Vesti
Religija

Ustoličenje patrijarha sutra

Ustoličenje novoizabranog patrijarha Porfirija obaviće se sutra, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.
Ustoličenje patrijarha sutra
Patrijarh Porfirije (Foto SPC)

Sveta arhijerejska liturgija na kojoj će biti izvršen čin ustoličenja njegove svetosti patrijarha Porfirija biće služena sutra 19 februara u beogradskoj Sabornoj crkvi Svetog Arhangela Mihaila sa početkom u 9 časova.

O datumu svečanog uvođenja u tron patrijarha srpskih u Pećkoj Patrijaršiji, sedištu poglavara SPC, javnost će biti naknadno obaveštena, objavila je SPC.

Dosadašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran je za patrijarha danas na Saboru SPC. 

Čestitke novom srpskom patrijarhu uputio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.Ostale vesti

Patrijarh Porfirije sa Kosova
"Od novog patrijarha srpskog, istinski očekujemo, i verujemo da će se na svakom mestu i u svakom trenutku boriti za svetinje, za kulturu, život i državne interese Srba na Kosovu i Metohiji i da će ih neodstupno štititi svojim duhom, svojom ljubavlju i svojim velikim znanjem“, kazao je književnik i novinar Živojin Rakočević govoreći o njegovoj svetosti, novoizabranom patrijarhu Porfiriju.
  • 19.02.2021
Patrijarh srpski Porfirije ustoličen
Njegova svetost gospodin Porfirije, kog je juče Sabor Srpske pravoslavne crkve izabrao za novog poglavara SPC, ustoličen je u najsvetiji tron Arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog.
  • 19.02.2021
Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije novi patrijarh SPC

Novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, prenosi Tanjug.

  • 18.02.2021
Sabor SPC danas bira patrijarha
Sveti arhijerejski Sabor SPC na kome će biti izabran novi patrijarh SPC, 46. po redu, biće održan u kripti Hrama Svetog Save sa početkom u 12 sati.
  • 18.02.2021
Sretenje, prvi susret Boga i čoveka, ali i zime i leta
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Sretenje Gospodnje, jedan od najsvečanijih praznika, koji predstavlja prvi susret novorođenog Isusa Hrista sa ljudima.
  • 15.02.2021
Vladika Grigorije: Političar nikad neću biti, imam potrebu da govorim istinu
Vladika diseldorfski i cele Nemačke Grigorije kaže za Dojče vele da se ne plaši za sopstveni život zbog kritika koje iznosi na račun vlasti u Srbiji. "Uopšte se ne plašim. Ali isto tako ne sumnjam da ima osnova za strah". Na pitanje da li će otići u politiku, odgovara da neće. "Političar zasigurno nikada neću biti", ali dodaje da će uvek govoriti ono što misli, iako ne smatra da je to što govori idealno i nepogrešivo ili da nije podložno kritici.
  • 14.02.2021