Vesti
Religija

Ustoličenje patrijarha sutra

Ustoličenje novoizabranog patrijarha Porfirija obaviće se sutra, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.
Ustoličenje patrijarha sutra
Patrijarh Porfirije (Foto SPC)

Sveta arhijerejska liturgija na kojoj će biti izvršen čin ustoličenja njegove svetosti patrijarha Porfirija biće služena sutra 19 februara u beogradskoj Sabornoj crkvi Svetog Arhangela Mihaila sa početkom u 9 časova.

O datumu svečanog uvođenja u tron patrijarha srpskih u Pećkoj Patrijaršiji, sedištu poglavara SPC, javnost će biti naknadno obaveštena, objavila je SPC.

Dosadašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran je za patrijarha danas na Saboru SPC. 

Čestitke novom srpskom patrijarhu uputio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.Ostale vesti

Đurđevdan u Prizrenu
U gradu na Bistrici obeležena je slava Prizrena, slava vladike raško-prizrenskog Teodosija i slava Sabornog hrama Svetog Đorđa.
  • 06.05.2021
Đurđevdan, praznik radosti i proleća
Đurđevdan, praznik posvećen Svetom velikomučeniku Georgiju na Kosovu slave pravoslavni Srbi, Romi i Goranci. Iako praznuju na isti dan, 6. maja, običaji su različiti.
  • 06.05.2021
Danas je Đurđevdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Georgija, jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku veru. Običaj je da se pletu venčići od lekovitih trava koji se onda bacaju u tekuću vodu. Pored pravoslavnih Srba, ovaj praznik proslavljaju i Goranci i Romi.
  • 06.05.2021
Drugi dan Vaskrsa ili Svetli ponedeljak
Srpska Pravoslavna crkva i vernici slave danas drugi dan Uskrsa, u narodu nazvan Svetli ponedeljak. Sutra je Vaskršnji utorak.
  • 03.05.2021
Štrpce: Koncert crkvenog hora povodom Uskrsa

Povodom najradosnijeg praznika, pored liturgije u crkvi Sv. Nikole, crkveni hor "Cara Dušana" izveo je mini koncert za prisutne vernike.

  • 02.05.2021
Petković na Vaskrs u Babinom Mostu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković proveo je Vaksršnje jutro u Babinom Mostu, gde je deci iz ovog sela u crkvenoj porti darivao vaskršnja jaja.
  • 02.05.2021