Vesti
Religija

U Goraždevcu obeležena školska slava Sveti Sava

Svetosavskom himnom i kraćim kulturno-umetničkim programom obeležena je školska slava Sveti Sava u Goraždevcu.
U Goraždevcu obeležena školska slava Sveti Sava
Proslava Svetog Save u Goraždevcu (Foto Radio Goraždevac)

Sečenju slavskog kolača i kulturno-umetničkom programu, pored nastavnika, dece i roditelja, prisustvovale su monahinje iz manastira Pećka Patrijaršija sa igumanijom Hristinom, monasi iz Visokih Dečana, predstavnici privremenog organa opštine Peć, kao i predstavnici Kfor-a.

Svetosavsku priredbu u Goraždevcu svojim stihovima je upriličila Irina Černjavski Šantrić slikar i pesnik iz Peći.

„Svi mi koji smo rođeni pod ovim nebom i dugo godina živeli, na žalost sad nismo vaši sugrađani ali zemljaci jesmo još uvek. To ima jednu izuzetnu emotivnu satisfakciju i naboj. Kao što sam rekla, svakim korakom kad krenem ovamo ja imam neko posebno uzbuđenje kao kad se reka vraća svom izvorištu“, kazala je Černjavski Šantrić za Radio Goraždevac.

Na kraju priredbe monahinje iz Pećke Patrijaršije i dečanski monasi omilovali su Goraždevačku decu bombonama i slatkišima, dok su prosvetni radnici za starije goste organizovali ručak na kome su pevale estradne zvezde Slobodan Rakić i Aleksa Radenković.Ostale vesti

Prizrenska duhovna letnja škola na internetu
U ponedeljak 13. jula počinje Prizrenska duhovna letnja škola. Zbog epidemiološke situacije, umesto u Prizrenu i drugim sredinama, predavanja će se ove godine održati "na daljinu", odnosno putem interneta.
  • 10.07.2020
Vladika Grigorije: Isključiti nasilje, policija i demonstranti da se zagrle
Episkop diseldorfski i nemački Grigorije, komentarišući proteste, kaže da treba isključiti nasilje, da policija i demonstranti treba da prvaziđu jaz, da se zagrle i zamolio ih, da pre nego što upotrebe pendreke i kamenice, prethodno razmisle da su tamo možda njihovi susedi, rođaci, drugovi dece... Navodi da su opet na protestima i levi i desni, i oni koji brane ljudska prava i oni koji govore "Kosovo je srce Srbije", što znači da to nisu neprijatelji zemlje, kako se kaže, već ljudi koji čuvaju ustavni poredak naše države, kao i policajci.
  • 09.07.2020
Srpski ministri u kosovskoj Vladi, Dalibor Jevtić i Goran Rakić, boravili su danas u manastiru Visoki Dečani gde su sa igumanom, ocem Savom Janjićem, razgovarali o izgradnji puta Dečani - Plav koji prolazi kroz zaštićenu zonu manastira koji se nalazi pod Uneskovom zaštitom.
  • 07.07.2020
Parastos na Gazimestanu:
Ispred spomenika na Gazimestanu služen je parastos Kosovskim junacima stradalim u bici 1389. godine. Okupljanje su obeležile poruke o istrajnosti, ali i skandiranja, bakljade i povici podrške Srbima na Kosovu i Crnoj Gori.
  • 28.06.2020
Patrijarh Irinej: Kosovo je neotuđivi deo Srbije
Srpska pravoslavna crkva (SPC) apsolutno ostaje na stanovištu je Kosovo neotuđivi deo naše zemlje bez kojeg Srbija nije Srbija, poručio je za nova.rs patrijarh Irinej.
  • 28.06.2020
Gračanica: Praznična liturgija u manastiru
U porti manastira Gračanica završena je sveta arhujerejska liturgija povodom Vidovdana, kojoj je prisustvovalo više stotina vernika. Liturgiju je služio umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije uz sasluženje igumana manastira Svetih Arhangela kod Prizrena oca Mihajla, igumana manastira Draganac oca Ilariona, te sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske.
  • 28.06.2020