Vesti
Religija

Vaskršnja litugrija u Gračanici

Povodom najvećeg Hrišćanskog praznika Vaskrsa u manasitru Gračanica počelo je jutrenje sa liturgijom.

Vaskršnja litugrija u Gračanici
Manastir Gračanica (Foto Kim)

Više stotina vernika okupilo se u ovom srednjovekovom manastiru, zadužbini Kralja Milutina, na bogosluženje povodom Vaksrsa.

Vernici su u pratnji sveštenstva učestovali u litiji oko manastira.

U nastavku je počela liturgija koju služi vladika raško prizrenski Teodosije sa sveštenstvom Eparhije raško-prizrenske.

Pored velikog broja vernika sa centralnog Kosova, među kojima ima i dosta dece, službi prisustvuju i lokalni zvaničnici.

Vernici kažu da Vaskrs za njih predstavlja najveći i najradosniji praznik.

"Želje su zdravlje i sreća svima, kako mojoj porodici tako i čitavom stanovništvu", kaže Aleksandar Trajković iz Ugljara, inače predsednik PO Kosovo Polje.

"Praznik dočekujemo u skladu sa tradicijom, kao i svake godine. Okuplja se porodica. Prethodno smo obavili sve običaje, ofarbali jaja. Evo večeras smo došli na ponoćnu liturgiju. Ovaj praznik i ovaj događaj u manastiru za mene ima veliki značaj", kaže Milena Todorović iz Gračanice.

Na ulicama Gračanice i u dvorištu manastira vidljivi su pripadnici Kosovske policije.Ostale vesti

Patrijarh na Vidovdan na Gazimestanu
Patrijarh Porfirije boraviće na Vidovdan, 28. juna, na Kosovu, gde će na Gazimestanu služiti parastos kosovskim junacima i svim novostradalim mučenicima, rečeno je Tanjugu u Beogradskoj patrijaršiji.
  • 23.06.2022
Počeo Petrovski post
Post Svetih Apostola koji se često naziva i Petrovski, Petropavlovski ili letnji počeo je danas. Ove godine traje tri sedmice i jedan dan.
  • 20.06.2022
Trojičin dan obeležen u selu Vrbičane kod Prizrena
Posle trojičindanske liturgije koju je služio iguman Mihailo u manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena, pedesetak raseljenih Srba iz planinskog sela Vrbičane se uputilo u svoje selo da obeleže slavu crkve posvećene prazniku silaska Svetoga Duha na apostole u narodu poznatijem kao Svete Trojice.
  • 13.06.2022
Sveta Trojica u Gračanici i Skulanevu
Svetom liturgijom i litijom kroz Gračanicu obeležen je prvi dan praznika Svete Trojice. U Skulanevu se proslavlja seoska slava.
  • 12.06.2022
Danas su Svete Trojice, zašto se nose venčići

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici praznuju jedan od najznačajnih hrišćanskih praznika - dan Svete Trojice, koji se još zove Duhovi i Silazak Svetog duha na apostole. Slavi se tri dana, a crkve su okićene zelenim grančicama i posute travom.

  • 12.06.2022
Desetak Srba obišlo groblje u Prištini na Zadušnice
Na gradskom groblju u Prištini desetak raseljenih Srba iz tog grada obišlo je grobove svojih preminulih za zadušnice. Kao i ranijih godina, u većem delu grobljanske parcele primetan je korov, a još uvek se mogu videti i polomljeni ili oštećeni nadgrobni spomenici.
  • 11.06.2022