U Goraždevcu obeležena školska slava Sveti Sava

Svetosavskom himnom i kraćim kulturno-umetničkim programom obeležena je školska slava Sveti Sava u Goraždevcu.

Podeli ovaj članak sa:
 • Proslava Svetog Save u Goraždevcu (Foto Radio Goraždevac)

Sečenju slavskog kolača i kulturno-umetničkom programu, pored nastavnika, dece i roditelja, prisustvovale su monahinje iz manastira Pećka Patrijaršija sa igumanijom Hristinom, monasi iz Visokih Dečana, predstavnici privremenog organa opštine Peć, kao i predstavnici Kfor-a.

Svetosavsku priredbu u Goraždevcu svojim stihovima je upriličila Irina Černjavski Šantrić slikar i pesnik iz Peći.

„Svi mi koji smo rođeni pod ovim nebom i dugo godina živeli, na žalost sad nismo vaši sugrađani ali zemljaci jesmo još uvek. To ima jednu izuzetnu emotivnu satisfakciju i naboj. Kao što sam rekla, svakim korakom kad krenem ovamo ja imam neko posebno uzbuđenje kao kad se reka vraća svom izvorištu“, kazala je Černjavski Šantrić za Radio Goraždevac.

Na kraju priredbe monahinje iz Pećke Patrijaršije i dečanski monasi omilovali su Goraždevačku decu bombonama i slatkišima, dok su prosvetni radnici za starije goste organizovali ručak na kome su pevale estradne zvezde Slobodan Rakić i Aleksa Radenković.

Ostale vesti

 • Sveti Trifun i Dan zaljubljenih

  Sveti Trifun i Dan zaljubljenih

  Sveti Trifun, praznik pravoslavnih vernika, i praznik zapadne tradicije Sveti Valentin obeležavaju se istovremeno. Ta dva sveca su, iako svetkovani u različitim crkvama, zaštitnici iskrene ljubavi svih hrišćana.

 • Gračanica: Da se ugledamo na Svetog Savu

  Gračanica: Da se ugledamo na Svetog Savu

  Povodom Savindana u manastiru Gračanica služena je sveta arhijerejska liturgija. Praznik koji škole proslavljaju kao školsku slavu, u osnovnoj školi “Kralj Milutin” u Gračanici obeležen je priredbom i osveštavanjem novih školskih prostorija.

 • Danas je Sveti Sava, školska slava

  Danas je Sveti Sava, školska slava

  Savindan se obeležava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti, stoga je zaštitnik prosvetnih ustanova.

 • Danas je Sveti Jovan

  Danas je Sveti Jovan

  Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja, praznik posvećen svetitelju i proroku koji je krstio Isusa Hrista na reci Jordan.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane