Vesti
Religija

U Visokim Dečanima gosti iz celog sveta

Proslava Vaskrsenja Hristovog u manastiru Visoki Deačni trajala je od ponoći do četiri sata jutros. 
U Visokim Dečanima gosti iz celog sveta
Liturgija u Dečanima (Foto Kossev)

Preko 200 vernika, posetilaca i vernih prijatelja manastira prisustvovalo je bogosluženju.

Pored pravoslavnih Srba, Italijana, na službi su bile i dve pravoslavne starice iz Japana, komandanti italijanskog i moldavskog kontingenta KFOR-a sa svojim vojnicima, više vojnika iz Ukrajine i SAD, predstavnici Ruske kancelarije, pun autobus Portugalaca. Najviše radosti donela su deca koja su bez spavanja bila na celoj službi.

Miris tamjana, pojanje monaha na više jezika, svetlost pod svećama, umetničko blago sa zidova staro vekovima... Utisci posetilaca jednog od najvažnijih i najlepših srpskih manastira koji je pod zaštitom UNESCO-a su nepodeljeni - "Kao da smo na Nebu", "Ovo je jedinstven i neponovljiv doživljaj"...Ostale vesti

U Sigi i Brestoviku proslavljen Spasovdan
Povratnici u selima Brestovik i Siga kod Peći, ove godine skromno ali u skladu sa tradicijom obeležili su Spasovdan, seosku slavu, javlja Radio Goraždevac.
  • 28.05.2020
Kamenica: Neistinite informacije o pravoslavnim svetinjama
Posle emisije TV Кlan Кosova, u kojoj su manastir Ubožac u selu Močare i crkva Vavedenje Presvete Bogorodice u selu Vaganeš u blizini Кamenice, predstavljeni kao albanski verski objekti, potpredsednik Opštine Кamenica Bojan Stamenković, uputio je pismo Nezavisnoj komisiji za medije u Prištini, u kome traži da ova organizacija reaguje na, kako je rekao “neistinite informacije”, koje ne doprinose međunacionalnoj i međuverskoj saradnji.
  • 28.05.2020
Livađe: Obeležana hramovna slava
Liturgijom u crkvi Svetog Grigorija u Livađu obeležen je Spasovdan, slava crkve. Crkveni sabor okupio je i ove godine veliki broj meštana Livađa, ali i okolnih sela.
  • 28.05.2020
Danas je Spasovdan
Spasovdan, Vaznesenje Gospodnje ili “Dan spasa” je jedan je od deset praznika posvećenih Hristu.
  • 28.05.2020
Slava bogoslovije i kraj školske godine obeleženi u Prizrenu
Slava bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu proslavljena je ove godine skromno, bez prisustva đaka, koji spomen svojih zaštitnika proslavljaju u domaćim crkvama. Ujedno je obeležen i kraj petogodišnjeg školovanja za maturante Prizrenske bogoslovije.
  • 24.05.2020
Danas je Ramazanski Bajram
Muslimani širom sveta danas slave Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Ove godine zbog epidemije koronavirusa i zabrane okupljanja džamije na Kosovu su prazne. Takođe, Nacionalni institut za javno zdravlje je apelovao na građane da se uzdrže od tradicionalnih poseta.
  • 24.05.2020