Vesti
Religija

Vaseljenska patrijaršija priznala Makedonsku pravoslavnu crkvu

Sveti sinod Vaseljenske patrijaršije, kojim je predsedavao vaseljenski patrijarh Vartolomej, saopštio je da je priznao crkvu Severne Makedonije, na čelu sa arhiepiskopom Stefanom, za kanonsku i validnu u celom pravoslavnom svetu i uspostavlja se kanonsko i liturgijsko jedinstvo sa njom.
Vaseljenska patrijaršija priznala Makedonsku pravoslavnu crkvu
Patrijarh vaseljenski Vartolomej I (Foto Rojters)

Kako se navodi u saopštenju, Konstantinopolj priznaje naziv Crkve kao "Ohridska", što znači da je područje njene jurisdikcije samo u granicama Severne Makedonije, i isključuje se upotreba termina "makedonska", kao i bilo koje izvedenice iz tog termina.

Srpskoj pravoslavnoj crkvi ostavljeno je pravo da reguliše administrativna pitanja sa novom Crkvom u okviru kanonskog poretka i crkvene tradicije, navodi se u saopštenju Vaseljenske patrijaršije.

Kako se navodi, "Sinod je detaljno razmotrio crkvenu molbu Skoplja, kao i molbu vlasti Severne Makedonije, i na ovaj način je iscelio ranu raskola sa pravoslavnom braćom i sestrama".Ostale vesti

Dan Svete Trojice
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici praznuju jedan od najznačajnijih hrišćanskih praznika – dan Svete Trojice, koji se još zove Duhovi i Silazak Svetog duha na apostole. Slavi se tri dana, a crkve su okićene zelenim grančicama i posute travom.
  • 04.06.2023
U toku freskopisanje hrama Svetih Flora i Lavra u Lipljanu

U crkvi Svetih Flora i Lavra u Lipljanu u toku su radovi na freskopisanju ovog hrama.

  • 01.06.2023
Patrijarh će svakog dana služiti molitve za mir
Patrijarh srpski Porfirije služiće svakog dana do nedelje (4. juna), kada Crkva slavi Silazak Svetog Duha na apostole, moleban za blagosloveni mir među ljudima.
  • 30.05.2023
Visoki Dečani: Svečano proslavljena hramovna slava

U manastiru Visoki Dečani svečano je proslavljen praznik Vaznesenja Gospodnjeg u prisustvu velikog broja vernika.

  • 26.05.2023
Spasovdanska litija u Orahovcu

Predvođeni sveštenikom Milanom Stanojevićem, oko stotinak vernika iz Orahovca je posle svete Liturgije pošlo u Spasovdansku litiju kroz glavnu ulicu gornjeg dela Orahovca.

  • 25.05.2023
Spasovdan u Livađu: Da nas ima što više
Spasovdan, praznik posvećen Hristovom vaznesenju, obeležen je litugijom, litijom i rezanjem slavskog kolača pred stotinak vernika u crkvi Svetog Grigorija u Livađu.
  • 25.05.2023