Vesti
Religija

U Lipljanu proslavljen praznik Vavedenje Presvete Bogorodice

Svetom arhijerejskom liturgijom i rezanjem slavskog kolača u Lipljanu je obeležena hramovna i opštinska slava Vavedenje Presvete Bogorodice. Obeležavanju slave prisustvovao je veliki broj vernika, lokalni i predstavnici Vlade Srbije.
U Lipljanu proslavljen praznik Vavedenje Presvete Bogorodice
Obeležavanje hramovne slave u Lipljanu (Foto Naša Gračanica)

Svetu arhijerejsku liturgiju u hramu posvećenom Vavedenju Presvete Bogorodice u Lipljanu služio je vladika raško-prizrenski Teodosije.

Liturgiji je prisustvovala predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić.

Čestitajući praznik svim Lipljancima, Šubarić je kazala da "na ovaj način čuvamo svoje svetinje i tradiciju".

„Srećna sam što sam danas u Lipljanu gde SPC i vernici obeležavaju praznik Vavedenja Presvete Bogorodice. Lipljancima čestitam ovaj veliki praznik uz želju da donese ljubav, mir, razumevanje i poštovanje među ljudima. Čuvajmo naše svetinje, čuvajmo i poštujmo našu tradiciju, jer samo tako možemo da ostanemo i opstanemo na ovom prostoru“, poručila je Šubarić.

Današnji praznik SPC i vernicima čestitao je i pomoćnik direktora Кancelarije za КiM Ivan Vujić.

„Naša vera, naša kultura i tradicija su izvor naše snage i njima možemo da zahvalimo što opstajemo tako dugo na ovom prostoru. Кancelarija za КiM je prisutna ovde, svakog dana smo sa našim ljudima i pokušavamo da rešavamo probleme koje imaju. Radujem se što sam danas ovde i što sam imao priliku da razgovaram sa njima“, kazao je Vujić.Ostale vesti

Danas je Jovanjdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Sabor Svetog Jovana Preteče i Krstitelja, praznik u čast onome koji je poslužio tajni božanskog krštenja. Jovanjdan je česta krsna slava.
  • 20.01.2022
Bogojavljenje u selu Banje kod Srbice
U selu Banje u opštini Srbica okupilo se oko stotinak vernika kako bi proslavili praznik Bogojavljenje.
  • 19.01.2022
Mileta Pitulić i ove godine prvi doplivao do Časnog krsta
Mileta Pitulić iz Zvečana i ove godine je prvi doplivao do Časnog krsta na gazivodskom jezeru.
  • 19.01.2022
Bogojavljenje u Gračanici: Osveštana vodica i liturgija pred velikim brojem vernika

U manastiru Gračanica je povodom Bogojavljenja pred velikim brojem vernika održana praznična liturgija i osveštana voda. Liturgiju je služio gračanički paroh Sveta Trajković.

  • 19.01.2022
Danas je Bogojavljenje
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Bogojavljenje, jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika. Slavi se u spomen na dan kada je Duh sveti sišao na Isusa.
  • 19.01.2022
Danas je zimski Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave zimski Krstovdan, praznik uoči Bogojavljenja, koji se slavi kao uspomena na prve Hrišćane i kada se strogo posti. Po predanju, danas se ukrštaju vetrovi.
  • 18.01.2022