Vesti
Religija

U Lepini obeležen praznik Svetog Pantelejmona

U seoskoj crkvi u Lepini obeležen je praznik posvećen Svetom Pantejlemonu. Meštani su se okupili na svetoj liturgiji, a potom je prerezan i slavski kolač.
U Lepini obeležen praznik Svetog Pantelejmona
Hram Svetog Pantelejmona u Lepini (Foto Kim)

Liturgiju je služio sveštenik Srđan Jerenić, paroh raniluški.

"Ovaj dan je prilika ne samo ovde, nego na svim mestima, da se okupimo, da saborujemo. Sveti velikomučenik Pantelejmon čiji danas spomen proslavljamo je svetitelj iz druge polovine trećeg i prve polovine četvrtoga veka, živeo je u maloj Aziji. Kada je došlo vreme stradanja, nije se libio da svoj život položi za svoju veru, za Hrista Gospoda. Kako mu neprijatelji nisu mogli ništa, do onog trenutka dok on nije završio svoju svetu molitvu, njegove mošti su ostale netruležne. Proslavlja se u mnogim krajevima sveta", kazao je otac Srđan.

Za Svetog Pantelejmona u Lepini su vernici palili sveće i molili se za zdravlje svojih najmilijih.

Ovogodišnji domaćin slave bio je Slaviša Jovanović iz susednog Radeva koji je kazao da mu je to bilo zadovoljstvo.

"Meni i mojoj porodici ovo mnogo znači, vraća nas u veru, miru i blagostanju", kazao je Jovanović.

Na dan sabora svi meštani ovog sela dočekuju goste, pošto je Sveti Pantelejmon seoska slava.

"Sveti Pantelejmon je iscelitelj naših duša. Ovo predstavlja veliki dan za mene, moju porodicu, sav ovaj narod ovde. Isus Hristos nije obećao carstvo mučiteljima, nego mučenicima, svi smo mi ovde mučenici. Velika je radost na kraju spasenje svih nas", kazala je Jelena Rašić.

"Meštani ovog sela trebalo bi da se češće okupljaju u ovom hramu, a ne samo kada je sabor. Osećam ispunjenje, ujedinjenje, kada smo svi ovako zajedno i proslavljamo našu sabornu slavu", kazala je Miljana Slavić.

"Ovde sam prvi put, baš sam srećna. Nešto prelepo, ispunjena sam", kazala je Slavica Janićijević koja je došla iz Niša.

Crkva u Lepini je izgrađena od dobrovoljnih priloga njenih i meštana okolnih sela. Posvećena je Svetom Pantelejmonu čije se mošti čuvaju na Svetoj Gori. Veruje se da imaju isceliteljske moći, baš kao i ikone sa njegovim likom.Ostale vesti

Goraždevac: Obeležena hramovna slava Mala Gospojina

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije obeležen je u hramu u Goraždevcu. Litrugiju su pred oko stotinak vernika služili paroh Goraždevački otac Nenad Našpalić i paroh Dalibor Kojić iz Osojana, uz sasluženje monaha iz Visokih Dečana.

  • 21.09.2023
Gračanica: Liturgija i litija povodom Male Gospojine

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije (Mala Gospojina) koji Opština Gračanica proslavlja kao svoju slavu, okupio je na svetoj liturigiji u manastiru Gračanica stotinak vernika. Prisutni su nakon liturgije u litiji došli do zgrade lokalne samouprave gde su prisustvovali rezanju slavskog kolača.

  • 21.09.2023
Mala Gospojina, slava Opštine Gračanica
Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Malu Gospojinu ili Rođenje Presvete Bogorodice. Lokalna samouprava u Gračanici ovaj dan praznuje kao opštinsku slavu.
  • 21.09.2023
Devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu: I sreća i tuga
Posle više od dve decenije u dvorištu hrama Svetog cara Uroša u Uroševcu igralo se srpsko kolo. Na praznik Usekovanje glave Svetog Jovana, inače gradske slave, obeleženo je i 90 godina od osvećenja ove crkve. 
  • 11.09.2023
U Peći proslavljena hramovna slava
U hramu Usekovanja glave Svetog Jovana Preteče u Peći svečano je proslavljena hramovna slava.
  • 11.09.2023
Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja

Pravoslavni hrišćani i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju uspomenu na smrt proroka, preteče i krstitelja Svetog Jovana.

  • 11.09.2023