Vesti
Religija

U Peći proslavljena hramovna slava

U hramu Usekovanja glave Svetog Jovana Preteče u Peći svečano je proslavljena hramovna slava.
U Peći proslavljena hramovna slava
Obeležavanje praznika u Peći (Foto Radio Goraždevac)

Liturgiji koju je služio otac Petar iz Visokih Dečana uz sasluženje paroha pećkog oca Dragana i paroha Nenada iz Goraždevca, prisustvovali su učenici i nastavnici iz Goraždevca, monahinje iz Pećke Patrijaršije, povratnici iz Peći, Istoka i Kline kao i raseljeni Srbi iz Peći.

Ovogodišnji domaćin slave bio je Miloš Dimitrijević. On se zahvalio svima koji su došli da zajedno proslave slavu.

“Drago mi je što je ova slava danas proslavljena ovde sa vernicima. Onako kako treba u većem broju. Došli su ljudi iz različitih krajeva koji su raseljeni, veliki broj mojih prijatelja, zahvalan sam im na tome što su došli da proslavimo slavu koja je svima nama značajna”, kazao je Dimitrijević za Radio Goraždevac.

“Ovo mi je već peti ili šesti put da prisustvujem ovoj manifestaciji i svaki put je ushićenje još veće. Može čovek da prođe ceo svet, ali kad dođe u svoj zavičaj zna da samo tu pripada”, rekao je Savo Radonjić, član crkvene opštine Peć.

Na obeležavanju hramovne slave bio je prisutan i gradonačelnik Peći Gazmend Muhadžeri.Ostale vesti

Goraždevac: Obeležena hramovna slava Mala Gospojina

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije obeležen je u hramu u Goraždevcu. Litrugiju su pred oko stotinak vernika služili paroh Goraždevački otac Nenad Našpalić i paroh Dalibor Kojić iz Osojana, uz sasluženje monaha iz Visokih Dečana.

  • 21.09.2023
Gračanica: Liturgija i litija povodom Male Gospojine

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije (Mala Gospojina) koji Opština Gračanica proslavlja kao svoju slavu, okupio je na svetoj liturigiji u manastiru Gračanica stotinak vernika. Prisutni su nakon liturgije u litiji došli do zgrade lokalne samouprave gde su prisustvovali rezanju slavskog kolača.

  • 21.09.2023
Mala Gospojina, slava Opštine Gračanica
Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Malu Gospojinu ili Rođenje Presvete Bogorodice. Lokalna samouprava u Gračanici ovaj dan praznuje kao opštinsku slavu.
  • 21.09.2023
Devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu: I sreća i tuga
Posle više od dve decenije u dvorištu hrama Svetog cara Uroša u Uroševcu igralo se srpsko kolo. Na praznik Usekovanje glave Svetog Jovana, inače gradske slave, obeleženo je i 90 godina od osvećenja ove crkve. 
  • 11.09.2023
Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja

Pravoslavni hrišćani i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju uspomenu na smrt proroka, preteče i krstitelja Svetog Jovana.

  • 11.09.2023
Praznično u Đakovici, Orahovcu i Sokolici
Povodom praznika Uspenja Presvete Bogorodice u pravoslavnih hramovima širom Kosova služene su liturgije. Svečano je bilo u Đakovici, Orahovcu i Sokolici. 
  • 28.08.2023