Vesti
Religija

U Velikoj Hoči proslavljen Miholjdan

U organizaciji Crkvene opštine Velika Hoča i SO Orahovac i ove godine je u Hoči obeležen praznik svetog Kirijaka Otšelnika u narodu poznatiji kao Miholjdan.
U Velikoj Hoči proslavljen Miholjdan
Vernici u porti crkve u Velikoj Hoči (Foto Radio Goraždevac)

Svečanom liturgijom, kulturno umetničkim programom i degustacijom vina uz prisustvo velikog broja gostiju u Velikoj Hoči je proslavljen Miholjdan. Ovaj praznik se od 1992. godine obeležava kao seoska slava, a njime se simbolično završava sezona berbe grožđa u orahovačkom vinogorju.

Liturgiju je u crkvi Svetog arhiđakona Stefana u centru sela služio episkop Novobrdski Ilarion uz sasluženje sveštenstva i prisustvo vernika koji su u Hoču pristigli sa raznih strana.

U besedi je vladika Ilarion govorio o značaju današnjeg praznika za ovaj kraj, kao i o samom svetitelju koji se danas proslavlja. Vladika je rekao da posebno u Velikoj Hoči treba da se sećamo koliko je bitan prinos Bogu."Ceo naš život treba da bude prinos Bogu. Neka bude prinos Bogu i to što trpimo nepravdu neku, što je komšija dobio više nego što sam dobio ja, što se ovaj zaposlio pre mene. To je sve prionos koji mi dajemo Bogu, zato što smo mi izloženi neprekidno napadu besmisla, neprekidnom napadu greha koji je oko nas i u nama. Mi treba da preradimo to u sebi, tom veštinom kako se pravi dobro vino, tako u sebi da od svega onoga lošega što se hvata u nama, da to iščistimo. Da se okrenemo ka smislu, da u svemu vidimo lepotu i da u svemu vidimo lepotu Hristovu", poručio je on u besedi.

Posle lutirgije organizovan je kulturno umetnički program u hočanskom Domu kulture, koji je kratkom besedom otvorio vladika Ilarion. Gostima je dobrodošlicu poželeo predsednik Privremenog organa opštine Orahovac Aleksandar Micić, a zatim je miholjdanski govor održala i prof. dr Aleksandra Novakov iz Matice srpske.Ostale vesti

Obeležena hramovna slava u Belom Polju kod Peći
U Belom Polju kod Peći obeležena je hramovna slava Vavedenje Presvete Bogorodice. Liturgiju su, uz prisustvo pred oko 50 vernika iz Metohije i gostiju iz Crne Gore, služili paroh budvanski Petar Cerović, paroh Dragan Radovanović iz Pećke Mitropolije i paroh kolašinski Nenad Tomović iz Crne Gore.
  • 04.12.2022
Danas je Vavedenje
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci. Slavi se kao uspomena na dan kada je Bogorodica prvi put uvedena u hram Božji i postala prva zavetovana devica u istoriji hrišćanstva.
  • 04.12.2022
Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022