Vesti
Religija

Vaskrs u Prizrenu: Najveći broj vernika i dece u poslednjoj deceniji

U Manastiru Svetih Arhangela kraj Prizrena svečano je proslavljen Vaskrs pred najvećim brojem vernika u proteklih deset godina. Šezdeset Srba sa Kosova i Metohije, raseljeni Prizrenci i bratstvo Manastira proslavili su praznik.
Vaskrs u Prizrenu: Najveći broj vernika i dece u poslednjoj deceniji
Deca i iguman Mihailo na grobu cara Dušana (Foto Zivojin Rakocević)

"Vaskrsli Gospod nas je okupio u radosti, a ovoliki broj vernika je potvrda života i ljubavi u našoj svetinji koja se obnavlja", rekao je iguman Svetih arhangela arhimandrit Mihailo.

Proces obnove kompleksa koji je potpuno uništen u martovskom pogromu 17. marta 2004. čeka obnovu male crkve Svetog Nikole, a bogosluženja se vrše u maloj i neuslovnoj kapeli. Izgrađen je konak koji prima veći broj gostiju i jedini je objekat tekve namene u prizrenskom kraju.

"Ja svaki odmor, svaki praznik provodim ovde sa porodicom. Tu mi je najlepše" kaže Danijela Lazarević koja sada živi u Beogradu i radi kao farmaceut. Raseljena je iz Prizrena, a rado dolazi u Arhangele i obližnje selo Sredsku.

Petnaestoro dece pevalo je pesme, recitovlo, donelo vaskršanja jaja i cveće na mesto gde je sahranjen srpski car Dušan koji je 1352. podigao manastir kao svoju grobnu crkvu.Ostale vesti

Gračanica: Obeležen Savindan
U manastiru Gračanica je svetom liturgijom i rezanjem slavskog kolača obeležen Savindan, praznik posvećen prvom srpskom arhiepiskopu, prosvetitelju i zaštitniku prosvetnih ustanova. Takođe, u Narodnoj biblioteci dodeljena su priznanja najaktivnijim čitaocima, a pesnik Ratko Popović predstavio je 29. izdanje zbornika radova učenika osnovnih i srednjih škola "Prvo perje" i "Neobično plavo".
  • 27.01.2021
Danas je Sveti Sava, školska slava

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog Savu koji se smatra jednom od najznačajnijih ličnosti srpske istorije. Savindan se obeležava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti i zaštitnikom prosvetnih ustanova.

  • 27.01.2021
SPC i vernici slave Svetog Jovana
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja, praznik posvećen svetitelju i proroku koji je krstio Isusa Hrista na reci Jordan.
  • 20.01.2021
Danas je Bogojavljenje, kući se nosi osvećena voda i ne posti se
Obeležava se Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, ustanovljen na spomen Hristovog krštenja i objavljivanje Bogočoveka. Na Bogojavljenje se pliva za Časni krst – ove godine, svedeno, zbog pandemije.
  • 19.01.2021
Danas je zimski Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave zimski Krstovdan. Po predanju, danas se ukrštaju vetrovi.
  • 18.01.2021
SPC i vernici slave drugi dan Božića
Pravoslavni vernici Božić slave puna tri dana, a svaki ima svoje ime. Po običajnom kalendaru, ta tri dana kuća se ne čisti, pogotovo ne metlom. Drugi dan Božića posvećen je presvetoj Bogorodici u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja ljudskog roda.
  • 08.01.2021