Irineja.

U manastiru Gračanica Vasrks su zajedno sa ovdašnjim vernicima dočekali i dirketor Kancelarije za Kosovo i Metohiju sa svojim saradnicima, te predstavnici kosovske vlade – zamenik premijera Branimir Stojanović i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.

Vaskršnjoj liturgiji prisustvovao je i francuski humanitarac Arno Gujon, predsednik fondacije „Solidarnost za Kosovo“.

Danas će se u Gračanici održati manifestacija „Najjače Vaskršnje jaje“. Okupljanje takmičara počeće u porti manastira, a samo takmičenje ispred Doma kulture Gračanica.Ostale vesti

Slava bogoslovije i kraj školske godine obeleženi u Prizrenu
Slava bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu proslavljena je ove godine skromno, bez prisustva đaka, koji spomen svojih zaštitnika proslavljaju u domaćim crkvama. Ujedno je obeležen i kraj petogodišnjeg školovanja za maturante Prizrenske bogoslovije.
  • 24.05.2020
Danas je Ramazanski Bajram
Muslimani širom sveta danas slave Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Ove godine zbog epidemije koronavirusa i zabrane okupljanja džamije na Kosovu su prazne. Takođe, Nacionalni institut za javno zdravlje je apelovao na građane da se uzdrže od tradicionalnih poseta.
  • 24.05.2020
Prištinska crkva prazna zbog zabrane okupljanja
Danas nema uobičajenog okupljanja vernika na praznik Prenosa moštiju Svetog Nikole u istoimenoj prištinskoj crkvi.
  • 22.05.2020
Danas je praznik posvećen Svetom Nikoli
Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju praznik posvećen prenosu moštiju Svetog oca Nikolaja - Mirlikijskog čudotvorca.
  • 22.05.2020
Goraždevac: Obeležavanje Svetog Jeremije bez okupljanja
Žitelji Goraždevca, najvećeg srpskog sela u Metohiji, obeležavaju seosku slavu Svetog proroka Jeremiju – Jeremindan.
  • 14.05.2020
Episkop Teodosije osudio hapšenja u Nikšiću
Episkop Teodosije osudio je sinoćnje hapšenje Episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sedmorice sveštenika u Nikšiću. Iz Eparhije raško-prizrenske navode da ovaj čin „duboko ugrožava mir ne samo u Crnoj Gori, već i u celom regionu i predstavlja primer najgrubljeg kršenja slobode veroispovesti i negiranja duhovnog i narodnog identiteta“.
  • 13.05.2020