Vesti
Religija

U Sigi i Brestoviku proslavljen Spasovdan

Povratnici u selima Brestovik i Siga kod Peći, ove godine skromno ali u skladu sa tradicijom obeležili su Spasovdan, seosku slavu, javlja Radio Goraždevac.
U Sigi i Brestoviku proslavljen Spasovdan
Obeležavanje Spasovdana u Brestoviku (Foto Radio Goraždevac)

Podno gorostasnih prokletijskih vrhova Šestar i Asanovog vrha, na desetak kilometara od Peći, smeštena su povratnička sela Brestovik i Siga.

Petnaestak povratnika okupilo se oko crkvišta, pored seoskog groblja na kome je sveštenik Dragan Radovanović svetio vodicu a zatim je prema običaju, ove godine malobrojna litija krenula do temelja crkve Svetog Dimitrija u susednom selu Siga.

Od dana povratka pre petnaest godina do danas povratnici ova dva sela udružuju se u zajedničkoj litiji koja kreće sa starog crkvišta u jednom i završava se na temeljima crkve Svetog Dimitrija koja je stradala 1999. godine.

Selo Brestovik je do 1999. godine bilo bogato i razvijeno. Brojalo je oko sedam stotina stanovnika u više od stotinu domaćinstava. Nakon sukoba na Kosovu zajedno sa većinom srpskih sela u Metohiji, uništen je do temelja. Sličnu sudbinu doživelo je i selo Siga na svega dva kilometara dalje.

Povratak u ova dva sela počeo je da se organizuje u jesen 2004. godine kada je sredstvima italijanske vlade u oba sela napravljeno oko stotinka kuća. Danas u Brestoviku živi oko sedamdeset povratnika, među kojima su mladi i deca. U susedmnom selu Siga živi dvadesetak mahom starijih povratnika.Ostale vesti

Srpski ministri u kosovskoj Vladi, Dalibor Jevtić i Goran Rakić, boravili su danas u manastiru Visoki Dečani gde su sa igumanom, ocem Savom Janjićem, razgovarali o izgradnji puta Dečani - Plav koji prolazi kroz zaštićenu zonu manastira koji se nalazi pod Uneskovom zaštitom.
  • 07.07.2020
Parastos na Gazimestanu:
Ispred spomenika na Gazimestanu služen je parastos Kosovskim junacima stradalim u bici 1389. godine. Okupljanje su obeležile poruke o istrajnosti, ali i skandiranja, bakljade i povici podrške Srbima na Kosovu i Crnoj Gori.
  • 28.06.2020
Patrijarh Irinej: Kosovo je neotuđivi deo Srbije
Srpska pravoslavna crkva (SPC) apsolutno ostaje na stanovištu je Kosovo neotuđivi deo naše zemlje bez kojeg Srbija nije Srbija, poručio je za nova.rs patrijarh Irinej.
  • 28.06.2020
Gračanica: Praznična liturgija u manastiru
U porti manastira Gračanica završena je sveta arhujerejska liturgija povodom Vidovdana, kojoj je prisustvovalo više stotina vernika. Liturgiju je služio umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije uz sasluženje igumana manastira Svetih Arhangela kod Prizrena oca Mihajla, igumana manastira Draganac oca Ilariona, te sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske.
  • 28.06.2020
Za Vidovdan pod maskama i na distanci
Eparhija raško-prizrenska obaveštava da za ovogodišnji Vidovdan vernici u porti manastira Gračanice i na Gazimestanu treba da se pridržavaju propisanih mera zašitite koje podrazumevaju nošenje zaštitnih maski i rukavica, kao i održavanje fizičke distance od najmanje 1,5 metra.
  • 25.06.2020
SAD u izveštaju o verskim slobodama o Kosovu, Srbiji i Crnoj Gori
Stanje verskih sloboda u svetu daleko je od savršenog i veoma je zabrinjavajuće. U mnogim delovima sveta pojedinci su mnogo više upoznati sa represijom nego slobodom veroispovesti, upozorio je američki ambasador za međunarodne verske slobode Sem Braunbek, tokom predstavljanja izveštaja Stejt departmenta za 2019. godinu, prenosi Glas Amerike.
  • 11.06.2020