Vesti
Religija

Uoči slave Visokih Dečana zamonašena četiri iskušenika

Manastir Visoki Dečani danas obeležava svoju slavu svetog kralja Stefana Dečanskog. U toku je praznična liturgija, kojoj prisustvuje manji broj vernika usled primene protivepidemioloških mera. Uoči slave u ovom manastiru su zamonašena četiri iskušenika.

Uoči slave Visokih Dečana zamonašena četiri iskušenika
Ilustracija (Foto Eparhija raško-prizrenska)

U manastiru Visoki Dečani sinoć je služeno praznično bdenije uoči ktitorske slave Stefana Dečanskog. Uz sasluženje sveštenstva i sveštenomonaštva iz više eparhija SPC i vernika, liturgiju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije.

On je sinoć u čin rasofornih monaha obukao četiri iskušenika manastira, koji su dobili monaška imena Vasilije, Vlasije, Nektarije i Georgije.

Tokom bdenja je izvršen čin presvlačenja odeždi Stefana Dečanskog, čije mošti sada krase nove odežde koje su izvezle monahinje manastira Župa, kod Nikšića.

Episkom raško-prizrenski Teodosije se sinoć prisutnima obratio besedom i poželeo im srećan praznik. Bdenije su pevali učenici prizrenske bogoslovije, zajedno sa bratijom manastira.

Visoki Dečani danas obeležavaju svoju manastirsku slavu. U toku je praznična liturgija kojoj prisustvuje manji broj vernika.

Ranije ove nedelje iz manastira je saopšteno da će slava biti obeležena u pisustvu ograničenog broja vernika a usled trenutne epidemiološke situacije i pozvali su one koji prisustvuju da poštuju sve propisane mere zaštite.

Manastir Visoki Dečani je u prethodnom periodu u više navrata bio zatvaran sa pogoršanjem epidemiološke situacije, te potom ponovo otvaran za posetioce sa poboljšanjem iste.Ostale vesti

Goraždevac kum slave grada Bijeljina
Delegacija iz Goraždevca boravila je u Bijeljini koja je obeležila gradsku slavu Svetog Pantelejmona. Kum slave bio je Miloš Dimitrijević, predsednik Privremenog organa opštine Peć.
  • 10.08.2022
U Lepini obeležen praznik Svetog Pantelejmona
U seoskoj crkvi u Lepini obeležen je praznik posvećen Svetom Pantejlemonu. Meštani su se okupili na svetoj liturgiji, a potom je prerezan i slavski kolač.
  • 09.08.2022
Proslavljena Sveta Petka u Straži
Pred više desetina vernika u novobrdskom selu Straža obeleležena je seoska slava Sveta Petka, ujedno i hramovna slava lokalne crkve koja je sagrađena još u 14. veku, u vreme uspona srednjevekovnog grada Novog Brda, čuvenog po rudnicima srebra i zlata.
  • 08.08.2022
Obeležena Sveta Petka u Lapljem Selu
Liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača, u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu proslavljen je praznik posvećen ovoj svetiteljki. Sveta Petka se proslavlja kao krsna i seoska slava.
  • 08.08.2022
Danas je Trnova Petka

Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svetu velikomučenicu Paraskevu Rimljanku, poznatiju kao Trnova Petka. Svetica je veoma poštovana u našem narodu. U Lapljem Selu danas se proslavlja seoska slava.

  • 08.08.2022
Danas je Blaga Marija, zaštitnica žena

Srpska pravoslavna crkva slavi danas spomen na Mariju Magdalenu, u narodu poznatu kao Blaga ili Blažena Marija. Svetica je veoma poštovana, posebno među ženama.

  • 04.08.2022