Vesti
Religija

Vaskrs u Goraždevcu i Velikoj Hoči

Vaskršnje slavlje počelo je u ponoć u Goraždevcu kada se služila prva praznična liturgija kojom se označava čas vaskrsenja Hristovog. Zvuci crkvenog zvona tačno u ponoć objavili su Vaskrsenje Hristovo meštanima Orahovca.

Vaskrs u Goraždevcu i Velikoj Hoči
Crkva Rođenja Presvete Bogorodice (Foto Radio Goraždevac)

U crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Goraždevcu litijom prisutnih vernika u ponoć je započelo obeležavanje navećeg hrišćanskoh praznika.

Liturgiju je služio paroh goraždevački otac Nenad Našpalić, koji je tradicionalno pročitao poslanicu njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija.

Sa crkvenih zvonika tačno u ponoć oglasila su se zvona. Crkve su posle dana žalosti – Velikog Petka i Velike Subote, danas osvetljene, a sveštenici nose svetle odežde. Otvaraju se Carske dveri na oltarima pravoslavnih hramova, čita se Jevanđelje o radosnoj vesti anđela – pobede života nad smrću.

Oko 150 vernka radovalo se Vaskrsenju Hristovom nakon liturgije, a najviše oni najmlađi koji su izdržali do ranih jutarnjih časova, jer je usledilo kucanje Vaskršnjim jajima.

Vaskrs u Orahovcu

Zvuci crkvenog zvona tačno u ponoć objavili su Vaskrsenje Hristovo meštanima Orahovca. U isto vreme krenula je litija oko crkve u kojoj je učestvovalo više od sto vernika, predvodili su je paroh orahovački jerej Milan Stanojević zajedno sa protojerejm stavroforom Milenkom Dragićevićem.

Istovremeno je omladina Orahovca bakljama osvetlila sve ulice koje okružuju crkvu, objavljujući svetlost Vaskrsenja, da bi se potom pridružila sabranima u hramu.

Svetom pričešću je pristupio veliki broj sabranih, među kojima je bilo najviše dece.

Na liturgiji je pročitana Poslanica Patrijarha srpskog Porfirija, a oci su obavili i osvećenje vaskršnjih jaja koja su uz naforu podelili okupljenima.Ostale vesti

U toku freskopisanje hrama Svetih Flora i Lavra u Lipljanu

U crkvi Svetih Flora i Lavra u Lipljanu u toku su radovi na freskopisanju ovog hrama.

  • 01.06.2023
Patrijarh će svakog dana služiti molitve za mir
Patrijarh srpski Porfirije služiće svakog dana do nedelje (4. juna), kada Crkva slavi Silazak Svetog Duha na apostole, moleban za blagosloveni mir među ljudima.
  • 30.05.2023
Visoki Dečani: Svečano proslavljena hramovna slava

U manastiru Visoki Dečani svečano je proslavljen praznik Vaznesenja Gospodnjeg u prisustvu velikog broja vernika.

  • 26.05.2023
Spasovdanska litija u Orahovcu

Predvođeni sveštenikom Milanom Stanojevićem, oko stotinak vernika iz Orahovca je posle svete Liturgije pošlo u Spasovdansku litiju kroz glavnu ulicu gornjeg dela Orahovca.

  • 25.05.2023
Spasovdan u Livađu: Da nas ima što više
Spasovdan, praznik posvećen Hristovom vaznesenju, obeležen je litugijom, litijom i rezanjem slavskog kolača pred stotinak vernika u crkvi Svetog Grigorija u Livađu.
  • 25.05.2023
Danas je Spasovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave praznik Hristovog vaznesenja - Spasovdan. U crkvi Svetog Grigorija u Livađu biće obeležen današnji praznik, to je i slava Beograda, koji će je obeležiti liturgijom i litijom. U Prizrenu su juče počeli Spasovdanski dani.
  • 25.05.2023