Vesti
Religija

U Kosovskoj Mitrovici zapaljen badnjak

Uoči Božića, a nakon jutarnje liturgije i ove godine je tradicionalno organizovano osvećenje i paljenje badnjaka ispred crkve Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici.
U Kosovskoj Mitrovici zapaljen badnjak
Ispred crkve Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici (Foto Kossev)

U iščekivanju najradosnijeg hrišćanskog praznika građani su počeli da se okupljaju ispred ovog hrama oko 16h, a među njima je bio i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, javlja Kossev.

Građanima se ispred crkve obratio protojerej Milija Arsović uz poruke o važnosti ovog praznika za srpski narod.

„Ove godine Badnje veče slavimo oko našeg hrama mnogo skromnije zbog epidemije“, rekao je on dodavši da je episkop Teodosije dao blagoslov da ove godine ne bude posluženja, upravo zbog epidemije.

Ono posluženje koje se ranije obično nudilo ispred crkve, ove godine poslato je u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici u kojoj se leči oko 60 kovid pacijenata, saopštio je protojerej.

Paljenje badnjaka pratio je i vatromet.Ostale vesti

Goraždevac kum slave grada Bijeljina
Delegacija iz Goraždevca boravila je u Bijeljini koja je obeležila gradsku slavu Svetog Pantelejmona. Kum slave bio je Miloš Dimitrijević, predsednik Privremenog organa opštine Peć.
  • 10.08.2022
U Lepini obeležen praznik Svetog Pantelejmona
U seoskoj crkvi u Lepini obeležen je praznik posvećen Svetom Pantejlemonu. Meštani su se okupili na svetoj liturgiji, a potom je prerezan i slavski kolač.
  • 09.08.2022
Proslavljena Sveta Petka u Straži
Pred više desetina vernika u novobrdskom selu Straža obeleležena je seoska slava Sveta Petka, ujedno i hramovna slava lokalne crkve koja je sagrađena još u 14. veku, u vreme uspona srednjevekovnog grada Novog Brda, čuvenog po rudnicima srebra i zlata.
  • 08.08.2022
Obeležena Sveta Petka u Lapljem Selu
Liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača, u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu proslavljen je praznik posvećen ovoj svetiteljki. Sveta Petka se proslavlja kao krsna i seoska slava.
  • 08.08.2022
Danas je Trnova Petka

Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svetu velikomučenicu Paraskevu Rimljanku, poznatiju kao Trnova Petka. Svetica je veoma poštovana u našem narodu. U Lapljem Selu danas se proslavlja seoska slava.

  • 08.08.2022
Danas je Blaga Marija, zaštitnica žena

Srpska pravoslavna crkva slavi danas spomen na Mariju Magdalenu, u narodu poznatu kao Blaga ili Blažena Marija. Svetica je veoma poštovana, posebno među ženama.

  • 04.08.2022