Vesti
Religija

U Svetim Arhangelima proslavljena Lazareva subota

U manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena danas se proslavlja jedna od manastirskih slava, Lazareva subota.
U Svetim Arhangelima proslavljena Lazareva subota
Liturgija povodom Lazareve subote u Svetim Arhangelima (Foto Radio Goraždevac)

U manastiru se nalazi paraklis posvećen svetom Lazaru četvorodnevnom, i zbog toga se današnji praznik svake godine svečano proslavlja. Paraklis je nastao nakon povratka monaha u manastir, prvi put posle paljenja konaka 17. marta 2004. godine, i simbolično je posvećen vaskrsenju Lazarevom.

Svetu liturgiju je služio vladika raško-prizrenski Teodosije, uz sasluživanje više sveštenika i sveštenomonaha, a prisustvovao je veliki broj vernika iz različitih krajeva Srbije i Crne Gore. Za pevnicom su bili prizrenski bogoslovi.

Vladika Teodosije čestitao je današnji praznik i slavu našeg igumana Mihajla.

Vladika je u besedi na kraju liturgije rekao da današnje Vaskrsenje Lazarevo nama daje nadu za život večni.

“I mi smo deca Božija po obećanju, po crkvi Božijoj, deca Avramova. Današnje Vaskrsenje Lazarevo nama daje nadu i uverenje da ćemo i mi vaskrsnuti za život večni. Oni koji su slavili Boga, služili Bogu u ovom životu oni Vaskrsavaju na radost i biće u društvo svih Svetih na nebu, a oni koji nisu hteli da čuju reč Božiju ovde na zemlji, neće biti sposobni da budu pričesnici večne radosti ni na nebu”, rekao je Vladika Teodosije u besedi.

Nakon liturgije pripremljen je ručak za sve prisutne goste, dok su najlepše izvorne pesme izvodili prizrenski bogoslovi zajedno sa Pavlinom Radovanović iz Orahovca.

U manastiru Svetih Arhangela danas je održana i izložba „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“. Izložbu su organizovali Arhiv Kosova i Metohije, društvo prijatelja manastira Sv. Arhangeli kod Prizrena i Dom kulture Gračanica.Ostale vesti

U toku freskopisanje hrama Svetih Flora i Lavra u Lipljanu

U crkvi Svetih Flora i Lavra u Lipljanu u toku su radovi na freskopisanju ovog hrama.

  • 01.06.2023
Patrijarh će svakog dana služiti molitve za mir
Patrijarh srpski Porfirije služiće svakog dana do nedelje (4. juna), kada Crkva slavi Silazak Svetog Duha na apostole, moleban za blagosloveni mir među ljudima.
  • 30.05.2023
Visoki Dečani: Svečano proslavljena hramovna slava

U manastiru Visoki Dečani svečano je proslavljen praznik Vaznesenja Gospodnjeg u prisustvu velikog broja vernika.

  • 26.05.2023
Spasovdanska litija u Orahovcu

Predvođeni sveštenikom Milanom Stanojevićem, oko stotinak vernika iz Orahovca je posle svete Liturgije pošlo u Spasovdansku litiju kroz glavnu ulicu gornjeg dela Orahovca.

  • 25.05.2023
Spasovdan u Livađu: Da nas ima što više
Spasovdan, praznik posvećen Hristovom vaznesenju, obeležen je litugijom, litijom i rezanjem slavskog kolača pred stotinak vernika u crkvi Svetog Grigorija u Livađu.
  • 25.05.2023
Danas je Spasovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave praznik Hristovog vaznesenja - Spasovdan. U crkvi Svetog Grigorija u Livađu biće obeležen današnji praznik, to je i slava Beograda, koji će je obeležiti liturgijom i litijom. U Prizrenu su juče počeli Spasovdanski dani.
  • 25.05.2023