Vesti
Religija

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena proslavljena hramovna slava

U manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena proslavljena je hramovna slava. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je vladika raško-prizrenski Teodosije zajedno sa arhimandritom Partenijem iz Soluna i više sveštenoslužitelja iz raznih eparhija SPC.
U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena proslavljena hramovna slava
Proslava praznika u manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena (Foto Radio Goraždevac)

Liturgiji su prisustvovale i pomoćnice direktora kancelarije za KiM Milena Parlić i Jelena Stojković kao i veliki broj vernika kojima se vladika obratio besedom u kojoj je poručio da treba da se trudimo da ne činimo greške i ono što je protivno Bogu i njegovoj zapovesti.

“Neka je srećan i Bogom blagosloven današnji praznik, da nas sveti Arhangel Gavrilo čuva najviše od nas samih, da ne činimo greške, da ne činimo ono što je protivno Bogu i Njegovoj zapovesti, da ostanemo ono što smo uvek bili, verni Bogu, verni rodu našem i ovoj zemlji svetoj koju smo primili u nasleđe i koju treba da sačuvamo braćo i sestre, ne da se nje odreknemo. Oni koji dedovinu svoju i očevinu i sve nasleđeno prodaju oni se odriču ove zemlje, da li su svesni toga? I ne samo da su oni pogrešili nego su zatvorili vrata za sve svoje potomke u buduće. Ima nešto što ne smemo nikada da uradimo pa i ako smo gladni, i ako smo žedni ili smo u opasnosti Bog će nam pomoći ali ako grešimo onda nam ni Gospod neće pomoći jer Gospod neće da naruši našu slobodu. On nas pušta da slobodno izaberemo hoćemo li služiti dobru ili zlu, hoćemo li biti sa dobrim andjelima ili sa onima koji su pali i koji su zlo i mrak u ovome svetu”, rekao je vladika Teodosije u svojoj besedi.

Nakon svete liturgije prerezan je i slavski kolač koji su pripremili domaćin slave iguman manastira o. Mihailo zajedno sa bratijom, a zatim je u konaku pripremljena "trpeza ljubavi" za sve prisutne vernike.Ostale vesti

Goraždevac: Obeležena hramovna slava Mala Gospojina

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije obeležen je u hramu u Goraždevcu. Litrugiju su pred oko stotinak vernika služili paroh Goraždevački otac Nenad Našpalić i paroh Dalibor Kojić iz Osojana, uz sasluženje monaha iz Visokih Dečana.

  • 21.09.2023
Gračanica: Liturgija i litija povodom Male Gospojine

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije (Mala Gospojina) koji Opština Gračanica proslavlja kao svoju slavu, okupio je na svetoj liturigiji u manastiru Gračanica stotinak vernika. Prisutni su nakon liturgije u litiji došli do zgrade lokalne samouprave gde su prisustvovali rezanju slavskog kolača.

  • 21.09.2023
Mala Gospojina, slava Opštine Gračanica
Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Malu Gospojinu ili Rođenje Presvete Bogorodice. Lokalna samouprava u Gračanici ovaj dan praznuje kao opštinsku slavu.
  • 21.09.2023
Devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu: I sreća i tuga
Posle više od dve decenije u dvorištu hrama Svetog cara Uroša u Uroševcu igralo se srpsko kolo. Na praznik Usekovanje glave Svetog Jovana, inače gradske slave, obeleženo je i 90 godina od osvećenja ove crkve. 
  • 11.09.2023
U Peći proslavljena hramovna slava
U hramu Usekovanja glave Svetog Jovana Preteče u Peći svečano je proslavljena hramovna slava.
  • 11.09.2023
Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja

Pravoslavni hrišćani i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju uspomenu na smrt proroka, preteče i krstitelja Svetog Jovana.

  • 11.09.2023