Vesti
Religija

U Kosovskoj Mitrovici zapaljen badnjak

Uoči Božića, a nakon jutarnje liturgije i ove godine je tradicionalno organizovano osvećenje i paljenje badnjaka ispred crkve Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici.
U Kosovskoj Mitrovici zapaljen badnjak
Ispred crkve Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici (Foto Kossev)

U iščekivanju najradosnijeg hrišćanskog praznika građani su počeli da se okupljaju ispred ovog hrama oko 16h, a među njima je bio i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, javlja Kossev.

Građanima se ispred crkve obratio protojerej Milija Arsović uz poruke o važnosti ovog praznika za srpski narod.

„Ove godine Badnje veče slavimo oko našeg hrama mnogo skromnije zbog epidemije“, rekao je on dodavši da je episkop Teodosije dao blagoslov da ove godine ne bude posluženja, upravo zbog epidemije.

Ono posluženje koje se ranije obično nudilo ispred crkve, ove godine poslato je u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici u kojoj se leči oko 60 kovid pacijenata, saopštio je protojerej.

Paljenje badnjaka pratio je i vatromet.Ostale vesti

O. Janjić: Crkva u Samodreži pretvorena u smetilište
Iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić je na svom Fejsbuk nalogu napisao da je "crkva Sv. Jovana Preteče u Samodreži, pretvorena u deponiju smeća i javni toalet za obližnju albansku školu".
  • 14.04.2021
Počeo ramazanski post

Danas je počeo ramazanski post i narednih 30 dana muslimanski vernici će se uzdržavati od jela i pića od izlaska do zalaska sunca.

  • 13.04.2021
SPC i vernici slave Sabor Svetog arhangela Gavrila
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas praznuju Sabor Svetog Arhangela Gavrila, i njegovo javljanje kroz svu istoriju ljudskog spasenja. Smatra se zaštitnikom ljudi i životinja.
  • 08.04.2021
Uskrs po Gregorijanskom kalendaru
Katolici, protestanti, anglikanci, neke pravoslavne crkve i brojne manje crkve, proslavljaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću.
  • 04.04.2021
Danas su Mladenci
Srpska pravoslavna crkva obeležava praznik Mladenci u pomen na stradanje Svetih četrdeset mučenika sevastijskih.
  • 22.03.2021
Počinje Veliki ili Vaskršnji post
Veliki ili Vaskršnji post počinje danas i završava se na Vaskrs koji ove godine pada 2. maja.
  • 15.03.2021