Vesti
Religija

Uoči slave Visokih Dečana zamonašena četiri iskušenika

Manastir Visoki Dečani danas obeležava svoju slavu svetog kralja Stefana Dečanskog. U toku je praznična liturgija, kojoj prisustvuje manji broj vernika usled primene protivepidemioloških mera. Uoči slave u ovom manastiru su zamonašena četiri iskušenika.

Uoči slave Visokih Dečana zamonašena četiri iskušenika
Ilustracija (Foto Eparhija raško-prizrenska)

U manastiru Visoki Dečani sinoć je služeno praznično bdenije uoči ktitorske slave Stefana Dečanskog. Uz sasluženje sveštenstva i sveštenomonaštva iz više eparhija SPC i vernika, liturgiju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije.

On je sinoć u čin rasofornih monaha obukao četiri iskušenika manastira, koji su dobili monaška imena Vasilije, Vlasije, Nektarije i Georgije.

Tokom bdenja je izvršen čin presvlačenja odeždi Stefana Dečanskog, čije mošti sada krase nove odežde koje su izvezle monahinje manastira Župa, kod Nikšića.

Episkom raško-prizrenski Teodosije se sinoć prisutnima obratio besedom i poželeo im srećan praznik. Bdenije su pevali učenici prizrenske bogoslovije, zajedno sa bratijom manastira.

Visoki Dečani danas obeležavaju svoju manastirsku slavu. U toku je praznična liturgija kojoj prisustvuje manji broj vernika.

Ranije ove nedelje iz manastira je saopšteno da će slava biti obeležena u pisustvu ograničenog broja vernika a usled trenutne epidemiološke situacije i pozvali su one koji prisustvuju da poštuju sve propisane mere zaštite.

Manastir Visoki Dečani je u prethodnom periodu u više navrata bio zatvaran sa pogoršanjem epidemiološke situacije, te potom ponovo otvaran za posetioce sa poboljšanjem iste.Ostale vesti

SPC postoji svuda
Srpska pravoslavna crkva (SPC) postoji u Nemačkoj, kao deo jedne, nedeljive autokefalne srpske Patrijašije, Ustav SPC i uredbe važe, kao i bilo gde na njenom kanonskom području i na teritoriji Nemačke, a sva crkveno-jerarhijska tela su obavezna da se po njima upravljaju, saopštila je SPC.
  • 07.12.2021
U Lipljanu proslavljen praznik Vavedenje Presvete Bogorodice
Svetom arhijerejskom liturgijom i rezanjem slavskog kolača u Lipljanu je obeležena hramovna i opštinska slava Vavedenje Presvete Bogorodice. Obeležavanju slave prisustvovao je veliki broj vernika, lokalni i predstavnici Vlade Srbije.
  • 04.12.2021
Božićni post, priprema za doček Bogomladenca
Za vernike Srpske pravoslavne crkve danas počinje četrdesetodnevni Božićni post. Kroz uzdržanje od loših misli, reči i dela, ali i od mrsne hrane, vernici se pripremaju za doček najradosnijeg hrišćanskog praznika, rođenje Bogomladenca Hrista.
  • 28.11.2021
SPC i vernici obeležavaju Jovana Zlatoustog
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave danas dan rođenje svetog Jovana Zlatoustog, nekadašnjeg carigradskog patrijarha, velikog svetitelja i reformatora koji je poznat i kao najčuveniji propovednik u istoriji crkve.
  • 26.11.2021
Ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom Liturgijom i sinoćnim bdenijem svečano je proslavljena ktitorska slava – Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2021
SPC i vernici proslavljaju svetog Stefana Dečanskog

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas i sutra slave svetog mučenika Stefana Dečanskog, koji je ujedno manastirska slava Visokih Dečana. 

  • 23.11.2021