Vesti
Religija

U Leposaviću proslavljena gradska slava

U Leposaviću je povodom Svetog Vasilija, gradske slave, služena sveta arhijerejska liturgija.
U Leposaviću proslavljena gradska slava
Sa obeležavanja praznika (Foto Leposavić portal)

Svetu liturgiju služio je episkop raškoprizrenski Teodosije uz sasluženje sveštenstva eparhije, nakon čega je na platou ispred hrama obavljeno osvećenje i rezanje slavskog kolača.

Potom su vernici krenuli u litiju.

Obeležavanju praznika prisustvovali su predstavnici lokalne vlasti, Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Srpske liste.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić čestitao svima koji danas slave.

"Čast mi je i zadovoljstvo da danas u Leposaviću u hramu Svetog Vasilija Ostroškog prisustvujem liturgiji i litijama, povodom istoimenog praznika, koji je ujedno i slava opštine Leposavić. Svima koji danas slave, čestam slavu, slavili je u miru i dobrom zdravlju", napisao je Goran Rakić na Fejsbuku.Ostale vesti

Obeležena Mala Gospojina u Goraždevcu i Planjanu
U crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Goraždevcu je povodom praznika Male Gospojine služena sveta liturgija, na kojoj je bilo prisutno oko stotinak vernika. I selo Planjane, nedaleko od Prizrena, proslavlja svoju hramovnu i seosku slavu.
  • 21.09.2022
SPC i vernici obeležavaju Malu Gospojinu
Mala Gospojina se slavi kao uspomena na dan kada je rođena Presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu.
  • 21.09.2022
SPC: Molitva za svetinju braka
"S obzirom na izazove i iskušenja sa kojima se naša crkva i njen verni narod suočavaju, patrijarh Porfirije doneo je odluku da se, počevši od danas, u svim hramovima i manastirima Srpske pravoslavne crkve (SPC) na svim bogosluženjima proiznosi molitva za svetinju braka i porodice, slogu i mir u našem narodu", saopštila je informativna služba SPC.
  • 12.09.2022
Služen moleban za blagosloven početak školske godine
Moleban za blagosloven početak nove školske godine, služen je danas u Hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici. Ujedno je obeležen praznik - Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja.
  • 11.09.2022
Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja
Pravoslavni hrišćani i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju uspomenu na smrt proroka, preteče i krstitelja svetog Jovana. Sveti Jovan se slavi i 20. januara, u znak poštovanja prema svecu koji je, po predanju, krstio Isusa Hrista. Nikako ne treba da se jede ili pije nešto crveno, jer podseća na prolivenu krv Svetog Jovana Krstitelja.
  • 11.09.2022
Vladika Teodosije osveštao crkvu Usekovanje Sv. Jovana Preteče u Velikom Rudaru
Vladika reško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije osveštao je hram posvećen Usekovanju Svetog Jovana Krstitelja u Velikom Rudaru uz sasluženje monaštva i sveštenstva Eparhije u prisustvu velikog broja vernika.
  • 10.09.2022