Vesti
Religija

Uskrs po Gregorijanskom kalendaru

Katolici, protestanti, anglikanci, neke pravoslavne crkve i brojne manje crkve, proslavljaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću.
Uskrs po Gregorijanskom kalendaru
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Uskrs je najveći hrišćanski praznik jer je suština hrišćanskog učenja Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih.

Uskršnje slavlje je za vernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja se, prema drevnom običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove.

Prema predanju, prva jaja je caru Tiberiju poklonila Marija Magdalena, koja je u Rim došla sa porukom o vaskrsenju.

Jaje je simbol obnavljanja prirode i života kao što badnjak, goreći na ognjištu daje posebnu čar božićnoj noći, tako uskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i za one koji ga primaju.

Vernici, po ustaljenoj tradiciji, uskršnja jaja boje na Veliki petak, kada se, inače, ništa drugo ne radi, već su naše misli upućene na događaj Hristovog nevinog stradanja i poniženja, od ljudi, na Golgoti i Jerusalimu.

Prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Uskrsa i zove "čuvarkuća".

Zvaničnici čestitali Uskrs

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar čestitao je Uskrs i u Poslanici ocenio da je i ova godina obeležena pandemijom i da čovečanstvo ne može biti rukovođeno samo egzaktnim naukama, željom za profitom, željom za uživanjem, karijerizmom ili samo digitalnom mrežom i video-zabavama, već da može napredovati samo silinom istinskog i autentičnog ljudskog duha i silinom Božjega Svetog Duha.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sveštenstvu i svim vernicima Rimokatoličke crkve, čestitao Uskrsa.

"Dan Hristovog vaskrsenja nosi u sebi simbol pobede večnog života nad smrću, svetlosti nad tamom, smisla nad besmislom. To je ujedno i blistava pobeda, koja se opire beznađu i koja nam pruža mogućnost za duboko poimanje istine novog rađanja, sa kojom uvek i iznova vaskrsavaju naša vera, ljubav i nada", poručio je Petković u čestitki.

Petković napominje da i ove godine praznik dočekujemo suočeni sa jednim od najtežih savremenih izazova, pandemijom  koronavirusa koja je zadesila vascelo čovečanstvo.

"Izazovi su novi, ali se sa njima moramo i možemo suočiti oslanjajući se, pre svega, na stare, neprolazne hrišćanske vrednosti, ljubavi, humanosti i solidarnosti, koje su davale smisao ljudskom trajanju kroz vekove i koje su garancija naše budućnosti i identiteta".

Neka ova radosna vest o Hristovom vaskrsenju uđe u svaku kuću, svaku porodicu i neka dospe u srce svakoga od nas, istako je Petković. 

Pobeda života nad smrću neka bude glavni podstrek da istrajete u prevazilaženju svih izazova koji su pred vama, poručio je u ćestitki ministar za zajednice i povratak Goran Rakić.

"Praznik nade i vere neka donese sreću, razumevanje, poštovanje i mir među ljudima, a radost Uskršnjih praznika bude večno prisutna”, istakao je ministar Rakić.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović čestitao je katoličkim vernicima najveći hrišćanski praznik Uskrs, uz želju da im praznik Hristovog vaskrsnuća protekne u miru, ljubavi, zdravlju i radosti.

„Uskršnji praznici podstiču nas da budemo upućeni jedni na druge i podsećaju na vrednosti međusobnog uvažavanja i poštovanja. Želim da radost Uskrsa ispuni vaše domove zadovoljstvom i blagostanjem, da praznik provedete okruženi porodicom u dobrom zdravlju i raspoloženju“, navodi se u čestitki predsednika Popovića.

V.d. predsednik Kosova Glauk Konjufca čestitao je vernicima Uskrs.

"Danas na praznik nećemo moći da posetimo bližnje i prijatelje kako bismo im čestitali, ali ćemo moći da im pošaljemo najiskrenije želje za bolje dane. U vreme kada se virus kovid-19 obrušio na svet, prisiljeni smo da jedni drugima čestitamo sa daljine. Uskrs je praznik mira i vaskrsenja, velikodušnosti, tolerancije i međusobnog poštovanja. Čestitam ovaj dan svim sunarodnicima katoličke veroispovesti. Neka ovaj praznik u vaše domove donese dobrotu i prosperitet", navodi se u čestitki Konjufce.Ostale vesti

O. Janjić: Crkva u Samodreži pretvorena u smetilište
Iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić je na svom Fejsbuk nalogu napisao da je "crkva Sv. Jovana Preteče u Samodreži, pretvorena u deponiju smeća i javni toalet za obližnju albansku školu".
  • 14.04.2021
Počeo ramazanski post

Danas je počeo ramazanski post i narednih 30 dana muslimanski vernici će se uzdržavati od jela i pića od izlaska do zalaska sunca.

  • 13.04.2021
SPC i vernici slave Sabor Svetog arhangela Gavrila
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas praznuju Sabor Svetog Arhangela Gavrila, i njegovo javljanje kroz svu istoriju ljudskog spasenja. Smatra se zaštitnikom ljudi i životinja.
  • 08.04.2021
Danas su Mladenci
Srpska pravoslavna crkva obeležava praznik Mladenci u pomen na stradanje Svetih četrdeset mučenika sevastijskih.
  • 22.03.2021
Počinje Veliki ili Vaskršnji post
Veliki ili Vaskršnji post počinje danas i završava se na Vaskrs koji ove godine pada 2. maja.
  • 15.03.2021
Patrijarh Porfirije u Pećkoj Patrijaršiji prva tri dana Vaskršnjeg posta
Njegova svetost Patrijarh srpski Porfirije je danas, u pratnji monaha, otputovao u Pećku Patrijaršiju, drevno sedište Srpske pravoslavne crkve. On će u ovom manastiru porvesti prva tri dana posta, takozvano Trimirje.
  • 14.03.2021