Vesti
Religija

U Prištini obeležene Zadušnice

Na dan kada se sećamo umrlih i odajemo im poštu, na prištinskom groblju nekolicina Srba. Takozvani novi deo groblja uređen i pristupačan, dok je stari deo groblja potpuno zapušten, nepristupačan i gotovo je nemoguće probiti se do grobova prištinica koji tu počivaju
U Prištini obeležene Zadušnice
Pravoslavno groblje u Prištini (Foto jadovno.com)

Otac Saša Mitrović, obišao je i okadio grobove koje još uvek obilaze raseljeni Srbi iz Prištine.

"Danas su duhovske zadušnice, dan kada se sećamo naših umrlih. Na prištinskom groblju je malo vernika, iz godine u godinu je sve manje onih koji dolaze i poručio bih vernicima da ne odnose posmrtne ostatke u centralnu Srbiju, jer ne čine greh samo prema sebi već i prema onima čija je želja bila da ovde počivaju", rekao je otac Saša Mitrović.

Oni koji su danas obišli grobove svojih najmilijih ogorčeni zatečenim stanjem nisu imali puno komentara. Kako kažu, zapušteno groblje je slika na koju su navikli.

"Strašno je kada ne možete ni da doprete do grobova svojih najmilijih. Sve je obraslo rastinjem i tužno izgleda prizor koji nas je dočekao", rekla je Kristina Pavlović, koja je sa svojim bližnjima došla na zadušnice posle 20 godina.

Porušeni spomenici i nadgrobne ploče i samo delimično očišćeno groblje, slika je koja prikazuje stanje prištinskog groblja i ovih Duhovskih zadušnica.

Na groblju u južnom delu Mitrovice i dalje ista slika

Tužni prizori porušenih spomenika i oskrnavljenih grobova, tuga na licima mnogobrojnih Srba iz severnog dela Kosovske Mitrovice i Zvečana koji su došli da obidju grobove svojih najmilijih i danas je slika pravoslavnog groblja u južnom delu Kosovske Mitrovice.

Nemoćan da bilo šta promeni i odagna svoje razočarenje je i Zoran Smikić koji kaže da su se njegovi preci na ovom groblju sahranjivali još od davne 1914. godine.

"Dolazim redovno na sve Zadušnice i uvek se potresem jer svaki put iznova vidimo nešto što je novo, nešto što liči na čišćenje a čiste i ono što je ovde vekovima", razočaran je Smikić.

Prema mišljenju Nikše Zaporožca nešto bi pod hitno moralo da se uradi.

"Kako je našoj duši kada dodjemo i ne možemo da nadjemo spomenike svoje rodbine. To je sramota i bruka i poniženje za sav srpski narod", reči su Zaporožca.

I Bratislav Antić je istog mišljenja. Smatra da je učinjeno ili ne učinjeno čin nasilja, vandalizma i mržnje.

"Nećemo da dozvolimo da nas bilo šta obeshrabri, čak ni ovakav prizor", odlučan je jerej Aleksandar Zafirović koji je danas sa srpskim življem obilazio pravoslavne grobove.

Srbi su do groblja u južnom delu Kosovske Mitrovice na kome je oko 90 odsto nadgrobnih spomenika uništeno stigli organizovano autobusima bez pratnje KPS-a.Ostale vesti

O. Janjić: Crkva u Samodreži pretvorena u smetilište
Iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić je na svom Fejsbuk nalogu napisao da je "crkva Sv. Jovana Preteče u Samodreži, pretvorena u deponiju smeća i javni toalet za obližnju albansku školu".
  • 14.04.2021
Počeo ramazanski post

Danas je počeo ramazanski post i narednih 30 dana muslimanski vernici će se uzdržavati od jela i pića od izlaska do zalaska sunca.

  • 13.04.2021
SPC i vernici slave Sabor Svetog arhangela Gavrila
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas praznuju Sabor Svetog Arhangela Gavrila, i njegovo javljanje kroz svu istoriju ljudskog spasenja. Smatra se zaštitnikom ljudi i životinja.
  • 08.04.2021
Uskrs po Gregorijanskom kalendaru
Katolici, protestanti, anglikanci, neke pravoslavne crkve i brojne manje crkve, proslavljaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću.
  • 04.04.2021
Danas su Mladenci
Srpska pravoslavna crkva obeležava praznik Mladenci u pomen na stradanje Svetih četrdeset mučenika sevastijskih.
  • 22.03.2021
Počinje Veliki ili Vaskršnji post
Veliki ili Vaskršnji post počinje danas i završava se na Vaskrs koji ove godine pada 2. maja.
  • 15.03.2021