Vesti
Religija

U Lepini obeležen praznik Svetog Pantelejmona

U seoskoj crkvi u Lepini obeležen je praznik posvećen Svetom Pantejlemonu. Meštani su se okupili na svetoj liturgiji, a potom je prerezan i slavski kolač.
U Lepini obeležen praznik Svetog Pantelejmona
Hram Svetog Pantelejmona u Lepini (Foto Kim)

Liturgiju je služio sveštenik Srđan Jerenić, paroh raniluški.

"Ovaj dan je prilika ne samo ovde, nego na svim mestima, da se okupimo, da saborujemo. Sveti velikomučenik Pantelejmon čiji danas spomen proslavljamo je svetitelj iz druge polovine trećeg i prve polovine četvrtoga veka, živeo je u maloj Aziji. Kada je došlo vreme stradanja, nije se libio da svoj život položi za svoju veru, za Hrista Gospoda. Kako mu neprijatelji nisu mogli ništa, do onog trenutka dok on nije završio svoju svetu molitvu, njegove mošti su ostale netruležne. Proslavlja se u mnogim krajevima sveta", kazao je otac Srđan.

Za Svetog Pantelejmona u Lepini su vernici palili sveće i molili se za zdravlje svojih najmilijih.

Ovogodišnji domaćin slave bio je Slaviša Jovanović iz susednog Radeva koji je kazao da mu je to bilo zadovoljstvo.

"Meni i mojoj porodici ovo mnogo znači, vraća nas u veru, miru i blagostanju", kazao je Jovanović.

Na dan sabora svi meštani ovog sela dočekuju goste, pošto je Sveti Pantelejmon seoska slava.

"Sveti Pantelejmon je iscelitelj naših duša. Ovo predstavlja veliki dan za mene, moju porodicu, sav ovaj narod ovde. Isus Hristos nije obećao carstvo mučiteljima, nego mučenicima, svi smo mi ovde mučenici. Velika je radost na kraju spasenje svih nas", kazala je Jelena Rašić.

"Meštani ovog sela trebalo bi da se češće okupljaju u ovom hramu, a ne samo kada je sabor. Osećam ispunjenje, ujedinjenje, kada smo svi ovako zajedno i proslavljamo našu sabornu slavu", kazala je Miljana Slavić.

"Ovde sam prvi put, baš sam srećna. Nešto prelepo, ispunjena sam", kazala je Slavica Janićijević koja je došla iz Niša.

Crkva u Lepini je izgrađena od dobrovoljnih priloga njenih i meštana okolnih sela. Posvećena je Svetom Pantelejmonu čije se mošti čuvaju na Svetoj Gori. Veruje se da imaju isceliteljske moći, baš kao i ikone sa njegovim likom.Ostale vesti

Peć: Konferencija o verskoj toleranciji među mladima

Konferenciju pod nazivom “Kulturni i verski pluralizam i miran suživot na Kosovu”, organizovala je NVO Human uz podršku Američke ambasade u Prištini u okviru projekta “Međuverski angažman mladih na Kosovu.

  • 28.09.2022
Danas je jesenji Krstovdan - dan strogog posta
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, proslavljaju jesenji Krstovdan, uspomenu na dan kada je carica Jelena, majka cara Konstantina, pronašla Časni krst na kome je raspet Isus Hristos na Golgoti. Vernici se tokom današnjeg dana pridržavaju posta, a bere se i posvećuje bosiljak.
  • 27.09.2022
Obeležena Mala Gospojina u Goraždevcu i Planjanu
U crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Goraždevcu je povodom praznika Male Gospojine služena sveta liturgija, na kojoj je bilo prisutno oko stotinak vernika. I selo Planjane, nedaleko od Prizrena, proslavlja svoju hramovnu i seosku slavu.
  • 21.09.2022
SPC i vernici obeležavaju Malu Gospojinu
Mala Gospojina se slavi kao uspomena na dan kada je rođena Presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu.
  • 21.09.2022
SPC: Molitva za svetinju braka
"S obzirom na izazove i iskušenja sa kojima se naša crkva i njen verni narod suočavaju, patrijarh Porfirije doneo je odluku da se, počevši od danas, u svim hramovima i manastirima Srpske pravoslavne crkve (SPC) na svim bogosluženjima proiznosi molitva za svetinju braka i porodice, slogu i mir u našem narodu", saopštila je informativna služba SPC.
  • 12.09.2022
Služen moleban za blagosloven početak školske godine
Moleban za blagosloven početak nove školske godine, služen je danas u Hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici. Ujedno je obeležen praznik - Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja.
  • 11.09.2022