Vesti
Religija

Ustoličenje patrijarha Porfirija u Pećkoj patrijaršiji

Patrijarh Porfirije danas će, na crkveni praznik Pokrov presvete Bogorodice, biti ustoličen u Pećkoj Patrijaršiji, drevnom sedištu poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC). Neposredno po izboru, početkom prošle godine, ustoličen je u Sabornoj crkvi u Beogradu, kada je primio prava i dužnosti koje mu pripadaju kao poglavaru.
Ustoličenje patrijarha Porfirija u Pećkoj patrijaršiji
Patrijarh srpski Porfirije (Foto SPC)

Običaj je da se zatim ustoliči i u Pećkoj patrijaršiji, ali je to odloženo, kako je navela SPC, zbog epidemioloških mera na Kosovu i Metohiji.

Prilikom svečanosti na kojoj treba da bude uveden u tron, patrijarh Porfirije će služiti liturgiju sa više vladika.

Priština je zabranila direktoru vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću da prisustvuje ustoličenju.

Do ustoličenja dolazi u trenutku kada Beograd ističe da je izložen velikom pritisku sa Zapada da promeni svoj stav o Kosovu.

Neposredno po izboru, patrijarh Porfirije izjavio je da je „referendum na Kosovu izvršen na Vidovdan, 1389. godine“.

Ustoličenju prethodnog poglavara, patrijarha Irineja, u Pećkoj Patrijaršiji prisustvovao je i tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić.

Pećka Patrijaršija, mada u Raško-prizrenskoj eparhiji, predstavlja manastir pod neposrednom upravom poglavara Srpske crkve.

Na dan ustoličenja obeležava svoju slavu – Pokrov presvete Bogorodice.

Patrijarh Porfirije je 46. srpski patrijarh, a 57. poglavar Srpske crkve, jer su prethodno to bili arhiepiskopi, počevši od prvog arhiepiskopa, Svetog Save.

Episkop Sava služio praznično bdenije u Pećkoj patrijaršiji

U molitvenom prisustvu patrijarha srpskog Porfirija i velikog broja arhijereja, episkop marčanski Sava služio je sinoć bdenije u navečerje praznika Pokrova presvete Bogoridice, slave Pećke patrijaršije, stavropigijalne lavre patrijaraha srpskih.

Danas je praznik Pokrova Presvete Bogorodice

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik Pokrova Presvete Bogorodice  kao pomen na crkveni događaj kada se Bogorodica tokom bogosluženja javila narodu okupljenom na molitvi u crkvi zvanoj Vlaherne u Carigradu dok je služeno svenoćno bdenije.

Događaj koji crkva praznuje dogodio se 14. oktobra 911. godine, u vreme cara Lava Mudroga (Filosofa).

Crkva je bila ispunjena pobožnim narodom i svi su bili duboko utonuli u molitvu. Pri dnu crkve nalazili su se Sveti Andrej Jurodivi i njegov učenik Epifanije.

U četvrti čas noći ugledali su Presvetu Bogorodicu iznad naroda, sa rasprostrtim omoforom na rukama kojim kao da zaklanjaše narod. Bila je odevena u zlatokrasnu porfiru i blistala okružena apostolima, svetiteljima, mučenicima i devicama.

Sveti Andrej pokaza rukom Epifaniju i upita ga da li i on vidi Bogorodicu kako se moli za sav svet, što Epifanije začuđen potvrdi. Radi toga događaja uvedeno je ovo praznovanje, da podseća na taj trenutak i na stalno pokroviteljstvo Presvete Bogorodice kada god to u nevoljama od nje molitveno tražimo.

Crkva je oduvek proslavljala Presvetu Bogorodicu kao pokroviteljku i zaštitnicu roda hrišćanskog, koja svojim molitvama umilostivljava Boga prema grešnima.

Ovaj praznik je slava manastira Pećke Patrijaršije. Inače, poznat je i pod imenom Pokrovice i Bogorodičin pokrov.
Ostale vesti

Obeležena hramovna slava u Belom Polju kod Peći
U Belom Polju kod Peći obeležena je hramovna slava Vavedenje Presvete Bogorodice. Liturgiju su, uz prisustvo pred oko 50 vernika iz Metohije i gostiju iz Crne Gore, služili paroh budvanski Petar Cerović, paroh Dragan Radovanović iz Pećke Mitropolije i paroh kolašinski Nenad Tomović iz Crne Gore.
  • 04.12.2022
Danas je Vavedenje
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci. Slavi se kao uspomena na dan kada je Bogorodica prvi put uvedena u hram Božji i postala prva zavetovana devica u istoriji hrišćanstva.
  • 04.12.2022
Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022