Vesti
Religija

U nedelju hirotonija vikarnog episkopa novobrdskog Ilariona

Vikarni episkop novobrdski Ilarion biće hirotonisan u nedelju 20. novembra u hramu Svetog Save na Vračaru na svetoj arhijerejskoj liturgiji koju će služiti srpski patrijarh Porfirije, objavila je SPC.
U nedelju hirotonija vikarnog episkopa novobrdskog Ilariona
Vladika Ilarion (Foto Amici di Decani)

Iguman manastira Draganac imenovan je za vikarnog episkopa novobrdskog na redovnom zasedanju Sabora SPC održanom u Beogradu od 15. do 20. maja ove godine.

Vladika Ilarion je rođen kao Rastko Lupulović 16. oktobra 1974. godine u Beogradu, od oca Ilije i majke Danice. Osnovnu i srednju školu je pohađao u Beogradu. Godine 1991. upisuje Fakultet dramskih umetnosti – smer gluma. Pokazao je veliki umetnički talenat i u znamenitom pozorištu Atelje 212 bio je viđen kao jedan od perspektivnijih glumaca mlađe generacije. Od 1992. godine redovno dolazi u manastir Visoki Dečani gde 1996. postaje iskušenik.

Zamonašen je 1998. godine dobivši monaško ime Ilarion. U čin jerođakona je rukopoložen 1999. godine, a 2001. godine biva rukopoložen u čin jeromonaha. Budući posebno nadaren za umetnost, pored ostalih poslušanja najčešće bi ikonopisao u manastirskoj radionici. U periodu od 2008. do 2010. godine, u dva navrata po nekoliko meseci, boravi u manastiru Pećkoj Patrijaršiji pomažući u redovnim bogosluženjima i pripremajući manastir pred ustoličenje Patrijarha srpskog Irineja u oktobru 2010. godine. Nedugo posle toga, po blagoslovu Episkopa raško-prizrenskog Teodosija, biva određen za vršioca dužnosti nastojatelja manastira Gorioča a na Sretenje Gospodnje 2011. godine biva poslat u manastir Draganac u Кosovskom Pomoravlju, gde preuzima upravu manastira najpre kao vršilac dužnosti nastojatelja, a potom i kao nastojatelj manastira.

U Кosovskom Pomoravlju nastavio je da radi ne samo na izgradnji i adaptaciji manastira Draganca, već i sa duhovnim bogaćenjem vernog naroda. Redovno je predavao veronauku deci u lokalnoj srpskoj školi i često držao predavanja širom Eparhije i Srpske pravoslavne crkve na različite bogoslovske teme. Godine 2012. odlikovan je činom protosinđela, a na Đurđevdan 2015. godine je rukoproizveden u čin arhimandrita i imenovan za arhijerejskog zamenika Episkopa raško-prizrenskog.

Pored već ranije završenog Fakulteta dramskih umetnosti, 2010. godine upisao je Bogoslovski fakultet koji je završio u roku od četiri godine sa zavidnim uspehom. Govori engleski, francuski, italijanski i albanski jezik, saopšteno je iz SPC.

 Ostale vesti

Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022
SPC i vernici slave Aranđelovdan
Danas je Sabor Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. Praznik je ustanovljen još u četvrtom veku nove ere.
  • 21.11.2022
Arhimandrit Ilarion hirotonisan za episkopa novobrdskog
Iguman Draganca arhimandrit Ilarion (Lupulović) hirotonisan je danas za vikara Patrijarha srpskog sa titulom episkopa novobrdskog.
  • 20.11.2022