Vesti
Religija

Uskliknimo s ljubavlju prvom učitelju

Škole na Kosovu koje rade po obrazovnom sistemu Republike Srbije obeležavaju danas Svetog Savu. U Osnovnoj školi “Miladin Mitić” u Lapljem Selu u programu su učestovali učenici nižih i viših razreda.
Uskliknimo s ljubavlju prvom učitelju
Učenici tokom priredbe (Foto Kim)

Tokom priredbe upriličene u čast Svetog Save učenici od najnižih do najviših razreda govorili su stihove i priče o jednom od najvećih srpskih svetaca.

Direktor OŠ “Mladin Mitić” u Lapljem Selu Ljubiša Karađić pozdravio je đake i nastavnike čestitajući im slavu. Slavimo čoveka koji je bio utemeljivač srpske države, crkve i škole, kazao je on.

“I sam Sveti Sava u srednjovekovnoj Srbiji je uvideo da je obrazovanje ključ napretka i prosperiteta kako države tako i društva. Poruke našeg prvog učitelja o moralu, o poštenju o učenju traju više od 800 godina. One su bile svetionik za naš narod kroz mračno doba pod Turcima. Neka te poruke o učenju, o posvećenosti veri budu zvezda vodilja danas našem narodu na Kosovu i Metohiji”, kazao je Karadžić.

Među gostima su pored roditelja, nastavnika i profesora iz drugih škola, bili i gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić i predsednik Privremenog organa opštine Priština Ljubinko Karadžić.

Prosvetitelj i utemeljivač pravoslavlja i obrazovanja u Srbiji Sveti Sava od 1823. godine se proslavlja kao školska slava. Na ovaj dan učenici svake godine iznova uče o zaštitniku znanja, čuvaru mudrosti i oličenju najviših vrednosti.Ostale vesti

Obeležena hramovna slava u Belom Polju kod Peći
U Belom Polju kod Peći obeležena je hramovna slava Vavedenje Presvete Bogorodice. Liturgiju su, uz prisustvo pred oko 50 vernika iz Metohije i gostiju iz Crne Gore, služili paroh budvanski Petar Cerović, paroh Dragan Radovanović iz Pećke Mitropolije i paroh kolašinski Nenad Tomović iz Crne Gore.
  • 04.12.2022
Danas je Vavedenje
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci. Slavi se kao uspomena na dan kada je Bogorodica prvi put uvedena u hram Božji i postala prva zavetovana devica u istoriji hrišćanstva.
  • 04.12.2022
Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022