Vesti
Religija

Ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije na Cetinju

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije u Cetinjskom manastiru ustoličen je na liturgiji koju je služio patrijarh srpski Porfirije.
Ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije na Cetinju
Patrijarh srpski Porfirije i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije u Cetinjskom manastiru (Foto Vjesti.me)

Patrijarh srpski uz okupljeno sveštenstvo uzviknuli su "Dostojan" čime je završen svečani čin ustoličenja.

"Moleći se za mir svih, mir celog sveta, a najviše za mir ovoga grada, upravo sam ustoličio novog mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija u Cetinjskom manastiru. Dostojan!", objavljeno je na Instagram profilu patrijarha srpskog.

Zvanična informacija o ustoličenju mitropolita Joanikija objavljena je i na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh srpski Porfirije: Mir potrebniji nego bilo šta, misija je da otupljujete oštrice

"U teška vremena dolazite na ovo mesto, ali kad su vremena bila bolja i zar vas je neko pitao kad ćete se roditi i doći na ovo mesto. Sve je to promisao Božija, a nezavisno od teških vremena, onda kada se uzdamo u Hrista, apostol Pavle poručuje, ma koliko da su teška vremena i iskušenja, dovoljna vam je blagodat Božija. Mi ljudi jesmo slabi ali dokazali ste sada da se verom, ljubavlju jaki, jaki potrebom da upravo ono što stoji u liturgiji, da propovedate i pronosite mir ovde, u ovoj svetoj i raspetoj zemlji", poručio je patrijarh srpski na kraju liturgije.

Mir je, kaže, ovde potrebniji nego bilo šta.

"To će biti vaša misija. Da otupljujete oštrice, da gradite mostove, da ne pitate ko je ko, kako se izražava, kom narodu pripada, nego da služeći liturgiju svedočite mir. Ne postoje granice, neprijateljstva, podele, crkva je po svome značenju sabor, ona sve u sebe Hristom i u Hristu sabira, to je vaš zadatak", istakao je patrijarh srpski.

Patrijarh Porfirije citirao je Njegošev "Gorski vijenac" poručujući: "Neka se nad Crnom Gorom razveje mrak i neka zasije svetlost, radost i mir".

Mitroplot Joanikije: Neću u ovom momentu pričati više o mukama nego ću zablagodariti bogu

Mitropolit Joanikije je u Cetinjskom manastiru zahvalio na svečanom činu ustoličenja.

"Oprostite što ste od neko doba od sinoć videli ovde dosta neprijtnosti i podela. Dobro znate vaša svetosti i vladiko Davide da su podele veštački izazvane i mi smo činili sve da ih ne bude i da ih uklonimo, ali trebaće nam dosta vremena", poručio je mitropolit Joanikije.

Time ste vaša svetosti, vašim dolaskom i podelivši sa nama zabrinutost podarili veliku ljubav prema meni i celom narodu Crne Gore, rekao je mitroplolit.

Sa vama su nam vaša svetosti, koji nosite punoću poravoslavlja došli i predstavnici crkava. Oni se danas mole u Hramu u Podgorci pored groba Amfilohija, oni su podelili zabrinutost i uzneli molitve za mir i pomirnje i danas u ovim prilikama oni će blagosloviti naš narod, kazao je Joanikije.

"Mi smo pored moštiju svetog Petra Cetinjskoga. Neću u ovom momentu pričati više o mukama nego ću zablagodariti bogu, koji je u ovaj svet postao Gospoda i spasitelja Isusa Hruista", rekao je Joanikije.Ostale vesti

Proslavljena Sveta Petka u Straži
Pred više desetina vernika u novobrdskom selu Straža obeleležena je seoska slava Sveta Petka, ujedno i hramovna slava lokalne crkve koja je sagrađena još u 14. veku, u vreme uspona srednjevekovnog grada Novog Brda, čuvenog po rudnicima srebra i zlata.
  • 08.08.2022
Danas je Trnova Petka

Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svetu velikomučenicu Paraskevu Rimljanku, poznatiju kao Trnova Petka. Svetica je veoma poštovana u našem narodu. U Lapljem Selu danas se proslavlja seoska slava.

  • 08.08.2022
Danas je Blaga Marija, zaštitnica žena

Srpska pravoslavna crkva slavi danas spomen na Mariju Magdalenu, u narodu poznatu kao Blaga ili Blažena Marija. Svetica je veoma poštovana, posebno među ženama.

  • 04.08.2022
Patrijarh Porfirije: Ugovor bio potreban državi Crnoj Gori i SPC
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije kazao je da je Temeljni ugovor, potpisan danas u Podgorici, "bio potreban državi" Crnoj Goru i toj verskoj zajednici.
  • 03.08.2022
Danas je Sveti Ilija
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik starozavetnog proroka i novozavetnog svetitelja Ilije, u narodu nazvanog i Gromovnik. Smatra se najsilovitijim među ognjenim svecima, pa se svetkuje s ogromnim strahopoštovanjem. Ukoliko danas grmi, propašće sav rod oraha i lešnika. Od davnina čuva se izreka: "Od Svetog Ilije, sunce sve milije".
  • 02.08.2022
Danas je Ognjena Marija, zaštitnica žena
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik Svete velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija. Poštuje se kao borac za hrišćansku veru i važi za zaštitnicu žena.
  • 30.07.2022