Vesti
Religija

U toku freskopisanje hrama Svetih Flora i Lavra u Lipljanu

U crkvi Svetih Flora i Lavra u Lipljanu u toku su radovi na freskopisanju ovog hrama.

U toku freskopisanje hrama Svetih Flora i Lavra u Lipljanu
Oslikana kupola hrama Svetih Flora i Lavra u Lipljanu (Foto Kim)

„Ušli smo u sedmi mesec radova, završili smo sa najvišim delovima živopisa, to se odnosi na kupolu i potkupolne delove. Sada se baziramo na najveće praznike koji se tiču Bogorodičinih i Hristovih, tako da se nadamo da ćemo do kraja ove ili početkom naredne godine da privedemo živopis kraju“, kazao je za Kim radio Đorđe Milanković, jedan od ikonopisaca.

Cilj je, napomenuo je, da se za živopisom završi do 31. avgusta 2024. godine, kada će biti i jubilej crkve Svetih Flora i Lavra - 90 godina od izgradnje.

„Jedan deo sredstava za ikonpisanje crkve bazira se na dobrovoljnim prilozima građana, naroda Lipljana i okoline, a drugi deo očekujemo i potraživaćemo od Kancelarije za Kosovo i Metohiju uz pomoć episkopa Teodosija“, dodao je on.

Novac za freskopisanje moguće je uplatiti lično u kancelariji Crkvene opštine Lipljan koja se nalazi u porti ovog hrama ili na dinarski žiro račun 205-0000000066793-14 u Komercijalnoj banci.Ostale vesti

Vladika Ilarion o snazi krsta: Od prokletstva do blagoslova
Vikarni episkop patrijarha srpskog Ilarion služio je liturgiju u Pećkoj patrijaršiji povodom današnjem praznika Krstovdana. U svom obraćanju, on je istakao duboke duhovne poruke o snazi krsta i njegovom simbolizmu koji podseća na paradokse i duboke istine hrišćanske vere.
  • 27.09.2023
Jesenji Krstovdan - dobro je srediti kuću pred zimu

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, proslavljaju jesenji Krstovdan, uspomenu na dan kada je carica Jelena, majka cara Konstantina, pronašla Časni krst na kome je raspet Isus Hristos na Golgoti. Vernici se tokom današnjeg dana pridržavaju posta, a bere se i posvećuje bosiljak.

  • 27.09.2023
Goraždevac: Obeležena hramovna slava Mala Gospojina

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije obeležen je u hramu u Goraždevcu. Litrugiju su pred oko stotinak vernika služili paroh Goraždevački otac Nenad Našpalić i paroh Dalibor Kojić iz Osojana, uz sasluženje monaha iz Visokih Dečana.

  • 21.09.2023
Gračanica: Liturgija i litija povodom Male Gospojine

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije (Mala Gospojina) koji Opština Gračanica proslavlja kao svoju slavu, okupio je na svetoj liturigiji u manastiru Gračanica stotinak vernika. Prisutni su nakon liturgije u litiji došli do zgrade lokalne samouprave gde su prisustvovali rezanju slavskog kolača.

  • 21.09.2023
Mala Gospojina, slava Opštine Gračanica
Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Malu Gospojinu ili Rođenje Presvete Bogorodice. Lokalna samouprava u Gračanici ovaj dan praznuje kao opštinsku slavu.
  • 21.09.2023
Devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu: I sreća i tuga
Posle više od dve decenije u dvorištu hrama Svetog cara Uroša u Uroševcu igralo se srpsko kolo. Na praznik Usekovanje glave Svetog Jovana, inače gradske slave, obeleženo je i 90 godina od osvećenja ove crkve. 
  • 11.09.2023