Vesti
Religija

U Visokim Dečanima gosti iz celog sveta

Proslava Vaskrsenja Hristovog u manastiru Visoki Deačni trajala je od ponoći do četiri sata jutros. 
U Visokim Dečanima gosti iz celog sveta
Liturgija u Dečanima (Foto Kossev)

Preko 200 vernika, posetilaca i vernih prijatelja manastira prisustvovalo je bogosluženju.

Pored pravoslavnih Srba, Italijana, na službi su bile i dve pravoslavne starice iz Japana, komandanti italijanskog i moldavskog kontingenta KFOR-a sa svojim vojnicima, više vojnika iz Ukrajine i SAD, predstavnici Ruske kancelarije, pun autobus Portugalaca. Najviše radosti donela su deca koja su bez spavanja bila na celoj službi.

Miris tamjana, pojanje monaha na više jezika, svetlost pod svećama, umetničko blago sa zidova staro vekovima... Utisci posetilaca jednog od najvažnijih i najlepših srpskih manastira koji je pod zaštitom UNESCO-a su nepodeljeni - "Kao da smo na Nebu", "Ovo je jedinstven i neponovljiv doživljaj"...Ostale vesti

Obeležena hramovna slava u Belom Polju kod Peći
U Belom Polju kod Peći obeležena je hramovna slava Vavedenje Presvete Bogorodice. Liturgiju su, uz prisustvo pred oko 50 vernika iz Metohije i gostiju iz Crne Gore, služili paroh budvanski Petar Cerović, paroh Dragan Radovanović iz Pećke Mitropolije i paroh kolašinski Nenad Tomović iz Crne Gore.
  • 04.12.2022
Danas je Vavedenje
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci. Slavi se kao uspomena na dan kada je Bogorodica prvi put uvedena u hram Božji i postala prva zavetovana devica u istoriji hrišćanstva.
  • 04.12.2022
Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022