Vesti
Religija

Uskrs po Gregorijanskom kalendaru

Katolici, protestanti, anglikanci, neke pravoslavne crkve i brojne manje crkve, proslavljaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću.
Uskrs po Gregorijanskom kalendaru
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Uskrs je najveći hrišćanski praznik jer je suština hrišćanskog učenja Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih.

Uskršnje slavlje je za vernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja se, prema drevnom običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove.

Prema predanju, prva jaja je caru Tiberiju poklonila Marija Magdalena, koja je u Rim došla sa porukom o vaskrsenju.

Jaje je simbol obnavljanja prirode i života kao što badnjak, goreći na ognjištu daje posebnu čar božićnoj noći, tako uskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i za one koji ga primaju.

Vernici, po ustaljenoj tradiciji, uskršnja jaja boje na Veliki petak, kada se, inače, ništa drugo ne radi, već su naše misli upućene na događaj Hristovog nevinog stradanja i poniženja, od ljudi, na Golgoti i Jerusalimu.

Prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Uskrsa i zove "čuvarkuća".

Zvaničnici čestitali Uskrs

Uskrs po Gregorijanskom kalendaru, uz poruke mira, čestitali su srpski politički predstavnici i predstavnici kosovskih institucija.

Predsednik Kosova Hašim Tači čestitao je Uskrs svim katoličkim vernicima. On je zatražio od njih da praznik proslave kod kuće, sa svojim najmilijima, u skladu sa merama i savetima koje se već primenjuju širom sveta.

"Ovaj praznik je suština vere u ponovno rođenje vrednosti koje su čovečanstvo izvele napred, kako u pogledu verske emancipacije, tako u ljudskom i kulturnom smislu. U skladu sa svetskim merama, koje se već primenjuju, slavite kod kuće sa svojim najmilijima", navodi se u Tačijevoj čestitki.

Vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti čestitao je Uskrs po Gregorijanskom kalendaru.

"Vaskrs je proslava vaskrsenja i obnove, simbol hrabrosti nad strahom i nade nad razočarenjem. Danas, više nego ikad, treba nam poverenje i podrška jedni u druge. Treba nam više ljubavi da pobedimo strah kroz koji prolazimo", naveo je Kurti u čestitki.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić čestitao je Uskrs vernicima koji slave po Gregorijanskom kalendaru.

„Podsetimo se u predstojećim danima univerzalnih hrišćanskih vrednosti posvećenih miru, razumevanju, toleranciji i poštovanju. Pronađimo u sebi hrabrosti i snage za suočavanje sa svakodnevicom, pronađimo osećaje humanosti i solidarnosti prema ubogima i bolesnima, što nam je, čini se, potrebnije danas nego ikada“, ističe Đurić.

Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić čestitao je Uskrs sveštenstvu i vernicima Rimokatoličke crkve.

Jevtić je izrazio nadu da će Vaskrs sve ljude dobre volje podsetiti na solidarnost, zajedništvo i brigu o onima kojima je podrška i pomoć najpotrebnija u teškim vremenima koja upravo sada svi proživljavamo.

”Radujući se pobedi života nad smrću, želim da vas radost Vaskrsa krepi i osnažuje. Hristovo vaskrsenje poručuje u svom jedinstvenom značenju da svi istrajemo u afirmaciji dobra, ne gubeći nadu da nam predstoje bolji dani”, navodi Jevtić u čestitki.

Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović čestitao je svim katoličkim vernicima najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs, uz želju da ga provedu u zdravlju i u krugu svoje porodice.

„Želim da ovaj hrišćanski praznik proslavite u razumevanju i toleranciji, u krugu svoje porodice. U teškom vremenu i uz epidemiju sa kojom se bori ceo svet, sve vere i nacije, najneophodnije nam je da radost Vasksra obeležimo poštujući meru socijalnog distanciranja, u krugu svoje porodice, kako bi zajednički izašli iz ove situacije. Neka vam Uskrs u domove donese dobro zdravlje, ljubav i snagu. Samo zajedno uz nesebično razumevanje i solidarnošću možemo postići mnogo za dobrobit naše opštine“, ističe se u čestitki Popovića.Ostale vesti

Goraždevac: Obeležena hramovna slava Mala Gospojina

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije obeležen je u hramu u Goraždevcu. Litrugiju su pred oko stotinak vernika služili paroh Goraždevački otac Nenad Našpalić i paroh Dalibor Kojić iz Osojana, uz sasluženje monaha iz Visokih Dečana.

  • 21.09.2023
Gračanica: Liturgija i litija povodom Male Gospojine

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije (Mala Gospojina) koji Opština Gračanica proslavlja kao svoju slavu, okupio je na svetoj liturigiji u manastiru Gračanica stotinak vernika. Prisutni su nakon liturgije u litiji došli do zgrade lokalne samouprave gde su prisustvovali rezanju slavskog kolača.

  • 21.09.2023
Mala Gospojina, slava Opštine Gračanica
Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Malu Gospojinu ili Rođenje Presvete Bogorodice. Lokalna samouprava u Gračanici ovaj dan praznuje kao opštinsku slavu.
  • 21.09.2023
Devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu: I sreća i tuga
Posle više od dve decenije u dvorištu hrama Svetog cara Uroša u Uroševcu igralo se srpsko kolo. Na praznik Usekovanje glave Svetog Jovana, inače gradske slave, obeleženo je i 90 godina od osvećenja ove crkve. 
  • 11.09.2023
U Peći proslavljena hramovna slava
U hramu Usekovanja glave Svetog Jovana Preteče u Peći svečano je proslavljena hramovna slava.
  • 11.09.2023
Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja

Pravoslavni hrišćani i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju uspomenu na smrt proroka, preteče i krstitelja Svetog Jovana.

  • 11.09.2023