Vesti
Religija

U Sigi i Brestoviku proslavljen Spasovdan

Povratnici u selima Brestovik i Siga kod Peći, ove godine skromno ali u skladu sa tradicijom obeležili su Spasovdan, seosku slavu, javlja Radio Goraždevac.
U Sigi i Brestoviku proslavljen Spasovdan
Obeležavanje Spasovdana u Brestoviku (Foto Radio Goraždevac)

Podno gorostasnih prokletijskih vrhova Šestar i Asanovog vrha, na desetak kilometara od Peći, smeštena su povratnička sela Brestovik i Siga.

Petnaestak povratnika okupilo se oko crkvišta, pored seoskog groblja na kome je sveštenik Dragan Radovanović svetio vodicu a zatim je prema običaju, ove godine malobrojna litija krenula do temelja crkve Svetog Dimitrija u susednom selu Siga.

Od dana povratka pre petnaest godina do danas povratnici ova dva sela udružuju se u zajedničkoj litiji koja kreće sa starog crkvišta u jednom i završava se na temeljima crkve Svetog Dimitrija koja je stradala 1999. godine.

Selo Brestovik je do 1999. godine bilo bogato i razvijeno. Brojalo je oko sedam stotina stanovnika u više od stotinu domaćinstava. Nakon sukoba na Kosovu zajedno sa većinom srpskih sela u Metohiji, uništen je do temelja. Sličnu sudbinu doživelo je i selo Siga na svega dva kilometara dalje.

Povratak u ova dva sela počeo je da se organizuje u jesen 2004. godine kada je sredstvima italijanske vlade u oba sela napravljeno oko stotinka kuća. Danas u Brestoviku živi oko sedamdeset povratnika, među kojima su mladi i deca. U susedmnom selu Siga živi dvadesetak mahom starijih povratnika.Ostale vesti

Danas je jesenji Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Krstovdan, koji u crkvenom učenju označava nalaženje krsta na kojem je razapet Isus Hristos.
  • 27.09.2020
Gračanica: Obeležena Mala Gospojina
U manastiru Gračanica je povodom praznika Mala Gospojina služena sveta liturgija. Zbog epidemije koronavirusa službi je prisustvovalo nešto manje vernika nego prethodnih godina. Opština Gračanica ovaj praznik proslavlja kao svoju slavu.
  • 21.09.2020
Mala Gospojina, dan za svadbe i veridbe
Uspomena na dan kada je rođena presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu, slavi se danas. Za ovaj veliki i važan praznik vezuju se brojna verovanja i običaji.
  • 21.09.2020
Iguman Sava: Svetinje branimo molitvom i istinom
Iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava Janjić poručio je "da se verni narod i monaštvo na Kosovu za srpske svetinje bori istinom i molitvama".
  • 14.09.2020
Povodom teksta "Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba", profesora istorije Bedrija Muhadrija, u prištinskom Koha Ditore, Ministarstvo kulture i infomisanja  Srbije još jednom najoštrije osuđuje mnogo puta ponovljene sramne pokušaje falsifikovanja istorije i otimanja srpske baštine na Kosovu i Metohiji od strane albanskih istoričara i medija.
  • 13.09.2020
Eparhija o tekstu Kohe: Propaganda i širenje mržnje prema Srbima
Eparhija raško-prizrenska reagovala je povodom jučerašnjeg teksta lista Koha ditore, navodeći ovakvo pisanje "otvoreno i neskriveno širi etničku i versku mržnju prema srpskom narodu na Кosovu i Metohiji i prema njegovoj duhovnoj i kulturnoj baštini".
  • 13.09.2020