Vesti
Religija

U Visokim Dečanima gosti iz celog sveta

Proslava Vaskrsenja Hristovog u manastiru Visoki Deačni trajala je od ponoći do četiri sata jutros. 
U Visokim Dečanima gosti iz celog sveta
Liturgija u Dečanima (Foto Kossev)

Preko 200 vernika, posetilaca i vernih prijatelja manastira prisustvovalo je bogosluženju.

Pored pravoslavnih Srba, Italijana, na službi su bile i dve pravoslavne starice iz Japana, komandanti italijanskog i moldavskog kontingenta KFOR-a sa svojim vojnicima, više vojnika iz Ukrajine i SAD, predstavnici Ruske kancelarije, pun autobus Portugalaca. Najviše radosti donela su deca koja su bez spavanja bila na celoj službi.

Miris tamjana, pojanje monaha na više jezika, svetlost pod svećama, umetničko blago sa zidova staro vekovima... Utisci posetilaca jednog od najvažnijih i najlepših srpskih manastira koji je pod zaštitom UNESCO-a su nepodeljeni - "Kao da smo na Nebu", "Ovo je jedinstven i neponovljiv doživljaj"...Ostale vesti

Umirovljeni episkop Atanasije sahranjen u manastiru Tvrdoš
Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije sahranjen je u paraklisu Vaskrsenja Gospodnjeg na groblju manastira Tvrdoš.
  • 06.03.2021
Na zadušnice groblje u Prištini obišlo oko desetak Srba
Na gradskom groblju u Prištini desetak raseljenih Srba iz tog grada obišlo je grobove svojih preminulih za zadušnice. Organizovanog dolaska raseljenih nije bilo.
  • 06.03.2021
SPC i vernici obeležavaju Zimske zadušnice
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Velike ili Zimske zadušnice, koje najavljuju pripreme za početak Vaskršnjeg posta.
  • 06.03.2021
„Ličnost koja se ne može sagledati“
"Ličnost vladike Atanasija je toliko velika i jaka, da je ne možete sagledati“, naveo je, govoreći o upokojenom episkopu zahumsko-hercegovačkom, pesnik Žarko Milenković sa kojim se slaže i novinar Neđeljko Zejak. „Sveštenstvo, monaštvo, verni narod, posebno od vladike toliko voljena deca Кosova, Metohije i stare Raške uvek će pamtiti blaženopočivšeg Vladiku Atanasija kao našeg istinskog oca“, navodi se u saopštenju vladike Teodosija.
  • 05.03.2021
Sahrana vladike Atanasija u subotu
Penzionisani episkop zahumsko-hercegovački Atanasije, koji je preminuo od posledica zaraze koronavirusom, biće sahranjen u subotu, 6. marta na groblju manastira Tvrdoš u Trebinju, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.
  • 05.03.2021
Upokojio se episkop Atanasije
Umirovljeni episkop Atanasije (Jevtić) upokojio se večeras u trebinjskoj bolnici usled bolesti izazvane virusom SARS-CoV-2.
  • 04.03.2021