Vesti
Religija

U manastiru Gračanica obeležena hramovna slava

Svetom liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača u manastiru Gračanica svečano je obeležena hramovna slava Velika Gospojina.
U manastiru Gračanica obeležena hramovna slava
Manastir Gračanica (Foto Kim)

U porti manastira Gračanica praznik Uspenja presvete Bogorodice okupio je više stotina vernika, svetu liturgiju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje sveštenstva Eparhije.

"Svi hrišćani slave Presvetu Bogorodicu kao majku svoju, ona je majka Božija, ali je duhovno majka svih nas. U nevolji, opasnosti, bolesti ona je brza pomoćnica i zaštitnica i više brine o svakom od nas nego rođena majka. Zato mi proslavljamo današnji praznik, naročio ovde u ovoj svetoj obitelji koja ove godine slavi 700 godina kako je nastala i isto tako slavi 700 godina od upokojenja kralja Milutina, najlepša zadužbina među mnogim njegovim zadužbinama upravo jeste ovaj hram posvećen Presvetoj Bogorodici", rekao je vladika u besedi.

Episkop Teodosije kazao je da se na današnji dan narod okuplja u hramovima širom sveta, na Kosovu i Metohiji, u Dečanima, Pećkoj Patrijaršiji, Bogorodici Ljeviškoj, Deviču, Sokolici..

"Danas je sabor, narod se sabira na molitvu da bi proslavio onu koja je proslavila Boga tako što ga je rodila i služila ljudima na spasenje. Neka bi Gospod molitvama presvetu Bogorodicu zaštitio i ovu svetu obitelj i mati igumaniju, sestre koje služe ovde i koje su verne ovoj svetoj obitelji, kao što su nekada mironosnici bili verni Hristu pod krstom. Kada je bilo najteže i kada je Gospod stradao na krstu one su verno stajale, tako naše monahinje na Kosovu i Metohiji i u Pećkoj Patrijaršiji, Gračanici i svuda verno služe i ostaju u našim svetinjama koje stradaju, koje su u opasnosti sa verom i nadom u Boga", naveo je vladika.

Za ovaj veliki praznik i hramovnu slavu manastira Gračanica okupio se veliki broj vernika, a bilo je i gostiju iz Severne Makedonije.

"Moj sin danas ima kolač i veoma sam zadovoljna. Gračanica je veliko mesto i srećni smo što slavimo ovaj dan i što imamo kolač. Veoma je bitno da se Srbi okupljaju oko manastira, vidite koliko ima dece", istakla je Malinka Aritonović.

"Danas je najveći hiršćanski praznik, Gračanica je jedinstvena za sve Srbe, da li su u Americi, Kanadi, na Kosovu ili u centralnoj Srbiji. Na praznik prvo dođemo na liturgiju u manastiru, a onda kod kuće dočekujemo goste", kazao je jedan meštanin Gračanice.

"Ovo je veoma važan praznik za nas i bilo mi je jako drago kada sam videla ovoliki narod danas. Mnogo sam se obradovala, mi smo ovde ostali malo. Kod kuće smo pripremili slavsku trpezu i čekamo goste", rekla je Ruzica Vasić iz Gračanice.

"Poštujemo ovaj praznik. Okupili smo se da se vidi da ovde ima Srba, narod se sada okrenuo ka crkvi i verujem da će nam Bog pomoći", kazala je jedna meštanka.

Slavski kolač je ove godine bio u rukama porodica Bobana Popovića i Zorana Aritonovića iz Gračanice, a za narednu godinu javili su se Miodrag Đorđević, Milovan Ristić i Oliver Popović takođe iz Gračanice.

Nakon Velike Gospojine, pravoslavni hrišćani 21. septembra proslavljaju Malu Gospojinu. Vreme između dva praznika naziva se međudnevica, a u narodu se veruje da je to najbolji period za branje plodova i lekovitih trava.Ostale vesti

Proslavljena Sveta Petka u Straži
Pred više desetina vernika u novobrdskom selu Straža obeleležena je seoska slava Sveta Petka, ujedno i hramovna slava lokalne crkve koja je sagrađena još u 14. veku, u vreme uspona srednjevekovnog grada Novog Brda, čuvenog po rudnicima srebra i zlata.
  • 08.08.2022
Danas je Trnova Petka

Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svetu velikomučenicu Paraskevu Rimljanku, poznatiju kao Trnova Petka. Svetica je veoma poštovana u našem narodu. U Lapljem Selu danas se proslavlja seoska slava.

  • 08.08.2022
Danas je Blaga Marija, zaštitnica žena

Srpska pravoslavna crkva slavi danas spomen na Mariju Magdalenu, u narodu poznatu kao Blaga ili Blažena Marija. Svetica je veoma poštovana, posebno među ženama.

  • 04.08.2022
Patrijarh Porfirije: Ugovor bio potreban državi Crnoj Gori i SPC
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije kazao je da je Temeljni ugovor, potpisan danas u Podgorici, "bio potreban državi" Crnoj Goru i toj verskoj zajednici.
  • 03.08.2022
Danas je Sveti Ilija
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik starozavetnog proroka i novozavetnog svetitelja Ilije, u narodu nazvanog i Gromovnik. Smatra se najsilovitijim među ognjenim svecima, pa se svetkuje s ogromnim strahopoštovanjem. Ukoliko danas grmi, propašće sav rod oraha i lešnika. Od davnina čuva se izreka: "Od Svetog Ilije, sunce sve milije".
  • 02.08.2022
Danas je Ognjena Marija, zaštitnica žena
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik Svete velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija. Poštuje se kao borac za hrišćansku veru i važi za zaštitnicu žena.
  • 30.07.2022