Vesti
Religija

U Kosovskoj Mitrovici zapaljen badnjak

Uoči Božića, a nakon jutarnje liturgije i ove godine je tradicionalno organizovano osvećenje i paljenje badnjaka ispred crkve Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici.
U Kosovskoj Mitrovici zapaljen badnjak
Ispred crkve Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici (Foto Kossev)

U iščekivanju najradosnijeg hrišćanskog praznika građani su počeli da se okupljaju ispred ovog hrama oko 16h, a među njima je bio i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, javlja Kossev.

Građanima se ispred crkve obratio protojerej Milija Arsović uz poruke o važnosti ovog praznika za srpski narod.

„Ove godine Badnje veče slavimo oko našeg hrama mnogo skromnije zbog epidemije“, rekao je on dodavši da je episkop Teodosije dao blagoslov da ove godine ne bude posluženja, upravo zbog epidemije.

Ono posluženje koje se ranije obično nudilo ispred crkve, ove godine poslato je u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici u kojoj se leči oko 60 kovid pacijenata, saopštio je protojerej.

Paljenje badnjaka pratio je i vatromet.Ostale vesti

SPC i vernici slave Svetog Jovana
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja, praznik posvećen svetitelju i proroku koji je krstio Isusa Hrista na reci Jordan.
  • 20.01.2021
Danas je Bogojavljenje, kući se nosi osvećena voda i ne posti se
Obeležava se Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, ustanovljen na spomen Hristovog krštenja i objavljivanje Bogočoveka. Na Bogojavljenje se pliva za Časni krst – ove godine, svedeno, zbog pandemije.
  • 19.01.2021
Danas je zimski Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave zimski Krstovdan. Po predanju, danas se ukrštaju vetrovi.
  • 18.01.2021
SPC i vernici slave drugi dan Božića
Pravoslavni vernici Božić slave puna tri dana, a svaki ima svoje ime. Po običajnom kalendaru, ta tri dana kuća se ne čisti, pogotovo ne metlom. Drugi dan Božića posvećen je presvetoj Bogorodici u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja ljudskog roda.
  • 08.01.2021
Gračanica: Božić je praznik mira i radosti
U manastiru Gračanica održana je Božićna liturgija. Bogosluženju je prisustvovalo sveštenstvo manastira, manji broj građana kao i direktor Kancelarije za Kim Petar Petković sa saradnicima.
  • 07.01.2021
Zvaničnici čestitali Božić
Predstavnici srpskih i kosovskih vlasti uputili su čestitke građanima povodom praznika, poželevši im da Božić dočekaju u miru i krugu svojih najbližih.
  • 07.01.2021