Vesti
Religija

U Lipljanu proslavljen praznik Vavedenje Presvete Bogorodice

Svetom arhijerejskom liturgijom i rezanjem slavskog kolača u Lipljanu je obeležena hramovna i opštinska slava Vavedenje Presvete Bogorodice. Obeležavanju slave prisustvovao je veliki broj vernika, lokalni i predstavnici Vlade Srbije.
U Lipljanu proslavljen praznik Vavedenje Presvete Bogorodice
Obeležavanje hramovne slave u Lipljanu (Foto Naša Gračanica)

Svetu arhijerejsku liturgiju u hramu posvećenom Vavedenju Presvete Bogorodice u Lipljanu služio je vladika raško-prizrenski Teodosije.

Liturgiji je prisustvovala predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić.

Čestitajući praznik svim Lipljancima, Šubarić je kazala da "na ovaj način čuvamo svoje svetinje i tradiciju".

„Srećna sam što sam danas u Lipljanu gde SPC i vernici obeležavaju praznik Vavedenja Presvete Bogorodice. Lipljancima čestitam ovaj veliki praznik uz želju da donese ljubav, mir, razumevanje i poštovanje među ljudima. Čuvajmo naše svetinje, čuvajmo i poštujmo našu tradiciju, jer samo tako možemo da ostanemo i opstanemo na ovom prostoru“, poručila je Šubarić.

Današnji praznik SPC i vernicima čestitao je i pomoćnik direktora Кancelarije za КiM Ivan Vujić.

„Naša vera, naša kultura i tradicija su izvor naše snage i njima možemo da zahvalimo što opstajemo tako dugo na ovom prostoru. Кancelarija za КiM je prisutna ovde, svakog dana smo sa našim ljudima i pokušavamo da rešavamo probleme koje imaju. Radujem se što sam danas ovde i što sam imao priliku da razgovaram sa njima“, kazao je Vujić.Ostale vesti

Otvorena šesta Svetoarhangelska letnja škola u Prizrenu
Danas je u manastiru Svetih Arhangela u Prizrenu počela šesta  Svetoarhangelska letnja škola kaligrafije i istorije.
  • 30.06.2022
Parastos na Gazimestanu:
Par hiljada ljudi okupilo se na Gazimestanu, na parastosu stadalim Kosovskim junacima. Opelo je na 633. godišnjicu Kosovske bitke služio patrijarh srpski Porfirije uz sasluženje vladika i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve. Nakon službe okupljeni su pevali patriotske pesme i skandirali "Kosovo je srce Srbije". Skup na Gazimestanu obezbeđivao je veliki broj pripadnika Kosovske policije, a na ulazu u kompleks vršena je provera.
  • 28.06.2022
Okupljanje na Gazimestanu
Vernici polako pristižu na Gazimestan gde će biti služen parastos kosovskim junacima, javlja novinarka RTV Kim sa lica mesta.
  • 28.06.2022
Patrijarh Porfirije: Vidovdan je naše oko
"Bez Gračanice, bez Vidovdana, bez svih svetinja na Kosovu i Metohiji,  mi naprosto nismo ono što jesmo, nismo ono na šta nas je Gospod pozvao. U Gračanici, u Dečanima, u Prizrenu, u Bogorodici Ljeviškoj, u Pećkoj patrijaršiji mi jasno vidimo ko smo. To su naše oči, Vidovdan je naše oko, sveti Lazar je naše uho, svetinje kosovsko-metohijske su naš um. Ovde vidimo, ovde čujemo, ovde razumemo, ne samo našu prošlost, ne samo naše poreklo, nego razumemo i to šta je naš cilj, zašto smo pozvani u ovaj svet", rekao je patrijarh srpski Porfirije pred oko hiljadu vernika koji prisustvuju Vidovdanskoj liturgiji u manastiru Gračanici.
  • 28.06.2022
SPC i vernici obeležavaju Vidovdan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju jedan od najznačajnijih praznika, Vidovdan.

  • 28.06.2022
Patrijarh na Vidovdan na Gazimestanu
Patrijarh Porfirije boraviće na Vidovdan, 28. juna, na Kosovu, gde će na Gazimestanu služiti parastos kosovskim junacima i svim novostradalim mučenicima, rečeno je Tanjugu u Beogradskoj patrijaršiji.
  • 23.06.2022