Vesti
Religija

Uroševac: Važno da živimo jedni pored drugih

U okviru projekta "Izgradnja poverenja kroz zaštitu kulturnog nasleđa na Kosovu" u Uroševcu je u zgradi bivše Katoličke biskupije otvoren muzej. Istovremeno završeni su radovi na rekonstrukciji pravoslavne crkve Svetog cara Uroša i džamije Mule Veselja Gute.
Uroševac: Važno da živimo jedni pored drugih
Crkva i džamija u Uroševcu (Foto Kim)

Cilj projekta "Izgradnja poverenja kroz kulturne zaštite na Kosovu" bila je obnova, promocija i zaštita kulturnog nasleđa na Kosovu, ali i promovisanje tolerancije među zajednicama.

Don Mikel Sopi zadužen za međuverski dijalog Katoličke crkve na Kosovu kaže da je zgrada biskupije u kojoj je danas otvoren muzej sagrađana 1927. godne. Prisutne je podsetio na važnu ulogu biskupije u pružanju humanitarne pomoći i podrške zajednicama.

"U ovoj kući su se ljudi obrazovali i pružala je osnovne životne potrepštine svim porodicama bez razlike. U buduće će služiti kao muzej, organizovaćemo izložbe i različite kulturne događaje, međuverske sastanke", kazao je Sopi.

"Hvala na podršci koju ste pružili. Dobili smo značajan muzej koji je podržao biskup Kosova", kaže predstavnik Islamske zajednice na Kosovu Vedat Sahiti.

Crkva i džamija koje su obnovljene u okviru ovog projekta nalaze se jedna pored druge. Dobile su spoljašnje osvetljenje, a uređeno je i dvorište.

Zamenik rektora Bogoslovije u Prizrenu otac Andrej je nakon ceremonije otvaranja muzeja pohvalio ovu inicijativu i poručio da je "važno da živimo jedni pored drugih".

"Važno je da postoji svest na svim nivoima o neophodnosti zajedničkog rada. Ne samo na očuvanju kulturnog nasleđa, već i upoznavanju kulturnog nasleđa onih drugih kako bismo mogli da živimo zajedno i da se radujemo uspesima", kazao je otac Andrej.

Objekti koji su obnovljeni ovim projektom nalaze se u opštinama Gnjilane, Štrpce, Uroševac, Lipljan i Kosovska Kamenica.

"Želimo da nastavimo saradnju jer se projekat zaključuje danas, a to je početna tačka. Nadamo se da će se ovakva komunikacija i zaštita nasleđa i vrednosti nastaviti", kazao je zamenik šefa odseka za saradnju EU Libor Hlad.

Projekat je finansirala Evropska unija, a realizovao UNDP.Ostale vesti

Visoki Dečani: Lažni monah iz Albanije pokušao da snimi „šovinistički program“
Bratstvo manastira Visoki Dečani saopštilo je na svom Fejsbuk profilu da se u manastiru pojavio lažni monah iz Albanije Nikola Džufka koji je pokušao da snimi „šovinistički program“.
  • 07.02.2023
Vladika Teodosije u poseti Orahovcu
Svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu, jutros je služio vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije.
  • 05.02.2023
Obeležen Savindan na centralnom Kosovu
Liturgijom i rezanjem slavskih kolača u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu svečano je obeležen praznik posvećen prvom srpskom arhiepiskopu, prosvetitelju i tvorcu zakonodavstva Svetom Savi. Kulturno-umetničkim programom koji su pripremili učenici, Savindan je obeležen i u Osnovnoj školi "Kralj Milutin" u Gračanici.
  • 27.01.2023
Danas je Savindan, školska slava

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Svetog Savu, koji se smatra jednom od najznačajnijih ličnosti srpske istorije. Savindan se obeležava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Osnovne i srednje škole na centralnom Kosovu sečenjem slavskog kolača i priredbama učenika obeležavaju školsku slavu.

  • 27.01.2023
Danas je Sveti Jovan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Sabor Svetog Jovana, Preteče i Krstitelja, praznik u čast onome koji je poslužio tajni božanskog krštenja. Jovanjdan je česta krsna slava.
  • 20.01.2023
Praznik Bogojavljenje obeležen u Ranilugu

Šestorica mladića iz Raniluga i okoline, po hladnom i kišovitom vremenu, plivala su sa časnim krstom u Binačkoj Moravi. Na mostu, na ulasku u ovo mesto, i ove godine okupilo se pedesetak građana koji su podržali hrabre momke da nastave tradiciju i očuvaju običaje svojih predaka.

  • 19.01.2023