Vesti
Religija

Uroševac: Važno da živimo jedni pored drugih

U okviru projekta "Izgradnja poverenja kroz zaštitu kulturnog nasleđa na Kosovu" u Uroševcu je u zgradi bivše Katoličke biskupije otvoren muzej. Istovremeno završeni su radovi na rekonstrukciji pravoslavne crkve Svetog cara Uroša i džamije Mule Veselja Gute.
Uroševac: Važno da živimo jedni pored drugih
Crkva i džamija u Uroševcu (Foto Kim)

Cilj projekta "Izgradnja poverenja kroz kulturne zaštite na Kosovu" bila je obnova, promocija i zaštita kulturnog nasleđa na Kosovu, ali i promovisanje tolerancije među zajednicama.

Don Mikel Sopi zadužen za međuverski dijalog Katoličke crkve na Kosovu kaže da je zgrada biskupije u kojoj je danas otvoren muzej sagrađana 1927. godne. Prisutne je podsetio na važnu ulogu biskupije u pružanju humanitarne pomoći i podrške zajednicama.

"U ovoj kući su se ljudi obrazovali i pružala je osnovne životne potrepštine svim porodicama bez razlike. U buduće će služiti kao muzej, organizovaćemo izložbe i različite kulturne događaje, međuverske sastanke", kazao je Sopi.

"Hvala na podršci koju ste pružili. Dobili smo značajan muzej koji je podržao biskup Kosova", kaže predstavnik Islamske zajednice na Kosovu Vedat Sahiti.

Crkva i džamija koje su obnovljene u okviru ovog projekta nalaze se jedna pored druge. Dobile su spoljašnje osvetljenje, a uređeno je i dvorište.

Zamenik rektora Bogoslovije u Prizrenu otac Andrej je nakon ceremonije otvaranja muzeja pohvalio ovu inicijativu i poručio da je "važno da živimo jedni pored drugih".

"Važno je da postoji svest na svim nivoima o neophodnosti zajedničkog rada. Ne samo na očuvanju kulturnog nasleđa, već i upoznavanju kulturnog nasleđa onih drugih kako bismo mogli da živimo zajedno i da se radujemo uspesima", kazao je otac Andrej.

Objekti koji su obnovljeni ovim projektom nalaze se u opštinama Gnjilane, Štrpce, Uroševac, Lipljan i Kosovska Kamenica.

"Želimo da nastavimo saradnju jer se projekat zaključuje danas, a to je početna tačka. Nadamo se da će se ovakva komunikacija i zaštita nasleđa i vrednosti nastaviti", kazao je zamenik šefa odseka za saradnju EU Libor Hlad.

Projekat je finansirala Evropska unija, a realizovao UNDP.Ostale vesti

Ustoličenje patrijarha Porfirija 14. oktobra u Pećkoj Patrijaršiji
Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije biće ustoličen u tron patrijaraha 14. oktobra u Pećkoj Patrijaršiji, saopšteno je iz SPC.
  • 06.10.2022
Peć: Konferencija o verskoj toleranciji među mladima

Konferenciju pod nazivom “Kulturni i verski pluralizam i miran suživot na Kosovu”, organizovala je NVO Human uz podršku Američke ambasade u Prištini u okviru projekta “Međuverski angažman mladih na Kosovu.

  • 28.09.2022
Danas je jesenji Krstovdan - dan strogog posta
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, proslavljaju jesenji Krstovdan, uspomenu na dan kada je carica Jelena, majka cara Konstantina, pronašla Časni krst na kome je raspet Isus Hristos na Golgoti. Vernici se tokom današnjeg dana pridržavaju posta, a bere se i posvećuje bosiljak.
  • 27.09.2022
Obeležena Mala Gospojina u Goraždevcu i Planjanu
U crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Goraždevcu je povodom praznika Male Gospojine služena sveta liturgija, na kojoj je bilo prisutno oko stotinak vernika. I selo Planjane, nedaleko od Prizrena, proslavlja svoju hramovnu i seosku slavu.
  • 21.09.2022
SPC i vernici obeležavaju Malu Gospojinu
Mala Gospojina se slavi kao uspomena na dan kada je rođena Presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu.
  • 21.09.2022
SPC: Molitva za svetinju braka
"S obzirom na izazove i iskušenja sa kojima se naša crkva i njen verni narod suočavaju, patrijarh Porfirije doneo je odluku da se, počevši od danas, u svim hramovima i manastirima Srpske pravoslavne crkve (SPC) na svim bogosluženjima proiznosi molitva za svetinju braka i porodice, slogu i mir u našem narodu", saopštila je informativna služba SPC.
  • 12.09.2022